Spółka, brak wpłat na kapitał zakładowy a sprawozdania fin.
Autor
Treść postu
Spółka, brak wpłat na kapitał zakładowy a sprawozdania fin.
Stan faktyczny: Sąd rejestrowy zawiadamia, że Spółka z o.o. nie złożyła sprawozdań finansowych za lata X-Y. Rozpytany w ramach czynności sprawdzających Prezes mówi, iż wspólnicy nie dokonali wpłat na kapitał zakładowy ( mimo, iż z aktu notarialnego wynika, " w kapitale zakładowym wspólnicy objęli ... udziałów o wartości po ...). Sąd rejestrowy przesłał oświadczenie o zgromadzeniu kapitału, z którego wynika, że każdy wspólnik w p ł a c i ł po ... zł. Przesłuchani wspólnicy mówią podpis mój, ale ja nie wpłacałem na kapitał zakładowy pieniedzy. Wszyscy zgodnie twierdzą , że s-ka nigdy nie prowadziła działalności gospodarczej , nie uzyskała żadnego przychodu. Postępowanie jest wszczęte w sprawie nieprowadzenia ksiąg rachunkowych, niesporządzania sprawozdania i niezłożenia w sądzie rejestrowym. Zgodnie z art.12 ust. o rachunkowości księgi rachunkowe otwiera się na dzień rozpoczęcia działalności , którym jest dzień pierwszego zdarzenia wywołującego skutki o charakterze majątkowym . I takim zdarzeniem jest wniesienie przez wspólników wkładów na pokrycie kapitału zakładowego. Co proponujecie w tej sprawie . Umorzenie z 17 kpk ale który punkt. Dzięki za pomoc
04 cze 2013, 07:40
Re: Spółka, brak wpłat na kapitał zakładowy a sprawozdania f
DominikaM
Stan faktyczny: Sąd rejestrowy zawiadamia, że Spółka z o.o. nie złożyła sprawozdań finansowych za lata X-Y. Rozpytany w ramach czynności sprawdzających Prezes mówi, iż wspólnicy nie dokonali wpłat na kapitał zakładowy ( mimo, iż z aktu notarialnego wynika, " w kapitale zakładowym wspólnicy objęli ... udziałów o wartości po ...). Sąd rejestrowy przesłał oświadczenie o zgromadzeniu kapitału, z którego wynika, że każdy wspólnik w p ł a c i ł po ... zł. Przesłuchani wspólnicy mówią podpis mój, ale ja nie wpłacałem na kapitał zakładowy pieniedzy. Wszyscy zgodnie twierdzą , że s-ka nigdy nie prowadziła działalności gospodarczej , nie uzyskała żadnego przychodu. Postępowanie jest wszczęte w sprawie nieprowadzenia ksiąg rachunkowych, niesporządzania sprawozdania i niezłożenia w sądzie rejestrowym. Zgodnie z art.12 ust. o rachunkowości księgi rachunkowe otwiera się na dzień rozpoczęcia działalności , którym jest dzień pierwszego zdarzenia wywołującego skutki o charakterze majątkowym . I takim zdarzeniem jest wniesienie przez wspólników wkładów na pokrycie kapitału zakładowego. Co proponujecie w tej sprawie . Umorzenie z 17 kpk ale który punkt. Dzięki za pomoc
Jeżeli nie ma cienia dowodu na faktyczną wpłatę kapitału zakładowego, to czynów z ustawy o rachunkowości nie popełniono - umorzenie z art. 17 § 1 pkt 1 kpk. Za to zgodnie z zasadą legalizmu należy powiadomić prokuraturę o podaniu nieprawdy w akcie notarialnym i aktach rejestrowych Spółki. Tylko czy to co da?
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
04 cze 2013, 08:33
PO "Amber Gold" i sądy rejestrowe i prokuratura nagle zaczęły POdejmować działania, które może uPOrządkują tę stajnię
04 cze 2013, 17:51
Stan faktyczny - spółka nieprzerejestrowana do KRS, umowa spółki z 1992r., brak czegokolwiek w POLTAXie. Zawiadomienie, że spółka nie prowadzi ksiąg, nie sporządza sprawozdań i nie składa w KRS. Co robić?
05 cze 2013, 19:23
Wszcząć w sprawie, przesłuchać kierownika jednostki w kierunku świadomości obowiązku prowadzenia ksiąg i składania sprawozdań, jednocześnie włączyć do akt : deklaracje CIT, PIT-4R, VAT, informację ZUS o ilości ubezpieczonych pracowników, zdjęcia z akt KRS dokumentów dot. postępowań przymuszających. To chyba wsio. Teraz możesz z czystym sumieniem i poczuciem spełnionego obowiązku - umorzyć :) .
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
Ostatnio edytowano 05 cze 2013, 19:57 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz
05 cze 2013, 19:40
Oj zapomniałam. Po prezesie, tym z umowy, słuch zaginął 20 lat temu, wg. bazy PESEL wymeldowany. Nie ma kogo przesłuchać.
06 cze 2013, 07:35
Skoro brak czegokolwiek w poltax, czyli brak ww deklaracji, sprawozdań etc. prezia brak, to skąd pomysł, że naruszają obowiązek prowadzenia ksiąg? Porozmawiałbym z zawiadamiającym, po czym odmówił wszczęcia, jeśli to zawiadomienie zewnętrzne, lub odstąpił od wszczęcia, gdy wewnętrzne.
06 cze 2013, 10:14
Zawiadomienie zewnętrzne, więc łatwiej, bo prokurator pójdzie na odmowę wszczęcia. Ale czy wiecie, że rozważana jest zmiana kks tak aby niezłożenie sprawozdania było karalne także na gruncie kks. I co wtedy?
11 cze 2013, 21:39
Nic, będą to zapewne 2 różne czyny, z dwiema odrębnymi sankcjami - w oparciu o ten sam dokument źródłowy; jeden to nowe wykroczenie skarbowe z art 80 b kks - niezłożenie sprawozdania finansowego do US w terminie ( penalizacja od 1.1.2014 r.), drugi - przestępstwo z uor - tak jak teraz, niezłożenie sprawozdania w sądzie rejestrowym.