Teraz jest 05 wrz 2025, 22:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Postanowienie Sądu o zakazie wykonywania działalności gospod 
Autor Treść postu

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:08

POSTY        541

LOKALIZACJAZewsząd

W jaki sposób Urząd Skarbowy może doprowadzić do wydania przez właściwy Sąd POSTANOWIENIA o zakazie wykonywania działalności gospodarczej przez nierzetelnego podatnika?

Spotkałem się z tym, że sądy wydają postanowienia o zakazie wykonywania działalności gosp. przez przedsiębiorcę (nierzetelnego podatnika), z tego co wiem, to przedmiotowe postanowienia wydawane są na wniosek organów podatkowych. Nic więcej na ten temat niestety nie wiem. Interesuje mnie jaka jest podstawa prawna działania Urzędu i Sądu oraz jakie dokumenty (dowody) trzeba zebrać, aby Organ mógł wystąpić do Sądu o wydanie takiego postanowienia?
Jeszcze dodam, że chodzi mi o Postanowienia, a nie o Wyroki zakazujące wykonywania dział. gosp.
Jeżeli coś przekręciłem, to wynika to z mojego nikłego stanu wiedzy na ten temat, z góry przepraszam i proszę o sprostowanie.

Ostatnio edytowano 09 mar 2007, 20:34 przez zoltar7, łącznie edytowano 1 raz

09 mar 2007, 20:24

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:08

POSTY        541

LOKALIZACJAZewsząd
Nie chce mi się wierzyć, że nikt nic nie wie?  :mur:

12 mar 2007, 00:02

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
Zakładam, że nie chodzi Ci o Art. 41  § 2 KK
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Sąd może orzec zakaz prowadzenia określonej działalności gospodarczej w razie skazania za przestępstwo popełnione w związku z prowadzeniem takiej działalności, jeżeli dalsze jej prowadzenie zagraża istotnym dobrom chronionym prawem.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->( tu będziemy mieli wyrok )

W takim razie najprawdopodobniej warto zajrzeć do faktycznie rzadko wykorzystywanego przez organy podatkowe ( jeśli są wierzycielem ) prawa upadłościowego. Pasuje i to, że podstawowym aktem tych sądów są postanowienia.
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Tytuł X
Postępowanie w sprawach orzekania zakazu prowadzenia działalności gospodarczej
Art. 373.
1. Sąd może orzec pozbawienie na okres od trzech do dziesięciu lat prawa prowadzenia działalności gospodarczej na własny rachunek oraz pełnienia funkcji członka rady nadzorczej, reprezentanta lub pełnomocnika w spółce handlowej, przedsiębiorstwie państwowym, spółdzielni, fundacji lub stowarzyszeniu osoby, która ze swej winy:
1) będąc do tego zobowiązana z mocy ustawy, nie złożyła w terminie dwóch tygodni od dnia powstania podstawy do ogłoszenia upadłości wniosku o ogłoszenie upadłości albo
2) po ogłoszeniu upadłości nie wydała lub nie wskazała majątku, ksiąg handlowych, korespondencji lub innych dokumentów upadłego, do których wydania lub wskazania była zobowiązana z mocy ustawy, albo
3) po ogłoszeniu upadłości ukrywała, niszczyła lub obciążała majątek wchodzący w skład masy upadłości, albo
4) jako upadły w toku postępowania upadłościowego nie wykonała innych obowiązków ciążących na nim z mocy ustawy lub orzeczenia sądu albo sędziego- komisarza, albo też w inny sposób utrudniała postępowanie.
2. Przy orzekaniu zakazu, o którym mowa w ust. 1, sąd bierze pod uwagę stopień winy oraz skutki podejmowanych działań, w szczególności obniżenie wartości ekonomicznej przedsiębiorstwa upadłego i rozmiar pokrzywdzenia wierzycieli.
3. Sąd może orzec pozbawienie na okres od trzech do dziesięciu lat prawa prowadzenia działalności gospodarczej na własny rachunek oraz pełnienia funkcji członka rady nadzorczej, reprezentanta lub pełnomocnika w spółce handlowej, przedsiębiorstwie państwowym, spółdzielni, fundacji lub stowarzyszeniu osoby, wobec której:
1) już co najmniej raz ogłoszono upadłość, z umorzeniem jej długów po zakończeniu postępowania upadłościowego;
2) ogłoszono upadłość nie dawniej niż pięć lat przed ponownym ogłoszeniem upadłości.
Art. 374.
1. Sąd może orzec zakaz prowadzenia działalności gospodarczej, o którym mowa w art. 373, wobec dłużnika będącego osobą fizyczną, także jeżeli niewypłacalność dłużnika jest następstwem jego celowego działania lub rażącego niedbalstwa.
2. Przepis ust. 1 stosuje się również do osób, które były uprawnione do reprezentowania osoby prawnej lub spółki handlowej niemającej osobowości prawnej oraz innych przedsiębiorców.
Art. 375.
1. W sprawach, o których mowa w art. 373 i 374, orzeka sąd upadłościowy.
2. Jeżeli postępowania upadłościowego nie wszczęto albo oddalono wniosek o ogłoszenie upadłości lub umorzono postępowanie upadłościowe, orzeka sąd właściwy do rozpoznania sprawy o ogłoszenie upadłości.
Art. 376.
1. Postępowanie w sprawach, o których mowa w art. 373 i 374, wszczyna się na wniosek wierzyciela, syndyka, nadzorcy sądowego albo zarządcy, a także Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów i Przewodniczącego Komisji Nadzoru Finansowego. W sprawach tych stosuje się przepisy o postępowaniu nieprocesowym.
2. Sąd wydaje postanowienie po przeprowadzeniu rozprawy.
3. Od postanowienia sądu drugiej instancji przysługuje kasacja.
4. Odpis prawomocnego postanowienia sąd przesyła do Krajowego Rejestru Sądowego.
Art. 377.
Nie orzeka się zakazu, o którym mowa w art. 373, jeżeli postępowanie w tej sprawie nie zostało wszczęte w terminie roku od umorzenia lub zakończenia postępowania upadłościowego albo oddalenia wniosku o ogłoszenie upadłości na podstawie art. 13,  a gdy nie złożono wniosku o ogłoszenie upadłości, od dnia, w którym dłużnik obowiązany był taki wniosek złożyć.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Ostatnio edytowano 12 mar 2007, 22:51 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

12 mar 2007, 22:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]