Teraz jest 05 wrz 2025, 22:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Ocena prawna w protokole z kontroli. 
Autor Treść postu

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:08

POSTY        541

LOKALIZACJAZewsząd
A mi zrobiło się jakoś smutno, i żal mi trochę tego zakazu umieszczania oceny prawnej w protokóle kontroli. W sumie dla kontrolujących to był MEGA-luksus  ;) .
W trakcie kontroli wiadomo, rozmawia się z kontrolowanym ew. osobą go reprezentującą, no i np. się wskazywało, że w tej i w tej sprawie to chyba jest źle, a kontrolowany na to, że jest dobrze i on ma rację. To ja w takiej sytuacji zamiast wdawać się w dyskusje mówiłem „no tak zapewne ma Pan/Pani rację... ale my to opiszemy w protokóle kontroli a oceny dokona stosowny dział w urzędzie”, i miałem spokój...  :rolleyes:  to se ne wrati, Pane Havranek  :blush:

A teraz to zaczną się jaja. Już widzę zarzuty strony w odwołaniu od decyzji, że protokół kontroli nie zawierał oceny prawnej lub że ocena prawna była niepełna etc. etc. i w związku z tym podatnik, nie złożył deklaracji korygującej i naraził się na wiadome tego konsekwencje.
Już słyszę te utyskiwania Naczelnika i kierowników wymiaru, że to Ci z kontroli wszystko zchrzanili a teraz my biedne żuczki musimy po nich poprawiać... a przecież taaaką kasę biorą i do domu wychodzą o 12* 13* 14* godzinie.

<!--sizeo:1--><span style="font-size:8pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->* - niepotrzebne skreślić. <!--sizec--></span><!--/sizec-->

Poza tym wszyscy wiemy, że poziom intelektualny większości przełożonych jest taki, że podchodzą oni do zapisów w ustawa w sposób... no powiedzmy intuicyjny, i nie potrafią postawić sobie wpierw pytania,  CO TO JEST TO CO USTAWODAWCA ZWIE OCENĄ PRAWNĄ ? W efekcie stale będzie zarzut, że Pana/Pani protokół nie zawiera oceny prawnej. Moim zdaniem ustawodawca powinien napisać w ustawie, że protokół z kontroli podatkowej MOŻE zawierać ocenę prawną. Bo czy teraz, za każdym razem, gdy kontrolujący na etapie kontroli nie jest w stanie stwierdzić nieprawidłowości (np. że faktura jest fikcyjna) nawet gdy ma pewne podstawy sądzić, że coś jest nie tak, ma również dokonać oceny prawnej tj. napisać że nie stwierdzono nieprawidłowości.

Oczywiście protokół nie wywołuje co do zasady żadnych skutków prawnych (nie zmienia sytuacji prawnej podatnika) ale ustawodawca formułując w ustawie nakaz oceny prawnej nie pozostawia żadnej swobody kontrolującemu. Uważam to za wpadanie ze skrajności w skrajność.

Ostatnio edytowano 20 gru 2006, 22:35 przez zoltar7, łącznie edytowano 1 raz

20 gru 2006, 22:11
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 11:26

POSTY        47

20 gru 2006, 22:18
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 lis 2006, 21:03

POSTY        43
Badzo dobra zmiana - dla podatników,  kontrolerów i dla  tych co piszą pózniej decyzje.
O ile pamiętam   wracamy do tego co było przed 2003rokiem

20 gru 2006, 22:31

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:08

POSTY        541

LOKALIZACJAZewsząd
Zmiana jest dobra, ale stan prawny będzie inny niż przed 1 stycznia 2003 r., albowiem przed tą datą nie było nakazu umieszczania oceny prawnej  w protokóle kontroli, ale był niepisany zwyczaj pisania czegoś np. w takim stylu "podatnik poprzez zaliczenie do k.u.p. takiego a takiego wydatku naruszył taki a taki przepis", różnica jest dość znacząca.
A teraz to zaczną się jaja, bo ustawodawca nakazał bezwzględnie umieszczanie oceny prawnej w protokóle kontroli, nie tłumacząc (znowu) co właściwie przez taką ocenę rozumie.

Ostatnio edytowano 20 gru 2006, 22:45 przez zoltar7, łącznie edytowano 1 raz

20 gru 2006, 22:38
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 11:29

POSTY        104
Problemy mnożyć się będą na pniu! Po pierwsze czas kontroli - moim zdaniem przedłuży się bo na etapie kontroli trzeba będzie wpisywać naruszone przepisy (zdarza się , że kilka - kilkanaście). U mnie w US kontrolerzy informują o uchybieniach podatnika w celu uniknięcia sytuacji opisanych w postach powyżej ale odbywa się to podczas rozmowy przy podpisywaniu protokołu. Od 01.01.07 będziemy toczyć dyskusje z podatnikami w których uzasadniać będziemy swoje stanowisko - niby wszystko ok, ale wiadomo jacy niektórzy są ;)  Następny problem widzę w przypadku kontroli, gdzie wszystko jest cacy do momentu otrzymania odpowiedzi na CS. Uprzedzając niektórych - wiem , że taka odpowiedź jest wykorzystywana w materiale dopiero po jakimś czasie (protokół dawno podpisany) - ale podatnicy wiadomo jak będą reagować :angry2:  Na razie! Idą święta - wszystkim odwiedzających forum ZDROWYCH-WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA

21 gru 2006, 08:40
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Czyżby brak w nowelizacji "przejściówki" w omawianym zakresie pociagał za sobą konieczność zawarcia oceny również w protokołach kontroli wszczętych w tym roku a zakańczanych po 01.01.2007 ? Dobrze myślę ...?

21 gru 2006, 13:03

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Czyżby brak w nowelizacji "przejściówki" w omawianym zakresie pociagał za sobą konieczność zawarcia oceny również w protokołach kontroli wszczętych w tym roku a zakańczanych po 01.01.2007 ? Dobrze myślę ...?

Bardzo dobrze :piwo:

21 gru 2006, 15:17
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Dwukrotnie skutecznie dostarczyć wezwanie (jeśli nawet przeleży 14 dni na poczcie to jest skutecznie doręczone)

Wyprostuję trochę sam siebie.
Prawdą jest, że dla skutecznie doręczonego wezwania wystarczy jeśli przeleży ono na poczcie 14 dni. Dla ukarania karą porządkową za nieusprawiedliwione niestawienie się to wystarczy, ale dla ukarania z KKS nie wystarczy. Aby ukarać z KKSu za wykroczenie czy przestępstwo skarbowe muszą być być spełnione pewne warunki.
Sprawcy czynu może być przypisana wina i czyn taki musi być popełniony umyślnie.
Wzywany musi więc mieć świadomość, że był.... wzywany. Czyli należałoby tak zrobić, aby fizycznie doręczyć mu wezwanie. Personalnie jemu lub innej osobie, ale pod warunkiem, że ta ew. potwierdzi w postępowaniu KKS, że mu je przekazała.
No chyba, że mnie jeszcze ktoś poprawi :D

elsinore                    

Dobrze.
Z wyjątkiem tego "zakańczania" :lol:

zoltar7                    

A mi zrobiło się jakoś smutno, i żal mi trochę tego zakazu umieszczania oceny prawnej w protokóle kontroli.

Święte słowa  ;)

Ostatnio edytowano 21 gru 2006, 22:41 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

21 gru 2006, 22:43
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

Przesłuchać pod odpowiedzialnością karną.

Cikawa teza, ale Strona musi wyrazić zgodę na przełuchanie. Pracownicy dostają amnezji, małżonek (ojciec, syn itp.) odmawia odpowiedzi na pytanie itp. Nie znam przypadków ukarania kogoś wysoka grzywną za brak ksiąg. Jeżeli mam do wyboru grzywnę bardzo wysoka np. 5 000,00 zł lun okazać księgi i zapłacić zaległego podatku np. 100 000 zł to te 5 000 zaoszczędzę na kięgowym. Takie sa realia. Oczywiście w kazdy wie, że dysk twardy w komputerach jest praktycznie niezawodny. W związku z tym mam pytanie, czy ktoś z was słyszał o awarii takiego dysku w kompie podatnika w innym czasie, niż właśnie rozpoczęta kontrola?. Ja nie słyszałem. Oczywiście kopie zapasowe nie istnieją.
Na marginesie pragnę zauważyć, iż zestaw do klonowania dysku twardego kosztuje ok. 43 000 zł netto. Do tego jeszcze dysk, przeszkolony pracownik (szkolenie dla dobrego informatyka ok. 5 000). O kosztach jego analizy przez grzeczność i takt nie będę wspominał (w tym zakup licencji do programów zainstalowanych na tym dysku!!!!). Zabezpieczenie dysku kompa) jest, lekko mówiąc, całkowicie nierealne.
No to idę ubierać takie iglaste i zielone. Nie pamietam jak sie nazywa - mam amnezję!

22 gru 2006, 15:33

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

No to idę ubierać takie iglaste i zielone. Nie pamietam jak sie nazywa - mam amnezję!

<!--coloro:#009900--><span style="color:#009900"><!--/coloro-->UFOludek.<!--colorc--></span><!--/colorc--> :D

Ostatnio edytowano 22 gru 2006, 21:01 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

22 gru 2006, 20:59
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 06:21

POSTY        84
No i minęły święta, Sylwester i jesteśmy w tej rzeczywistości. Jak to funkcjonuje w praktyce? Z tego co widzę to w KONTROLI nie zmienili druku protokołu. Podpisywał ktoś już protokół w tym roku?

<!--sizeo:2--><span style="font-size:10pt;line-height:100%"><!--/sizeo--><!--fonto:Arial--><span style="font-family:Arial"><!--/fonto--><!--coloro:#FF6666--><span style="color:#FF6666"><!--/coloro--> AKCJA OSTRZEGAWCZA <!--colorc--></span><!--/colorc--><!--fontc--></span><!--/fontc--><!--sizec--></span><!--/sizec-->

10 sty 2007, 08:09
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Piszemy poza podsystemem (więc problem druku odpada) - "macamy" pomału temat oceny i jest umiarkowanie nieźle - jak nie ma większych nieprawidłowości oczywiście. Co innego gdy pojawią się problemy merytoryczne do rozstrzygnięcia na tym etapie....

10 sty 2007, 08:37
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA07 lis 2006, 15:50

POSTY        3
Proponuję abyśmy pisali do swoich izb skarbowych z prośbą o wyjaśnienie terminu "ocena prawna" a oni niech piszą wyżej.

10 sty 2007, 11:12
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

Proponuję abyśmy pisali do swoich izb skarbowych z prośbą o wyjaśnienie terminu "ocena prawna" a oni niech piszą wyżej.

Żarty Ci się trzymają... serio liczysz że ktokolwiek odpowie i zdefiniuje niezdefiniowane ?

10 sty 2007, 11:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 64 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona