Wezwany w charakterze sprawcy , wykroczenia zażądał zwrotu kosztów dojazdu i rekompensaty utraconego zarobku. Wezwany w charakterze podejrzanego zażądał zwrotu kosztów dojazdu i rekompensaty utraconego zarobku. Wiem , że o taki zwrot może wystąpić świadek, ale co ze sprawcą i podejrzanym.
27 gru 2012, 10:24
Re: Zwrot kosztów dojazdu i utraconego zarobku
Nie przysługuje zwrot kosztów. Ja przynajmniej takiej możliwości nie znalazłem w przepisach.
____________________________________ "Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie. Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę."
28 gru 2012, 07:32
Re: Zwrot kosztów dojazdu i utraconego zarobku
Moim zdaniem jeśli doszłoby do umorzenia postępowania przygotowawczego, to podejrzany mógłby wnieść o przyznanie mu kosztów procesu w postaci "uzasadnionych wydatków". W takim przypadku koszty dojazdu i utraconego zarobku w związku ze stawiennictwem byłyby mu zwracane w wysokości przysługującej świadkowi - w oparciu o art. 618j k.p.k. Jeśli nie będzie umorzenia postępowania przygotowawczego, to nie ma możliwości przyznania podejrzanemu jakichkolwiek kosztów.