Teraz jest 07 wrz 2025, 18:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Niezgłoszenie rachunku bankowego 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA15 lut 2008, 12:40

POSTY        15
Post Niezgłoszenie rachunku bankowego
Witam, proszę o poradę. Otóż po przeprowadzonej kontroli obejmującej lata 2010-2011 otrzymuję wniosek o ukaranie, w którym stwierdza się, iż podatnik do dnia rozpoczęcia kontroli nie zgłosił rachunku bankowego związanego z prowadzoną działalnością gospodarczą. Obowiązek ten, zdaniem kontroli, wystąpił w związku z posługiwaniem się przez podatnika tym rachunkiem w prowadzonej działalności gospodarczej np. dokonywane przez kontrahentów na to konto  przelewy płatności za określone usługi świadczone przez podatnika pomimo, iż w US zgłoszony został inny rachunek.
Na zapytanie o wskazanie terminu do zgłoszenia rachunku bankowego, któremu podatnik uchybił uzyskuję odpowiedź, iż ustalenie tego nie leżało w zakresie przeprowadzonej kontroli bo obejmowała ona sprawdzenie prawidłowości rozliczenia z budżetem Państwa podatku VAT w latach 2010-2011. Zdaniem kontroli nie można wykraczać poza zakres i okres kontroli wskazany w upoważnieniu do jej przeprowadzenia (prawidłowość rozliczenia podatku VAT w latach 2010-2011). Podatnik mógł także korzystać z tego rachunku również w latach poprzednich. Wskazanie konkretnego terminu do dokonania aktualizacji danych/złożenia informacji o prowadzonym rachunku zawierającego się w okresie kontrolowanym również dla kontroli nie jest możliwe bowiem nie badała tej sprawy pod tym kątem i nie będzie badać a jedynie ogólnikowo w protokole pokontrolnym stwierdziła brak zgłoszenia rachunku bankowego związanego z prowadzoną działalnością gospodarczą powołując się na art. 9 ust 1 ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników. Jak zachować się w tej sytuacji? Jak wygląda to w Waszych urzędach ?

09 cze 2013, 01:07
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034
Post Re: Niezgłoszenie rachunku bankowego
Mierniki, ach mierniki  :wysmiewacz: Kontrola wynikowa  :zly1: ProPOnuję  strzel===]  POgadać z kontrolerami  pije-===[ ale o sso im chodzi  :nonono:

09 cze 2013, 05:11
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Skoro kontrola była za lata 2010-2011 to rachunek należało zgłosić najpóźniej w 2011r. czyli przedawnienie karalności w 2012r. czyli odstąpienie z uwagi na przedawnienie.
Ja ostatnio "dręczę" moich kontrolujących pytaniem- a kiedy to miał zrobić w terminie? Może w końcu do nich trafi.

11 cze 2013, 06:35
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Ja wymagam dołączenia do zawiadomienia kopii umowy rachunku bankowego.

11 cze 2013, 07:15
Znawca

REJESTRACJA04 lut 2010, 18:49

POSTY        253
Dokładnie, ja bym poprosiła o umowę i od jej zawarcia liczyła termin do zgłoszenia w US, ale skoro to są lata 2010 a być może i wczesniej, to karalność uległa już przedawnieniu.

11 cze 2013, 09:44
Specjalista

POSTY        468
Wymagać to ja mogę - "kontrolowany nie dał nam umowy a my musimy napisać notatkę".

11 cze 2013, 21:17
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Barbarka                    

Wymagać to ja mogę - "kontrolowany nie dał nam umowy a my musimy napisać notatkę".

No to brak dostatecznych dowodów i na drzewo.  :piwo:

12 cze 2013, 06:40
Zaawansowany

REJESTRACJA16 mar 2007, 12:00

POSTY        87
Proponuję ustalić kiedy pierwszy raz (w okresie objętym kontrolą) podatnik posłużył się tym rachunkiem żeby zapłacić kontrahentowi i sprawdzić czy od tej daty upłynął już rok. Jeśli nie wynika to z protokołu kontroli, zawsze można przesłuchać na tę okoliczność osoby przeprowadzające kontrolę  palka--== .
Nie wiem czy umowa rachunku bankowego załatwi sprawę, bo podatnik wcale nie musiał od początku posługiwać się tym rachunkiem w prowadzonej działalności (np. zaczął go wykorzystywać do tego celu po 2 latach od otwarcia).
Ja miałam uzgodnione z kontrolą, że będą podawali w protokole kontroli wyjaśnienia podatnika, od kiedy używa rachunku w prowadzonej działalności (a umowę dostawałam dodatkowo, jeżeli nie było problemów z otrzymaniem jej od podatnika)

12 cze 2013, 16:42
Specjalista

POSTY        468
Ja generalnie nie mam czasu na przesłuchiwanie osób do odstąpień, szczególnie jeżeli z protokołu kontroli wynika, jak wyżej. Wniosków rocznie mam około 3 tysięcy, gdyby przesłuchać połowę...

13 cze 2013, 06:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]