Teraz jest 07 wrz 2025, 18:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Zaznajomienie się z materiałami postępowania 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA02 lut 2011, 10:27

POSTY        42
Post Zaznajomienie się z materiałami postępowania
Mam taki problem, może ktoś miał podobny przypadek?
Otóż w postanowieniu o przedstawieniu zarzutów podejrzany nie zgłosił wniosku o zaznajomienie się z materiałami ukończonego dochodzenia i potwierdził to własnoręcznym podpisem, natomiast później napisał wniosek o zapoznanie się z materiałem dochodzenia.
Co w takiej sytuacji zrobić?
Czy art. 321 KPK obliguje nas do każdorazowego wyznaczenia terminu na zapoznanie niezależnie od tego czy podejrzany sobie tego życzy czy też nie?

13 mar 2013, 15:24
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Post Re: Zaznajomienie się z materiałami postępowania
Jeśli wniosek złożył uważam , że trzeba go zapoznać

13 mar 2013, 17:55
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Ja też bym zapoznała.

13 mar 2013, 20:03
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA02 lut 2011, 10:27

POSTY        42
A powiedzcie mi, czy do zapoznania piszecie coś w rodzaju postanowienia w oparciu o art.321 KPK?
I kiedy wysyłacie taki pismo do podejrzanego? Bo ja mam taką sytuację, że muszę przesłać akta do prokuratury (powołanie biegłych).
I jeszcze nie mam pewności, kto przedłuża okres dochodzenia, bo właśnie zbliżam się do końca 3 miesięcznego terminu. Więc jeśli prokurator przejmie dochodzonie to chyba on przedłuża, a jak nie to mam do Izby wystąpić?
Proszę pomóżcie  :)
Dopiero zaczynam i nie za bardzo wiem jak to wszystko trybi.

14 mar 2013, 08:10

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Końcowe zaznajomienie, jak sama nazwa wskazuje, odbywa się po zebraniu całego materiału dowodowego. Skoro mają być powołani biegli, jak rozumiem do wydania opinii, to końcowe zaznajomienie jest przedwczesne. Wniosek do prokuratora o powołanie biegłych to jedno, a wniosek o przedłużenie okresu trwania dochodzenia to drugie. Oba wnioski powinny być złożone do właściwego organu. Jeżeli wnioski należy skierować do różnych organów, to akta główne dołączasz do jednego wniosku, a w piśmie przewodnim przy drugim wniosku informujesz, że akta poszły z pierwszym wnioskiem. Jak się domyślasz w Twoim przypadku akta przesłałbym do prokuratora z wnioskiem o powołanie biegłych, bo są one niezbędne do podjęcia decyzji procesowej przez prokuratora, a do izby przesłałbym wniosek o przedłużenie dochodzenia z uwagi na konieczność uzyskania opinii biegłych, bez akt głównych.
Do końcowego zaznajomienia wysyła się wezwanie pamiętając o treści art. 321 par. 2 kpk, a samą czynność zapoznania należy jedynie zaprotokołować, pamiętając by w protokole umieścić informację o treści art. 321 par. 5 kpk. W przypadku nie stawienia się podejrzanego do zaznajomienia również sporządzam protokół zaznajomienia, w którym stwierdzam fakt niestawienia się podejrzanego.
Pozdrawiam :))).

Ostatnio edytowano 14 mar 2013, 11:11 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz

14 mar 2013, 11:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]