Teraz jest 07 wrz 2025, 18:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Pismo MF dot. przekazywania do KS wniosków o ukaranie 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA23 maja 2008, 10:43

POSTY        66
Post Re: Pismo MF dot. przekazywania do KS wniosków o ukaranie
Leibowitz                    

Przepis art. 56 kks chroni mienie Skarbu Państwa oraz mienie jednostek samorządu terytorialnego i Wspólnot Europejskich. Forma ochrony mienia wymienionych podmiotów polega na zabezpieczeniu terminowego dokonywania ustalenia istnienia i wysokości zobowiązań podatkowych oraz właściwego zgłaszania przedmiotu opodatkowania, a w konsekwencji terminowego i właściwego uiszczania należności wynikających z przepisów prawa podatkowego. Przedmiotem ochrony wszystkich typów przewidzianych w art. 56 kks są obowiązki podatkowe związane z konstrukcją samoobliczania podatku, a więc służące do ustalenia istnienia oraz wysokości zobowiązania podatkowego. Z kolei przepis art. 56 § 4 kks charakteryzuje samodzielny typ wykroczenia skarbowego kryminalizującego niezłożenie w terminie deklaracji lub oświadczenia. Jest to wykroczenie formalne (bezskutkowe), w całości umyślne, które może zostać popełnione zarówno z zamiarem bezpośrednim, jak i wynikowym. Zachowanie karalne polega na zaniechaniu złożenia w określonym przez przepisy prawa podatkowego terminie właściwemu organowi deklaracji lub oświadczenia w sytuacji, gdy ujawniony został przedmiot lub podstawa opodatkowania. Wypełnieniem znamion wykroczenia skarbowego przewidzianego w art. 56 § 4 kks jest zarówno całkowite zaniechanie wypełnienia obowiązku złożenia deklaracji lub oświadczenia, jak i złożenie deklaracji lub oświadczenia po upływie określonego w przepisach prawa podatkowego terminu.
Obowiązek ten należy spełniać bez wezwania urzędu. Tym samym z uwagi na dysponowanie przez organ podatkowy informacjami dotyczącymi istnienia obowiązku podatkowego, zachowanie polegające na niewypełnieniu obowiązku złożenia w terminie deklaracji, jako czyn popełniony przez zaniechanie, był znany organowi podatkowemu już po upływie terminu ustawowego do jej złożenia.

Art. 16. § 1. Kks : Nie podlega karze za przestępstwo skarbowe lub wykroczenie skarbowe sprawca, który po popełnieniu czynu zabronionego zawiadomił o tym organ powołany do ścigania, ujawniając istotne okoliczności tego czynu, w szczególności osoby współdziałające w jego popełnieniu.
§ 5. Zawiadomienie jest bezskuteczne, jeżeli zostało złożone:
1)        w czasie, kiedy organ ścigania miał już wyraźnie udokumentowaną wiadomość o popełnieniu przestępstwa skarbowego lub wykroczenia skarbowego;

Ano u mnie też tak rozumujemy i praktykujemy. W sprach sądowych wynikających z odmowy przyjęcia mandatu, sąd nigdy nie zakwestionował tego toku rozumowania.
Co do pisma MF też dotąd go nie dostałem, być może dlatego, że od wielu lat kwestie kierowania (i niekierowania) wniosków do KS są regulowane zarządzeniem NU. Pozwalają nie kierować wniosków dotyczących drobnych opóźnień, czy niedużych kwot uszczupleń, jak i innych perełek nad którymi nie warto się pochylać. Monitorują to kierownicy komórek wraz z NU. W sumie takie zarządzenia usprawnia pracę wszystkim.

10 sie 2012, 10:22
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
novi                    

Ja nic nie wiem o piśmie MF, ale u nas ostatnio w us wprowadzono nowe zasady dot. niewystawiania notatek karnych m.in. w przyp. kiedy deklaracje są zerowe, kiedy złożono czynny żal i nie było to poprzedzone czynnościami urzędu i kiedy spóźnienie było krótsze niż 5 dni. Teraz można będzie wiele spraw załatwić od razu bez pisania niepotrzebnych notatek.

Z przedawnionymi, szczególnie po ostatnich tłumaczeniach się do MF, próbuję walczyć, ale moim zdaniem najwiekszy problem jest w wiedzy osób piszących notatki.

U nas np. nikt tego tak jasno i dokładnie nigdy nie wytłumaczył. Była mowa o roku od upływu terminu na złożenie deklaracji, ale to jakieś dziwne mi się wydaje  :unsure:
Proszę więc o wyjaśnienie tej kwestii  ^_^

Ale mi nikt nic nie tłumaczy, biorę przepisy i czytam, w przypadku wątpliwości idę i pytam.

W karnym skarbowym jest tak, że dostajesz notatke o ukaranie i zgłębiasz wiedzę. Ostatnio "uczyłam" sie o kasach fiskalnych. Dzisiaj zgłębiam podatek od nieruchomości płacony przez osoby prawne. Wiecie, że zmienił się termin płatności i składania deklaracji w styczniu?

10 sie 2012, 11:54
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 wrz 2010, 13:18

POSTY        160

Ale mi nikt nic nie tłumaczy, biorę przepisy i czytam, w przypadku wątpliwości idę i pytam.

Pewnie każdy z nas tak robi, ale też często przepisy na których się nie opieramy na co dzień są dla nas niezrozumiałe. Moim obowiązkiem jest znajomość podatków (o czym pracownicy KS mają znikome pojęcie) i w tym temacie zgłębiam swoją wiedzę. Jak mam wątpliwości to też idę i pytam, ale nie zawsze uzyskuję wyczerpującą odpowiedź lub jakąkolwiek.

W przypadku przedawnień związanych z wystawianiem notatek moje wątpliwości nie zostały rozwiane, więc jeżeli ktoś może to jeszcze raz proszę o wyjaśnienie tej kwestii.

W moim us zapytania kierowane do pracowników KS wyglądają podobnie jak odpowiedź Barbarki na mój post: ja zadaje konkretne pytanie, a w odpowiedzi otrzymuję pouczenie ^_^  widocznie taki charakter "karnistek"...  ^_^

10 sie 2012, 12:08
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
novi                    

Pewnie każdy z nas tak robi, ale też często przepisy na których się nie opieramy na co dzień są dla nas niezrozumiałe. Moim obowiązkiem jest znajomość podatków (o czym pracownicy KS mają znikome pojęcie) i w tym temacie zgłębiam swoją wiedzę. Jak mam wątpliwości to też idę i pytam, ale nie zawsze uzyskuję wyczerpującą odpowiedź lub jakąkolwiek.

A ja się nie zgadzam, że o podatkach pracownicy KS maja mgliste pojęcie. Ja nie mogę skupić sie na jednym podatku, muszę znać przepisy podatkowe na podstawie, których karzę ludzi. Bo ludź w karnym krzyczy - dlaczego?? i muszę mu powiedzieć.
A z uwagi na to, że wszyscy uważają, że w karnym to "pracuje sie spokojnie" i  "że o przepisach podatkowych mamy znikome pojęcie" odpowiadam - weźcie przepisy karne skarbowe i poczytajcie.
Może wtedy zobaczycie, że każdy przepis kks odsyła do przepisów podatkowych. I dobry karnista często ma większe pojęcie o podatkach niż pracownik merytoryczny. I ja wiem kiedy podatnik ma zainstalować kasę fiskalną a podatkowiec nie wie, kiedy przedawnia się karalność złożenia zeznania rocznego po terminie.

10 sie 2012, 12:48
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 wrz 2010, 13:18

POSTY        160
Ja mówię tylko o swoim us. u nas pracownicy KS często pytają o proste rzeczy .... adresów, nazwisk wspólników ani telefonów odnotowanych w Poltax też nie widzą, wszystko musimy im pisać. Dla mnie pracownika z komórki merytorycznej podatnikiem jest Sp. z o.o., a dla karnistek osobą którą mogą ukarać jej Prezes. Wg mnie ja powinnam tylko informować o nie wypełnieniu przepisów ustawy przez podatnika, a to karnistki same powinny ustalać kogo mają ukarać, a musimy w notatkach podawać wszystkie dane czyli to co jest w Poltax i każdy widzi. Ale to tylko moje osobiste zdanie i tak muszę robić jak każą  ^_^

10 sie 2012, 13:17

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
taxinspector                    

Leibowitz                    

Obowiązek ten należy spełniać bez wezwania urzędu. Tym samym z uwagi na dysponowanie przez organ podatkowy informacjami dotyczącymi istnienia obowiązku podatkowego, zachowanie polegające na niewypełnieniu obowiązku złożenia w terminie deklaracji, jako czyn popełniony przez zaniechanie, był znany organowi podatkowemu już po upływie terminu ustawowego do jej złożenia.

Art. 16. § 1. Kks : Nie podlega karze za przestępstwo skarbowe lub wykroczenie skarbowe sprawca, który po popełnieniu czynu zabronionego zawiadomił o tym organ powołany do ścigania, ujawniając istotne okoliczności tego czynu, w szczególności osoby współdziałające w jego popełnieniu.
§ 5. Zawiadomienie jest bezskuteczne, jeżeli zostało złożone:
1)        w czasie, kiedy organ ścigania miał już wyraźnie udokumentowaną wiadomość o popełnieniu przestępstwa skarbowego lub wykroczenia skarbowego;

Z tego wynika, że organ podatkowy i organ ścigania to to samo...?

Masz rację Taxinspector. Nie to samo. I dlatego np. w przypadku czynnego żalu złożonego do US, jako FOPP, przez sprawcę czynu z art. 106l kks występuję do "organu podatkowego", to jest NBP o informację na temat czynu, w celu potwierdzenia wypełnienia znamion czynu z art. 106l przez zawiadamiającego. I nawet jeśli czynny żal został złożony do US po wszczęciu kontroli przez NBP, czyli po ujawnieniu czynu zabronionego przez "organ podatkowy", to spełnione są przesłanki z art. 16 kks, o ile NBP zawiadomił US o stwierdzonych nieprawidłowościach po złożeniu czynnego żalu przez sprawcę.

Natomiast cytowany przeze mnie komentator dokonał tu uproszczenia, przyjmując, że organ podatkowy i FOPP to to samo, bo w większości przypadków US jest jednocześnie FOPP.

14 sie 2012, 06:47
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Zgadza się.
Ja również uważam, że kontrola NBP nie wyklucza skuteczności czynnego żalu.
Chyba, że zawiadomienie z NBP wpłynie wcześniej niż czynny żal. Po prostu, kto pierwszy ten lepszy.

16 sie 2012, 04:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2