Teraz jest 07 wrz 2025, 18:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Sprawstwo i odpowiedzialność na gruncie kks 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Post Sprawstwo i odpowiedzialność na gruncie kks
Z zawiadomienia wynika, iż w księdze zaewidencjonowano w koszty 3 f-ry VAT wystawione na inny podmiot niż podatnik( 1f-ra  mała kwota 200zł., dwie większe po 8.000zł.) o podobnej nazwie, w przychody nie zaksięgowano 2 faktur na 80.000zł, za sprzedaż towarów. Księgę dla podatnika prowadzi pracownica biura rachunkowego Z . Wszczęłam w sprawie o nierzetelne prowadzenie księgi za I-VII 2013r. -przestępstwo ( nie ma uszczuplenia- brak jeszcze PIT za 2013r.) . Przesłuchana w charakterze świadka pracownica biura, mówi, iż nie zauważyła księgując w koszty tych faktur wystawionych na inny podmiot ( podobna nazwa i adres). 2 pozostałych faktur na sprzedaż podatnik do biura nie dostarczył.  Komu postawić zarzuty i jak je opisać. Księgowej , że zawyżyła koszty, Podatnikowi, że zaniżył sprzedaż nie dostarczając faktur do biura, czy to nadal będą 2 przestępstwa. , Co z umyślnością u księgowej. Podzielcie się waszym doświadczeniem.

26 gru 2013, 00:05
Znawca
Własny awatar

POSTY        236
Post Re: Sprawstwo i odpowiedzialność na gruncie kks
Wszyscy karniści na  urlopach?. Niemożliwe. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, żeby sprawozdania same się zrobiły.

30 gru 2013, 10:10
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Oj, nie na urlopach tylko zarobieni.
A stan sprawy na tyle skomplikowany, że widocznie nikt nie ma pojęcia co Ci odpowiedzieć.

Nie wiem czy jest przepis pozwalający ukarać podatnika za niedostarczenie faktur do biura i czy można postawić zarzut podatnikowi zaniżenia sprzedaży, jeżeli niczego nie deklarował, gdyż nie złożył żadnej deklaracji. Ksiegi prowadzi księgowa na podstawie przedłożonych jej dokumentów, nie stawiałabym więc jej zarzutu nierzetelnego prowadzenia ksiąg, a podatnik ksiąg nie prowadził.
Być może jest dużo nieprawidłowości ale nie wszystkie one są przestępstwami.
Może 57 par 1 - bo zaliczek chyba nie płacił podatnik tak jak należy?

30 gru 2013, 10:28
Znawca
Własny awatar

POSTY        236
Problem jest w tym , że kontrola zmniejszyła stratę , więc zaliczki odpadają. Chodziło mi o nierzetelne prowadzenie księgi poprzez zaniżenie sprzedaży na skutek niezaewidencjonowania faktur. Wiadomo księgę prowadzi biuro, ale jeśli podatnik nie dostarcza faktur sprzedaży , albo dostarcza faktury na koszty twierdząc, w biurze że zakupionw urządzenia są wykorzystywane w działalności, a przy tym nie uszczupla podatku ( np. zmiejszenie straty) to trudno postawić zarzut nierzetelnego prowadzenia ksiąg właścicielowi biura. Wydawało mi się, że prawidłowy jest zarzut na podatnika, że prowadził nierzetelnie ksiegę ew. doprowadził do nierzeetelnego prowadzenie pkpi r , bo nie dostarczył do biura faktur sprzedażowych oraz dostarczył celem zaksięgowania w koszty wydatków nie będących kosztami w rozumieniu przepisów podatkowych.
Barbarko piszesz , ze sprawa skomplikowana, ale to przecież typowe ustalenia kontroli.[/quote]

31 gru 2013, 09:10
Znawca
Własny awatar

POSTY        236
LEIBOWITZ , Ty zawsze masz mądre opinie. Może zajmiesz stanowisko w przedstawionej sprawie.

02 sty 2014, 13:29

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Po takim wywołaniu do tablicy nie sposób nie zabrać głosu :).
Jeżeli fakt niedostarczenia faktur sprzedaży do biura nie budzi wątpliwości (istnieją na to niezbite dowody) postawiłbym podatnikowi zarzut nierzetelnego prowadzenia księgi. A to dlatego, że z ustawy obowiązek rzetelnego prowadzenia ksiąg spoczywa na podatniku, bez względu na sposób realizowania tego obowiązku (czy robi to sam, czy korzysta z pomocy osób trzecich). Prowadzenie ksiąg za pomocą biura rachunkowego nie zwalnia podatnika z odpowiedzialności karnej za ich nierzetelność, ponieważ z ustawy on jest gwarantem prawidłowego wykonania tego obowiązku. Zlecenie tej czynności innemu podmiotowi nie zwalnia podatnika z kontrolowania, co wywija ten podmiot. Nawet gdyby w omawianym przypadku podatnik dysponował dowodem, że przekazał do biura te faktury sprzedaży, można byłoby postawić mu zarzut nierzetelnego prowadzenia ksiąg, oczywiście wspólnie i w porozumieniu z księgową. Owszem, może podatnik nie zauważyć drobnych błędów księgowej, ale dwie faktury na 80.000?
Co do odpowiedzialności księgowej z biura po stronie kosztów, zaewidencjonowanie faktur wystawionych na inny podmiot stanowi bez wątpienia naruszenie zasad rachunkowości. Czy zachodzą tu jednak przesłanki z art. 4 § 3 kks lub z art. 10 § 1 kks pozostaje do decyzji fopp, oczywiście na podstawie zebranego materiału dowodowego.
Serdecznie pozdrawiam :)

03 sty 2014, 08:57
Znawca
Własny awatar

POSTY        236
Dzięki LEIBOWITZ , uważałam dokładnie jak Ty, ale BARBARKA zbiła mnie z tropu. POZDRAWIAM. Jak to dobrze , że można na Was liczyć.

03 sty 2014, 10:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]