Teraz jest 05 wrz 2025, 22:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
czynności sprawdzające zeznanie roczne za 2007 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 wrz 2006, 20:17

POSTY        178

LOKALIZACJAwielkopolska
Mam do was kilka pytań które poniżej wypunktowałem , jeżeli bedziecie odpowiadać to prosiłbym o piasanie np. Ad1 itp.
Oto moje pytania a zarazem wątpliwości jakie nasuwają mi się w związku z czynościami sprawdzającymi przy zeznaniu rocznym za 2007 rok.

1. Podatnik wykazuje kwotę nie odliczonych w latach poprzednich wydatków związanych z budową domu, gdzie ostatnie wydatki wykazał w zeznaniu za 2004 rok , a kwoty do odliczenia w latach następnych ma od zeznania za 2001. W związku z tym mam pytanie co obejmują czynności sprawdzające przy zeznaniu za 2007 rok i jakie ewentualnie dokumenty powinien dostarczyć podatnik.

2. Co obejmują i na czym mają polegać, czynności sprawdzające jeżeli podatnik skorzystał z ulgi z tytułu wychowywania dzieci, w kontekscie Art. 275. § 1. o.p. Jeżeli ze złożonej deklaracji wynika, że podatnik skorzystał z przysługujących mu ulg podatkowych, organ podatkowy może zwrócić się do niego o okazanie dokumentów lub o złożenie fotokopii dokumentów, które, zgodnie z przepisami, potwierdzają prawo do skorzystania z ulgi.

Ostatnio edytowano 22 wrz 2008, 20:38 przez dziadek, łącznie edytowano 1 raz

22 wrz 2008, 20:35
Zaawansowany

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:45

POSTY        78
Ad.1. To zależy czy przełożeni życzą sobie sprawdzenia całej ulgi, jeśli nie to wystarczy sprawdzić dochody i odliczenia z 2007 + wydruk z systemu KONTROLA zeznania za rok poprzedni. Jeżeli jednak masz trzepać wszystko (a raczej ile się da) to trzeba by prowadzić czynności sprawdzające do zeznań 2002-2006, żądając pozwolenia na budowę i faktur VAT.
Ad.2. Przedłożenie odpisu skróconego aktu urodzenia powinien w zupełności wystrczyć (jeżeli by był z PESEL-em to super).

23 wrz 2008, 15:42
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034
Ad.1 Podatnik kwalifikuje się na źródła nieujawnione. Żadnych czynności sprawdzających bym nie prowadził, ponieważ mija się to z celem,chyba, że chodzi o sztukę dla sztuki. Do rozważenia pozostaje wszczęcie postępowania podatkowego, jednak okres rozliczeniowy uzależniony jest od wewnętrznych ustaleń oczywiście po pełnej analizie. Podatnik jest zobowiązany "trzymać" dokumenty z 2001 roku albowiem wykazał kwotę do rozliczenia w latach następnych.

23 wrz 2008, 16:30
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:26

POSTY        247
Z tym "trzymaniem" dokumentów to są pewne wątpliwości. Rok 2001 już się przedawnił. Miałem opinię prawna, że wzywać do okazania  dokumentów za 2001 r., z których wywodzi się ulga nie znajdująca pokrycia w latach następnych, już nie można. Zmianę w tym zakresie przyniósł wyrok sądowy w sprawie zachowania dokumentów legitymujących prawo do amortyzacji.

24 wrz 2008, 19:37
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

2. Co obejmują i na czym mają polegać, czynności sprawdzające jeżeli podatnik skorzystał z ulgi z tytułu wychowywania dzieci, w kontekscie Art. 275. § 1. o.p. Jeżeli ze złożonej deklaracji wynika, że podatnik skorzystał z przysługujących mu ulg podatkowych, organ podatkowy może zwrócić się do niego o okazanie dokumentów lub o złożenie fotokopii dokumentów, które, zgodnie z przepisami, potwierdzają prawo do skorzystania z ulgi.

Ad 2. akt urodzenia i papierek meldunkowy? W przypadku adopcji nie ma szans na sprawdzenie, chyba że macie laboratorium genetyczne.

24 wrz 2008, 20:29
Specjalista

REJESTRACJA11 maja 2007, 07:46

POSTY        440

LOKALIZACJAKujawsko-Pomorskie

Ad.1 Podatnik jest zobowiązany "trzymać" dokumenty z 2001 roku albowiem wykazał kwotę do rozliczenia w latach następnych.

A co w przypadku gdy z tych "trzymanych" dokumentów z 2001 roku wynika że podatnik nie ma prawa do odliczenia ulgi tzw. budowlanej? Przecież 2001 rok już się przedawnił? Ja myśle że US nie powinien tykać 2001 roku (miał na to 5 lat i basta).

25 wrz 2008, 13:45

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

A co w przypadku gdy z tych "trzymanych" dokumentów z 2001 roku wynika że podatnik nie ma prawa do odliczenia ulgi tzw. budowlanej? Przecież 2001 rok już się przedawnił? Ja myśle że US nie powinien tykać 2001 roku (miał na to 5 lat i basta).

Podatnik korzysta z ulgi w rozliczeniu za 2007r., a to zobowiązanie raczej się jeszcze nie przedawniło.  I ma trzymać wszystkie dokumenty uprawniające go do skorzystania z wykazanego odliczenia, jeśli chce coś odliczyć. :D

25 wrz 2008, 15:26
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:26

POSTY        247

<!--quoteo(post=34681:date=25. 09. 2008 g. 13:45:name=Nicolae)--><div class='quotetop'>(Nicolae @ 25. 09. 2008 g. 13:45) [snapback]34681[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Podatnik korzysta z ulgi w rozliczeniu za 2007r., a to zobowiązanie raczej się jeszcze nie przedawniło.  I ma trzymać wszystkie dokumenty uprawniające go do skorzystania z wykazanego odliczenia, jeśli chce coś odliczyć. :D
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Czy masz na ten temat jakieś orzecznictwo?

25 wrz 2008, 20:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]