Czy można wszcząć i prowadzaić kontrolę podatkową wobec podatnika będącego na zwolnieniu lekarskim (interpretacje i orzeczenia sądów mile widziane)?
03 lut 2011, 21:22
Re: Podatnik na zwolnieniu lekarskim
nie wolno trzeba go najpierw wyleczyć
10 maja 2011, 13:55
tylko jak mu doręczysz cokolwiek i jak umożliwisz mu czynny udział...
10 maja 2011, 14:12
wszelkie pisma doręcza się w sposób przewidziany w rozdziale 5 działu IV Ordynacji podatkowej jeśli chodzi o umożliwienie czynnego udziału to niech nie liczy, że go gdzieś zaniosę
10 maja 2011, 14:19
I co z tego, że jest na zwolnieniu? Jak go zastaniesz, to wręczysz kwity o wszczęciu. Jak chory i nie może uczestniczyć we wszczętym postepowaniu - niech wyznaczy pełnomocnika. Ja miałam sytuację, że kontrola była wszczęta, szykowała się duża (baardzo duża) decyzja, zbliżał się okres przedawnienia, Podatnik odwołał pełnomocnictwo i położył się do szpitala. Decyzja poszła pocztą i tyle. Przed wydaniem sprawdziłam, że - pomimo, iż Podatnik był w szpitalu - podpisywał deklaracje. Ustaliłam w siedzibie firmy, że zabronił uprawnionemu pracownikowi odbierać korespondencję. Decyzja poszła na adres zamieszkania i adres firmy. I została uznana za skutecznie doręczoną. Była i w Izbie Skarbowej (Podatnik wnioskował o przywrócenie terminu do wniesienia odwołania - bezskutecznie), w Min Fin - Podatnik wnosił o wznowienie postępowania z uwagi na wyrok TK w podobnej sprawie - bezskutecznie, u Rzecznika Praw Obywatelskich - bezskutecznie.