.... co z zawiadomieniem o kontroli w przypadku UKS - czy wzór powinien być wydany w formie rozporządzenia MF? Tak też odsyła przepis przecież.
Ustawodawca zawsze ma rację...Czyli jak nie ma wzoru to nie ma zawiadomienia? Jak nie ma zawiadomienia to nie ma kontroli... Ale jest zrealizowane zadanie epokowe pn. <!--sizeo:1--><span style="font-size:8pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->„.. Uwolnienie energii Polaków od roszczeń biurokracji, fiskusa…<!--sizec--></span><!--/sizec--> :piwo:
Ostatnio edytowano 12 sty 2009, 17:19 przez Rayan, łącznie edytowano 1 raz
12 sty 2009, 16:58
R@y
<!--quoteo(post=40404:date=12. 01. 2009 g. 14:32:name=Lomax)--><div class='quotetop'>(Lomax @ 12. 01. 2009 g. 14:32) [snapback]40404[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> .... co z zawiadomieniem o kontroli w przypadku UKS - czy wzór powinien być wydany w formie rozporządzenia MF? Tak też odsyła przepis przecież.
Ustawodawca zawsze ma rację...Czyli jak nie ma wzoru to nie ma zawiadomienia? Jak nie ma zawiadomienia to nie ma kontroli... Ale jest zrealizowane zadanie epokowe pn. <!--sizeo:1--><span style="font-size:8pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->„.. Uwolnienie energii Polaków od roszczeń biurokracji, fiskusa…<!--sizec--></span><!--/sizec--> :piwo: <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
...najprostsze rozwiązania są najgenialniejsze
____________________________________ always look on the bright side of life
12 sty 2009, 21:24
Dziś przyszli mili panowie z pewnego urzędu (nie US) na kontrole. Upoważnienie itp, wszystko fajnie ale pytam "czy nie trzeba przypadkiem zawiadomić o kontroli na 7 dni przed" ? Odpowiedź "niestety my nie pracujemy na ordynacji podatkowej, to dotyczy tylko kontroli podatkowych". Ok, kontem oka czytam POUCZENIE gdzie zastosowanie maja ustawy m.in "Ordynacja podatkowa" i "o swobodzie działalności gospodarczej"
14 sty 2009, 11:23
mozeanglia
Dziś przyszli mili panowie z pewnego urzędu (nie US) na kontrole. Upoważnienie itp, wszystko fajnie ale pytam "czy nie trzeba przypadkiem zawiadomić o kontroli na 7 dni przed" ? Odpowiedź "niestety my nie pracujemy na ordynacji podatkowej, to dotyczy tylko kontroli podatkowych". Ok, kontem oka czytam POUCZENIE gdzie zastosowanie maja ustawy m.in "Ordynacja podatkowa" i "o swobodzie działalności gospodarczej"
Nie wierzę, że taki fakt miał miejsce. To jakaś prowokacja. Proszę Moderatora o usunięcie tego postu.
14 sty 2009, 12:18
Ja myślę że to wina UKŁADU a nie prowokacja.
A co powiesz na "data rozpoczęcia kontroli: 14.01.2009, przewidywany termin jej zakończenia: 27.02.2009" ? Taki sam wpis w książce kontroli?
Jak by nie liczyć to nawet nie są 4 tygodnie...
14 sty 2009, 12:31
mozeanglia
A co powiesz na "data rozpoczęcia kontroli: 14.01.2009, przewidywany termin jej zakończenia: 27.02.2009" ? Taki sam wpis w książce kontroli?
A w czym widzisz problem ??? Przewidywany termin zakończenia i faktyczny to dwie różne sprawy. Gdyby przez miesiąc Ciebie szukali i nie mogli skutecznie wszcząć kontroli to zostało by im tylko dwa tygodnie do wyznaczonego terminu zakończenia ( do czasu trwania kontroli nie zalicza się też okresów np. kompletowania przez Ciebie dokumentacji księgowej, której nie możesz znaleźć ). No i pytanie zasadnicze, czy ze wzgledu na instytucję kontrolującą lub zakres kontroli wogóle terminy z ustawy o swobodzie mają zastosowanie ( narazie jeszcze jest parę wyłączeń )? A co do obowiązku zawiadomienia, to fakt iż organ działa na podstawie OP nie oznacza, iż dotyczą go wszystkie w niej zawarte zapisy, a zawiadomienie z ustawy o swobodzie dopiero będzie po wejściu w życie noweli. :piwo:
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 14 sty 2009, 13:18 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
14 sty 2009, 13:16
I dlatego w książce kontroli widnieje też zapis w rubryce DATA KONTROLI: podjęcia: 14.01.2009 zakończenia: 27.02.2009
I dlatego termin ważności upoważnienia: 0d 14.01.2009 do 27.02.2009 ?
Nie ma mowy o 18 dniach roboczych czy 4 tygodniach...
Poniżej: Pouczenie o prawach i obowiązkach kontrolowanego stanowi załącznik do upoważnienia, a ten mówi: "Pouczenie o podstawowych prawach i obowiązkach kontrolowanego wynikających z: - ustawy z dnia... Ordynacja podatkowa - ustawy z dnia... o swobodzie działalności gospodarczej - ustawy z dnia... o Służbie Celnej (a to chyba nie jest uprzywilejowana instytucja)
Kontrola dotyczy: dokonanego obrotu towarów z zagranicą EU za poprzednie lata...
Trochę znam kilka przepisów i dlatego postanowiłem sie z wami podzielić swoimi spostrzeżeniami
Ostatnio edytowano 14 sty 2009, 13:25 przez mozeanglia, łącznie edytowano 1 raz
14 sty 2009, 13:22
Jeśli chodzi o kontrolę celną to OP dotyczy takiej kontroli w zakresie jakim odsyła art Art. 6zg. Ustawy o służbie celnej (..)3. W sprawach nieuregulowanych w niniejszym rozdziale stosuje się odpowiednio przepisy rozdziałów 2, 5, 6, 10, 11, 14, 16, 22 i 23 działu IV ustawy - Ordynacja podatkowa, z wyłączeniem art. 190. - dotyczy to - 2 – wyłączenie pracownika organu podatkowego oraz organu podatkowego - 5 – doręczenia - 6 – wezwania - 10 – udostępnianie akt - 11 – dowody - 14 – postanowienia - 16 – zażalenia - 22 – kary porządkowe - 23 – koszty postępowania i nie ma jak widzimy delegacji do działu VI a zwłaszcza art 282b OP Natomiast gdy chodzi o czas kontroli to zgodnie z Art. 83 ust 2 pkt 6 Ograniczeń czasu kontroli nie stosuje się, w przypadkach gdy: (...) przeprowadzenie kontroli jest realizacją obowiązków wynikających z przepisów prawa wspólnotowego o ochronie konkurencji lub przepisów prawa wspólnotowego w zakresie ochrony interesów finansowych Wspólnoty Europejskiej; - wszak cło jako danina oraz ograniczenia pozaekonomiczne, którym podlega obrót z krajami trzecimi wynikają z prawa wspólnotowego w zakresie ochrony konkurecji i służą ochronie interesów finansowych wspólnoty.
14 sty 2009, 13:57
mozeanglia
I dlatego w książce kontroli widnieje też zapis w rubryce DATA KONTROLI: podjęcia: 14.01.2009 zakończenia: 27.02.2009
Trochę znam kalendarzy, ale chyba nie mogła być jeszcze zakończona w dniu 27.02.2009r. Z tego wnoszę, iż jest to jednak tylko planowany termin zakończenia, a jaki będzie faktyczny ??? Znając Twoją chęć współpracy z organami kontrolnymi raczej będzie konieczne przedłużenie tego terminu. :piwo:
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
14 sty 2009, 14:06
W książce jest rybryka "zakończenie" a nie "planowany termin".
Oj chciałbyś mieć takiego podatnika jakim ja jestem, który tak chętnie współpracuje oczywiście do czasu, gdy ta współpraca nie zostaje wykorzystana do przedłużania kontroli na X miesięcy. Jutro z własnej inicjatywy dostarczam komplet wszystkich dokumentów dotyczących jak w zakresie kontroli, do tergo pełne zestawienie, wydruki przelewów itp itd. Niech wszystko będzie szybko i ładnie, żeby nikt nie przedłużał kontroli, bo na to (tym razem) na pewno nie pozwolę...
aha, jeszcze jedna ciekawostka, Kontrolerzy nie wylegitymowali sie, zobaczyłem tylko i wyłącznie upoważnienie. Oczywiście kamery przemysłowe zarejestrowały ten fakt... To tak w ramach ciekawostki dla Was, żeby nie było, że się czepiam
Ostatnio edytowano 14 sty 2009, 14:18 przez mozeanglia, łącznie edytowano 1 raz
14 sty 2009, 14:12
mozeanglia
W książce jest rybryka "zakończenie" a nie "planowany termin".
Oj chciałbyś mieć takiego podatnika jakim ja jestem, który tak chętnie współpracuje oczywiście do czasu, gdy ta współpraca nie zostaje wykorzystana do przedłużania kontroli na X miesięcy. Jutro z własnej inicjatywy dostarczam komplet wszystkich dokumentów dotyczących jak w zakresie kontroli, do tergo pełne zestawienie, wydruki przelewów itp itd. Niech wszystko będzie szybko i ładnie, żeby nikt nie przedłużał kontroli, bo na to (tym razem) na pewno nie pozwolę...
:brawa: jednak na coś twoje dyskusje ze skarbowcami się przydały!
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
14 sty 2009, 14:17
mozeanglia
Data zakończenia kontroli, to data faktyczna, a nie progonozowana i wpisuje się ją w dniu zakończenia kontroli, a nie jej rozpoczęcia. Progonozowany czyli przewidywany termin zakończenia kontroli wpisany w upoważnieniu wyznacza datę "ważności" upoważnienia. Dobrze mówię?
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
Ostatnio edytowano 14 sty 2009, 18:23 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
14 sty 2009, 18:22
Nadir
<!--quoteo(post=40496:date=14. 01. 2009 g. 12:31:name=mozeanglia)--><div class='quotetop'>(mozeanglia @ 14. 01. 2009 g. 12:31) [snapback]40496[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Ja myślę że to wina UKŁADU a nie prowokacja.
Data zakończenia kontroli, to data faktyczna, a nie progonozowana i wpisuje się ją w dniu zakończenia kontroli, a nie jej rozpoczęcia. Progonozowany czyli przewidywany termin zakończenia kontroli wpisany w upoważnieniu wyznacza datę "ważności" upoważnienia. Dobrze mówię? <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Co zrobić, gdy przedsiebiorca nie ma księgi kontroli? Brak wpisu to powazne naruszenie przepisów i materiał dowodowy może trafić do kosza.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
Ostatnio edytowano 14 sty 2009, 21:12 przez supersaper, łącznie edytowano 1 raz
14 sty 2009, 19:47
supersaper
Co zrobić, gdy przedsiebiorca nie ma księgi kontroli? Brak wpisu to powazne naruszenie przepisów i materiał dowodowy może trafić do kosza.
poważne naruszenie przepisów? materiał dowodowy może trafić do kosza? Strachy na lachy! Moim zdaniem książka kontroli jest dla dobra przedsiębiorcy - to jego prawo, nie obowiązek; gdyby mi nie okazał, to nie dokonałbym wpisu w książce. A skoro nie okazuje książki, to znaczy, że mu nie zależy na tym, że może mieć kilka kontroli jednocześnie Art. 81. ust. 1 Przedsiębiorca jest obowiązany prowadzić i przechowywać w swojej siedzibie książkę kontroli oraz upoważnienia i protokoły kontroli, a także udostępniać je na żądanie organu kontroli.
Art. 81. ust. 2. Książka kontroli zawiera wpisy dokonywane przez organ kontroli. Wpisy obejmują
A w protokole kontroli piszę wtedy: nie okazano książki kontroli. Bo i co - mam nie rozpoczynać kontroli do czasu okazania mi książki kontroli? Dobrze mówię?
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
Ostatnio edytowano 14 sty 2009, 21:46 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz