Teraz jest 05 wrz 2025, 19:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Kontrola Skarbówki w kiosku 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA12 sty 2007, 19:03

POSTY        2
Proszę o pomoc.Mój teśc ma kiosk z gazetami i papierosami ostatnio odwiedziła go skarbówka. w prowadzeniu tego kiosku pomaga mu nieodpłatnie moja matka(emerytka) i moja żona(bezrobotna) i skarbówka zarzuciła mu że takie osoby nie mogą mu pomagać ponieważ nie mieszkają pod jednym dachem oraz nie są na jego utrzymaniu ,sprawa poszła do naczelnika US . Co mu grozi za to i jakie jest z tego wyjście oraz co trzeba zrobić aby żona mogła przejąć tą działalność

z góry serdecznie dziękuje i pozdrawiam :D

12 sty 2007, 19:25
Zobacz profil ICQ

REJESTRACJA21 paź 2006, 23:08

POSTY        130

LOKALIZACJAkosmos
Ze skarbówka teść ma pecha, z nieodpłatną pomocą (praca)jest szczęściarzem,  bezskutecznie poszukuję nieodpłatnej pomocy do sprzątania.
Takie osoby mogą pomagać teściowi, tyle że skarbówka wątpi by robiły to nieodpłatnie.
Jeśli sprawa poszła  do NUS'a - radzę pójść tam za sprawą.

12 sty 2007, 19:46
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 lis 2006, 22:41

POSTY        39
Tylko nie mów jeszcze, że opodatkowany jest w formie karty podatkowej. Przy tej formie opodatkowania każda osoba zastana w trakcie kontroli traktowana jest jak niezgłoszony pracownik - trudno będzie się wykręcić z zastanej sytuacji. Przy innych formach opodatkowania raczej nie widzę większego problemu. Jesteś pracownikiem skarbówki, że pytasz o takie rzeczy?

12 sty 2007, 20:46
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA12 sty 2007, 19:03

POSTY        2
kiosk jest na książce i prowadzi ją biuro rachunkowe wiecj est jakaś szansa na  wyjście z tego cało nie pracuje w skarbówce tylko pytam jak to można rozwiązać zgodnie z prawem

12 sty 2007, 21:16
Zobacz profil ICQ
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 lis 2006, 22:41

POSTY        39
Zgodnie z prawem tych osób nie powinno być w sklepie. Ciężka sprawa... trzeba udowodnić że pracowały bez wynagrodzenia i to wynagrodzenia w gotówce i w naturze. Sory ale nikłe szanse. Napisz proszę jak zakończy się ta sprawa.

12 sty 2007, 21:28
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA25 paź 2006, 16:49

POSTY        2
Proszę o pomoc.Mój teśc ma kiosk z gazetami i papierosami ostatnio odwiedziła go skarbówka. w prowadzeniu tego kiosku pomaga mu nieodpłatnie moja matka(emerytka) i moja żona(bezrobotna) i skarbówka zarzuciła mu że takie osoby nie mogą mu pomagać ponieważ nie mieszkają pod jednym dachem oraz nie są na jego utrzymaniu ,sprawa poszła do naczelnika US . Co mu grozi za to i jakie jest z tego wyjście oraz co trzeba zrobić aby żona mogła przejąć tą działalność

a skąd to wszystko skarbówka wie  czy nie powiedział mu o tym sam teść  : mieszkanie pod jednym dachem utrzymanie itp sami się podłozyli   ,  pomyśl sam jakie  Us ma dowody i na co , jakiego okresu dotyczą

13 sty 2007, 17:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]