Teraz jest 05 wrz 2025, 22:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Wezwanie do czynności i pouczenie o odpiwiedzialności z art. 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
zapytałem pracowników trzech urzędów jakie dają pouczenie w przypadku niestawienia się na czynności sprawdzające, bądź gdy podatnik nie donosi rejestrów, faktur... na wezwanie. Otrzymane odpowiedzi:
1) jakie pouczenie?? <_<
2) kara porządkowa  <_<
3) art. 83 KKS

Kiedy dajecie do ukarania?

17 kwi 2008, 16:24

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
Jednym z elementów wezwania jest wskazanie skutków prawnych niezastosowania się do niego.
Tak więc należy wskazać co się stanie jeśli podatnik nas "oleje". Takimi skutkami prawnymi mogą być na poziomie cz. spr. np. konieczność wszczęcia postępowania podatkowego no i oczywiście odpowiedzialność z art. 83 kks ( w przypadku gdy "olanie" będzie bez uzasadnionej przyczyny ). Kara porządkowa nie ma zastosowania w czynnościach sprawdzających.
Do ukarania w momencie uwiarygodnienia "utrudniania". Na pewno nie po pierwszym wezwaniu.

Ostatnio edytowano 18 kwi 2008, 07:28 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

18 kwi 2008, 07:28
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 lut 2007, 20:32

POSTY        11
W moim urzędzie również stosujemy pouczenie o możliwości zastosowania art. 83 kks na wezwaniach do czynności sprawdzających. ja sam nie raz mam wątpliwości związane z tą praktyka i czy czasami nie naruszana nie jest zasada państwa prawa, m.in. nakaz aby organy administracji działały tylko wtedy gdy przepis prawa im nakazuje, a zakaz działania tam gdzie brak wyraźnego przepisu. czy zastosowanie takiego pouczenia nie narusza tej zasady?
ponadto co byłoby w przypadku, gdyby urzędnik zapomniał o takim pouczeniu na wezwaniu w ramach cz.spr.? czy podatnik mógłby argumentować w postępowaniu karnym np. tak " właśnie się dowiedziałem, że w innym urzędzie pouczają o postępowaniu karnym w przypadku nie stawiennictwa. nie wiedziałem, że jak nie przyjdę to będą aż takie konsekwencje, a przecież organ nie może wyciągać negatywnych konskwencji za niestawiennictwo ponieważ nie zostałem o tym pouczony!"
osobiście wolałbym aby tego pouczenia nie zamieszczać.
z drugiej strony takie pouczenie w przypadku odbierania przez podatnika wezwań i nieuzasadnione niestawiennictwo  to dobry argument dla karnistów - podatnik nie może tłumaczyc się że nie wiedział czy coś tam.
pozdrawiam

18 kwi 2008, 18:15

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...ja sam nie raz mam wątpliwości związane z tą praktyka i czy czasami nie naruszana nie jest zasada państwa prawa, m.in. nakaz aby organy administracji działały tylko wtedy gdy przepis prawa im nakazuje, a zakaz działania tam gdzie brak wyraźnego przepisu. czy zastosowanie takiego pouczenia nie narusza tej zasady?...

Art. 159 OP.
§ 1. W wezwaniu należy wskazać:
1) nazwę i adres organu podatkowego;
2) imię i nazwisko osoby wzywanej;
3) w jakiej sprawie i w jakim charakterze oraz w jakim celu osoba ta zostaje
wezwana;
4) czy osoba wezwana powinna stawić się osobiście lub przez pełnomocnika,
czy też może złożyć wyjaśnienie lub zeznanie na piśmie;
5) termin, do którego żądanie powinno być spełnione, albo dzień, godzinę i
miejsce zgłoszenia się osoby wzywanej lub jej pełnomocnika;
6) skutki prawne niezastosowania się do wezwania.

18 kwi 2008, 19:50
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
zatem czy można przyjąć zasadę, że pouczenie o odpowiedzialności z art. 83 dajemy na każdym wezawaniu do czynności sprawdzających, a wniosek o ukaranie za utrudnianie ich przeprowadzenia można skierować po drugim takim wezwaniu z takim pouczeniem?? (czy utrudnianie jest już uwiarygodnione??). Nie ukrywam, że mam dość proszenia o wszystko przez telefon po średnio 6 razy (podatnicy urzędów się już nie boją..., ale czy to powinno oznaczać, że nie mogę normalnie wykonywać swoich obowiązków???). Podpytajcie proszę swoich karnistów - moi są do  :dupa: Pozdrawiam i dziękuję zainteresowanym za pomoc:)

07 maja 2008, 08:05
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 mar 2007, 12:00

POSTY        87
U mnie w urzędzie nie ma reguły, kiedy sporządza się wnioski o ukaranie za utrudnianie czynności sprawdzających (kontrolnych). Jeżeli ktoś ma uzasadnione odczucie, że podatnik "przegina" (w praktyce sprowadza się to do tego, że nie stawia się na wezwania), przychodzi i pyta się czy można go za to ukarać a przy okazji ściągnąć do urzędu. Biorę sprawę po przynajmniej dwóch odebranych wezwaniach.

07 maja 2008, 18:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]