Dręczy mnie problem właściwości organów podatkowych w przypadku czynności sprawdzajacych o których mowa w art 274c op, analizowałem § 2 i skoro czynności o których mowa w § 1, na zlecenie tego organu może dokonać organ właściwy miejscowo, jaki sens korespondencyjnie sprawdzać podatnika z drugiego końca kraju, zważywszy że czynności trwają już pół roku? Z ciekawości zadzwoniłem do osoby która ową sprawę prowadzi i okazuje się, że jest "jakieś" rozporządzenie które reguluje kwestie właściwości w przypadku czynności sprawdzających o niskich wartościach (ponoć do 1000zł). Naszukałem się tego rozporządzenia, skorzystałem z usług KIP i nic... Proszę o wskazanie, gdyż utraciłem wiarę (nikłą) w to że znajdę.
Przy okazji poruszę kwestię "dokumentów, w zakresie objętym kontrolą u podatnika" (art. 274c § 1) i w tym miejscu pozwolę sobie wypisać wykaz żądanych dokumenów: 1) kserokopie f-r (zrozumiałe) 2) kopia rejestru sprzedaży (mało zrozumiałe) 3) oświadczenie że f-ry z pkt 1 nie były korygowane (potrafię zrozumieć) 4) kopie deklaracji VAT-7 za odpowiedni okres (jeżeli oświadczenie o którym mowa wyżej twierdzące, okres stosownie dłuższy) (mało zrozumiałe) 5) oświadczenie jaka forma zapłaty i kiedy nastąpiła zapłata ( nie zrozumiałe) 6) kopii dowodu wpłaty podatku wynikającego z deklaracji VAT-7 z okresów określonych w pkt 4 (nie zrozumiałe) 7) oświadczenie o zakresie prowadzonej działalności (nie zrozumiałe)
Proszę o głos na temat żądania okazania w/w dokumentów.
01 mar 2007, 12:56
samouk
Witam
[...]okazuje się, że jest "jakieś" rozporządzenie które reguluje kwestie właściwości w przypadku czynności sprawdzających o niskich wartościach (ponoć do 1000zł). Naszukałem się tego rozporządzenia, skorzystałem z usług KIP i nic... Proszę o wskazanie, gdyż utraciłem wiarę (nikłą) w to że znajdę.[...]
A zajrzyj Waść choćby w wytyczne MF w zakresie VAT. Przykładowo w najnowszych znajdziesz w części IV "Kontrola Podatkowa" pkt.11, 12 i 13 regulujące co komu kiedy i gdzie na czynności wysyłać.
____________________________________ always look on the bright side of life
01 mar 2007, 14:03
Dziękuje Elsinore za drogowskaz, zainteresował mnie ten temat jakiś czas temu, ale nie mogąc sie doszukać wspomnianych wytycznych, nie zgłębiłem jego treści. Podobnie dzisiaj, też nie mogę znaleźć. :mur: