Teraz jest 07 wrz 2025, 21:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Z działki NIP 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Post Z działki NIP
Zadano mi pytanie czy za niezłożenie, pomimo wezwań urzędu, ZAP-3 można podatnika ukarać? powiem szczerze, że się zakręciłam  :rotfl:
Jak Wy postępujecie w takich sprawach?

02 mar 2013, 08:17
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:32

POSTY        115
Post Re: Z działki NIP
Kakaes                    

Zadano mi pytanie czy za niezłożenie, pomimo wezwań urzędu, ZAP-3 można podatnika ukarać? powiem szczerze, że się zakręciłam  :rotfl: Jak Wy postępujecie w takich sprawach?

A z czego wynika obowiązek złożenia ZAP-3, bo w ustawie jest zapis:
"2a. Zgłoszenia identyfikacyjnego nie dokonują podatnicy będący osobami fizycznymi objętymi rejestrem PESEL nieprowadzący działalności gospodarczej lub niebędący zarejestrowanymi podatnikami podatku od towarów i usług."
i jeszcze:
"1d. W przypadku zmiany adresu miejsca zamieszkania przez podatnika będącego osobą fizyczną objętą rejestrem PESEL nieprowadzącą działalności gospodarczej lub niebędącą zarejestrowanym podatnikiem podatku od towarów i usług, za dokonanie aktualizacji uznaje się podanie przez tego podatnika aktualnego adresu miejsca zamieszkania w składanej deklaracji lub innym dokumencie związanym z obowiązkiem podatkowym. Podatnicy mogą również dokonać aktualizacji adres składając ZAP-3".

I to by było na tyle.

02 mar 2013, 13:58
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Jbial                    

Kakaes                    

Zadano mi pytanie czy za niezłożenie, pomimo wezwań urzędu, ZAP-3 można podatnika ukarać?

"1d. W przypadku zmiany adresu miejsca zamieszkania przez podatnika będącego osobą fizyczną objętą rejestrem PESEL nieprowadzącą działalności gospodarczej lub niebędącą zarejestrowanym podatnikiem podatku od towarów i usług, za dokonanie aktualizacji uznaje się podanie przez tego podatnika aktualnego adresu miejsca zamieszkania w składanej deklaracji lub innym dokumencie związanym z obowiązkiem podatkowym. Podatnicy mogą również dokonać aktualizacji adres składając ZAP-3".

W poprzednim roku podatnik rozliczał się w urzędzie X, tam też płatnik wysłał PIT-11.
W tym roku podatnik składa PIT-37 w urzędzie Y podając w nim swój adres zamieszkania z terenu tego urzędu.
W efekcie: pracownik zaktualizował swoje dane adresowe, płatnik nie musi korygować PIT-11, bo urząd X prześle go wg właściwości miejscowej do urzędu Y. Czy tak? A złożenie ZAP-3 jest dobrowolne.

Niech ktoś poprawi.
Albo potwierdzi.

02 mar 2013, 15:09
Specjalista

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:07

POSTY        323
Potwierdzam. Nie ma terminu, nie ma obowiązku. ZAP-3 to dobrowolne zgłoszenia zmiany adresu i/lub zgłoszenia/aktualizacji rachunku bankowego
Zapytam z ciekawości dlaczego urząd wzywał o ZAP-3? Z czego wynika konieczność złożenia tego formularza w tym konkretnym przypadku?

02 mar 2013, 19:16
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Chodziło o to,że nie można ustalić właściwości miejscowej podatnika. Wysłano więc wezwania, które odebrał, ale na które nie reaguje.

04 mar 2013, 16:35
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
Kakaes                    

Chodziło o to,że nie można ustalić właściwości miejscowej podatnika. Wysłano więc wezwania, które odebrał, ale na które nie reaguje.

Myślę, że można przeprowadzić czynności sprawdzające do złożonych ZAP-3/NIP-3 i w ich ramach poprosić o wyjaśnienie faktycznego miejsca pobytu. Utrudnianie czynności sprawdzających (np. poprzez podawanie sprzecznych informacji dot. miejsca zamieszkania jest opisane w KKS. Tylko że tutaj nie widzę problemu, bo przecież zaktualizował zeznaniem, a to że płatnik przesłał PIT-11 nie tam gdzie trzeba to chyba nie jest aż taki problem.

04 mar 2013, 17:52
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Problem będzie i to stały z BEZDOMNYMI.  Sam jestem ciekaw jak PESEL będzie określał adres właściwy dla tych osób. Bo prawo nie jest tu jednolite.

05 mar 2013, 18:05
Specjalista

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:07

POSTY        323
tranqilo                    

Problem będzie i to stały z BEZDOMNYMI.  Sam jestem ciekaw jak PESEL będzie określał adres właściwy dla tych osób. Bo prawo nie jest tu jednolite.

Zameldowany pod adresem od ... do ... i koniec. Brak aktualnego meldunku. Zresztą obowiązek meldunkowy ma zniknąć więc problem sam się rozwiąże.

05 mar 2013, 18:55
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Problem raczej nie zniknie. Polskie radio podawało w lutym ,że w samej Łodzi doliczono się 3000 takich "problemów". Bo komuś chciało się policzyć.

05 mar 2013, 19:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]