Nie rozumiem czemu się sprzeciwiacie zawiadamianiu o kontroli. Chcielibyście jak CBŚ wpadać do podatnika o czwartej nad ranem, by sprawdzić dlaczego wykazuje strate przez trzy lata? W wielu wypadkach podatnicy robia porządki w papierach i składają korekty wykazując sie nawet nadgorliwością. A na cwaniaku czy oszuście zawiadomienie nie robi wrażenia.
31 paź 2008, 09:26
Ja tam się nie sprzeciwiam, jestem nawet za. Wręcz mogę powiedzieć, że entuzjastą tych nowatorskich rozwiązań jestem .
____________________________________ always look on the bright side of life
31 paź 2008, 09:29
elsinore
Ja tam się nie sprzeciwiam, jestem nawet za. Wręcz mogę powiedzieć, że entuzjastą tych nowatorskich rozwiązań jestem .
Jak to punkt widzenia...
31 paź 2008, 10:41
helvet
<!--quoteo(post=36412:date=31. 10. 2008 g. 09:29:name=elsinore)--><div class='quotetop'>(elsinore @ 31. 10. 2008 g. 09:29) [snapback]36412[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Ja tam się nie sprzeciwiam, jestem nawet za. Wręcz mogę powiedzieć, że entuzjastą tych nowatorskich rozwiązań jestem .
Jak to punkt widzenia... <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Myślę, że po prostu nie dostrzegasz samych korzyści płynących z nowej regulacji... ... a to dopiero początek...
31 paź 2008, 10:46
[/quote]
Myślę, że po prostu nie dostrzegasz samych korzyści płynących z nowej regulacji... ... [/quote]
...ja też nie dostrzegam :blink: może kolega przedstawi jakieś :czytaj: ..........
31 paź 2008, 13:48
Arcymag Gensher
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Myślę, że po prostu nie dostrzegasz samych korzyści płynących z nowej regulacji... ...
...ja też nie dostrzegam :blink: może kolega przedstawi jakieś :czytaj: .......... <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> A kolega u Elsinore'a dostrzega? Ja zresztą na jego miejscu też bym się uśmiechał od ucha do ucha...
elsinore
... a to dopiero początek...
Obawiam się, że masz rację. :piwo: Niestety...
Ostatnio edytowano 31 paź 2008, 14:03 przez helvet, łącznie edytowano 1 raz
31 paź 2008, 14:03
Arcymag Gensher
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> Myślę, że po prostu nie dostrzegasz samych korzyści płynących z nowej regulacji... ...
...ja też nie dostrzegam :blink: może kolega przedstawi jakieś :czytaj: .......... <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Z którego punktu widzenia: kontrolowanego czy kontrolującego mam zacząć ?
31 paź 2008, 14:41
Ja tam was dalej nie rozumiem. Może musze więcej :piwo: . Teraz wystarczy zawiadomienie kolegów z kontroli i podatnik poprawia własne błędy. A jak nie to może jeszcze zdecyduje sie na korekty po kontroli (nareszcie z VAT-u też). I w orzecznictwie błogi spokój.
31 paź 2008, 14:56
A o uchwalonych zmianach ordynacji podatkowej w zakresie m.in. KP <a href="http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/ustawy/596_u.htm" target="_blank">t u t a j</a> - zawiadomienie stanie się faktem (jak LK łaskawie podpisze)...
19 lis 2008, 09:31
A jak już zawiadamiać to zgodnie z <a href="http://www.lex.com.pl/serwis/gfx/318813278_0.gif" target="_blank">w z o r e m</a>... Jak zawiadamiacie - pocztylionem ? Czy jednak pragnąc wszcząć kontrolę wcześniej udajecie się z zapowiedzią osobiście pragnąc uzyskać wpisy w pozycjach 19 i 21?
Ostatnio edytowano 12 sty 2009, 12:33 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz
12 sty 2009, 12:26
jako, że widnieje tam "wyrażenie zgodny na wszczęcie kontroli przed upływem 7 dni od dnia doręczenia zawiadomienia" to chyba trzeba osobiście nawiedzić Podatnika inaczej taki zapis mija się z celem bo nawet jeśli podatnik wyrazi zgodę, podpisze i odeśle to znając działanie poczty polskiej, otrzymasz pismo zwrotne już po terminie 7 dni.
12 sty 2009, 13:23
mozeanglia
jako, że widnieje tam "wyrażenie zgodny na wszczęcie kontroli przed upływem 7 dni od dnia doręczenia zawiadomienia" to chyba trzeba osobiście nawiedzić Podatnika inaczej taki zapis mija się z celem bo nawet jeśli podatnik wyrazi zgodę, podpisze i odeśle to znając działanie poczty polskiej, otrzymasz pismo zwrotne już po terminie 7 dni.
Faktycznie od poczty dowiemy się po terminie, ale podatnik otrzymując pismo może np. zadzwonić, że bardziej pasuje mu termin wcześniejszy. Oczywiście jeśli nam zależy na jak najszybszym wszczęciu to można się z zawiadomieniem udać do podatnika i wskazać "rubryczkę nr 21" by potwierdził doręczenie zawiadomienia
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
12 sty 2009, 13:56
Trochę z innej beczki, ale też dotyczy nowości w kontroli. Co powiecie na przepis 291b OP? Stanowi on, że w razie niedopełnienia przez kontrolowanego obowiązku poinformowania o zmianie adresu (dokonanej w ciągu 6 m-cy od zakończenia kontroli) "postanowienie o wszczęciu postępowania podatkowego uznaje się za doręczone pod adresem, pod który doręczono protokół kontroli". No a jeśli protokół doręczam w siedzibie urzędu, to co wtedy? Wysłać pocztą? Jeśli gdzieś już temat był poruszany, najmocniej przepraszam.
12 sty 2009, 14:21
Wakantanka
Trochę z innej beczki, ale też dotyczy nowości w kontroli. Co powiecie na przepis 291b OP? Stanowi on, że w razie niedopełnienia przez kontrolowanego obowiązku poinformowania o zmianie adresu (dokonanej w ciągu 6 m-cy od zakończenia kontroli) "postanowienie o wszczęciu postępowania podatkowego uznaje się za doręczone pod adresem, pod który doręczono protokół kontroli". No a jeśli protokół doręczam w siedzibie urzędu, to co wtedy? Wysłać pocztą? Jeśli gdzieś już temat był poruszany, najmocniej przepraszam.
Są ciekawsze numerki a co z tym pouczeniem w przypadku postępowań UKS? O jakim skutku informować? Że nie będziemy wielbłądem;)) A z drugiej strony, co z zawiadomieniem o kontroli w przypadku UKS - czy wzór powinien być wydany w formie rozporządzenia MF? Tak też odsyła przepis przecież.