Czy można przeprowadzić kontrolę w zlikwidowanej spółce cywilnej w zakresie VAT? Art. 281. § 1 OP mówi że: Organy podatkowe pierwszej instancji przeprowadzają kontrolę podatkową u podatników, płatników, inkasentów oraz następców prawnych, zwanych dalej "kontrolowanymi". Czyli jak ktoś nie jest podatnikiem, to nie można go kontrolować. Right?
Art. 15 ustawy VAT mówi, że podatnikami są osoby prawne, jednostki organizacyjne niemające osobowości prawnej oraz osoby fizyczne, wykonujące samodzielnie działalność gospodarczą. Podatnikiem VAT w spółce cywilnej nie są wspólnicy, lecz spółka. A spółka z chwilą likwidacji traci status podatnika VAT. Ergo: w zlikwidowanej spółce cywilnej w zakresie VAT nie można przeprowadzić kontroli. Czy można? :wacko:
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
Ostatnio edytowano 27 lis 2006, 21:55 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
27 lis 2006, 21:54
Nadir
Czy można?
Się nie da. Komu chcesz doręczyć upoważnienie?
27 lis 2006, 22:22
Temat kontroli w zlikwidowanej Spółce był już przerabiany. Niestety jest to luka w prawie, która skutkuje tym, że każdy może zrobić fiskus w konia. Aby bowiem byt prawny spółki cywilnej ustał wystarczy wypowiedzieć wspólnikom umowę. Dziś jest podatnik VAT jutro już go nie ma Jakie wynikają z tego konsekwencje każdy VAT-man wie... <_< Na pocieszenie zostaje możliwość przeprowadzenia kontroli w zakresie podatku dochodowego u wspólników zlikwidowanej Spółki cywilnej.
Ostatnio edytowano 27 lis 2006, 23:24 przez zoltar7, łącznie edytowano 1 raz
27 lis 2006, 23:08
ano moim skromnym zdaniem - "sie nie da". z momentem likwidacji spółka cywilna traci swoją podmiotowość prawną w zakresie VAT. tym samym możemy co najwyżej rzucić pod nosem to i owo.... skoro nie ma podmiotu, bo odszedł w niebyt prawny, to nie ma strony postępowania. nie ma strony - nie ma sprawy. słyszałem o pomysłach przerzucania zobowiązania na wspólników, ale winszuję pozytywnego nastawienia do świata i skutecznego obronienia w izbie decyzji, kiedy nie ma dowodów zgromadzonych w toku kontroli. jakoś nie zauważyłem, żeby byli wspólnicy dysponowali dokumentacją eks-spółki. zwykle ma ją kolega, a kolega twierdzi, że nie ma, bo ma ją trzeci kolega, a tenże wskazuje na pierwszego i tak biblijnie od annasza do kaifasza...
____________________________________ Ale o co chodzi?
27 lis 2006, 23:18
tomir
ano moim skromnym zdaniem - "sie nie da". z momentem likwidacji spółka cywilna traci swoją podmiotowość prawną w zakresie VAT. tym samym możemy co najwyżej rzucić pod nosem to i owo.... skoro nie ma podmiotu, bo odszedł w niebyt prawny, to nie ma strony postępowania. nie ma strony - nie ma sprawy...
Na starym forum faktycznie trochę już było, choć temat dotyczył zlikwidowanej spółki z oo. ( co ma istotne znaczenie ) <a href="http://www.skarbowcy1.home.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=1159&sid=d5e00b87cc99150263dc3b54e75027ac" target="_blank">http://www.skarbowcy1.home.pl/index.php?na...3dc3b54e75027ac</a>
Co do kontroli po likwidacji spółki cywilnej w zakresie VAT to faktycznie w art. 281 OP nie znajdziemy byłych wspólników jako kontrolowanych. Co do postępowania podatkowego to stroną może być osoba trzecia i tu jest szersze pole do popisu ( nie mylić z POPISem ). Choć droga bardzo wyboista i najeżona różnymi sprzecznymi interpretacjami.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
28 lis 2006, 08:57
U.S.Army
Się nie da. Komu chcesz doręczyć upoważnienie?
Spółka wykazała w deklaracji VAT-7 za październik 2006 roku 25-dniowy zwrot bezpośredni w kwocie 562.498 zł. Dostajesz upoważnienie do kontroli i ustalasz, że spółka zlikwidowała się. Co robisz? :rolleyes:
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
Ostatnio edytowano 29 lis 2006, 22:09 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
29 lis 2006, 22:07
Składam szybko NIP aktualizacyjny za spółkę z moim numerem konta bankowego. :piwo: Albo zgodnie z wytycznymi MF odmawiam zwrotu bo nie ma spółki, a nie będę dzielił kasy na wspólników. :za2:
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
29 lis 2006, 22:21
wjawor
Składam szybko NIP aktualizacyjny za spółkę z moim numerem konta bankowego. :piwo:
Kurde, że też na to nie wpadłem! Jutro zaraz skoro ranek to zrobię! Tylko cicho sza.... :blink:
29 lis 2006, 22:51
wjawor
Co do postępowania podatkowego to stroną może być osoba trzecia i tu jest szersze pole do popisu ( nie mylić z POPISem ). Choć droga bardzo wyboista i najeżona różnymi sprzecznymi interpretacjami.
Nadir! Gdańska IS parę tygodni temu rozesłała do US-ów pismo z interpretacją właśnie dot. niemożności przeprowadzenia kontroli w rozwiązanej s.c. W konkluzji wskazała drogę proponowaną przez Wjawora.
09 gru 2006, 01:34
beann
Nadir! Gdańska IS parę tygodni temu rozesłała do US-ów pismo z interpretacją właśnie dot. niemożności przeprowadzenia kontroli w rozwiązanej s.c. W konkluzji wskazała drogę proponowaną przez Wjawora.
Dzięki za opinię. Właśnie po przeczytaniu tego pisma utworzyłem ten temat. I celowo zakończyłem konkluzją. Ergo: w zlikwidowanej spółce cywilnej w zakresie VAT nie można przeprowadzić kontroli. Czy można? Bo tak nie do końca wszyscy zgadzają się, nie z konluzją, a z uzasadnieniem. Stąd chciałem wywołać dyskusję. Przy okazji: sprawa dotyczy, według mnie, nie tylko spółki cywilnej, a wszystkich spółek osobowych.
Ostatnio edytowano 09 gru 2006, 08:50 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
09 gru 2006, 08:49
Czyli mamy po prostu inne podejście do tematu: ja się cieszę, że wnioski z wymiaru o skontrolowanie rozwiązanej s.c. będą im zwracane. I tak nie narzekam na brak zajęć: dzięki wspaniałym przepisom o wezwaniach do stawienia się w miejscu kontroli (+ strajk listonoszy), zawieszeniom (bo kontrolowany ma ważne spotkanie w Barcelonie), uprzejmym zawiadomieniom "dobrych" podatników o kontroli mającej się rozpocząć za miesiąc, przydziałowi czynności sprawdzających i adresów podatników do wykreślenia - z ulgą przyjmuję takie interpretacje IS.
10 gru 2006, 15:08
Szczerze powiedziawszy - nie wiem. Pracuję w kontroli, a takie wyniki UKS opracowuje u nas wymiar....
16 gru 2006, 00:23
... a oto jak do tematu odnosi się projekt KAS'y definiując kontrolowanego:
Art. 284. § 1. Kontrolę podatkową prowadzi się u osób fizycznych, osób prawnych oraz jednostek organizacyjnych niemających osobowości prawnej, zwanych dalej "kontrolowanymi". § 2. W razie rozwiązania lub likwidacji spółki osobowej, kontrolę w zakresie jej dotyczącym, prowadzi się wobec byłych wspólników tej spółki.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
____________________________________ always look on the bright side of life
21 maja 2007, 02:02
Właśnie o tym chciałem....jest to jeden z przepisów ustawy o KAS, w którym widać, że coś jednak na górę dociera.