Teraz jest 05 wrz 2025, 22:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Sprawozdanie finansowe 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA19 mar 2016, 15:37

POSTY        12
Post Sprawozdanie finansowe
Witajcie,
Czy może się orientujecie jak w sprawozdaniu finansowym odnaleźć przychody oraz koszty podatkowe. Chodzi mi o to żeby wyszło to samo co w zeznaniu.

04 paź 2016, 15:18
Znawca

REJESTRACJA17 paź 2009, 15:25

POSTY        136
Post Re: Sprawozdanie finansowe
To może na początek:

http://ksiegowosc.infor.pl/abc/101781,P ... owego.html

04 paź 2016, 15:29
Znawca

REJESTRACJA14 kwi 2011, 18:32

POSTY        120
Kolego.

Główne pozycje różniące podstawę opodatkowania podatkiem dochodowym od wyniku finansowego brutto powinny być wykazane w informacji dodatkowej do sprawozdania finansowego. Katalog dodatkowych informacji i objaśnień, określony w załączniku nr 1 do ustawy o rachunkowości obejmuje także rozliczenie głównych pozycji różniących podstawę opodatkowania podatkiem dochodowym od wyniku finansowego (zysku, straty) brutto - vide ust. 2 pkt 6 dodatkowych informacji i objaśnień. Oczywiście dot. to podmiotów prowadzących ewidencję rachunkową bez uproszczeń (dla pozostałych podmiotów zakres informacji ujawnianych w sprawozdaniu finansowym został określonych w zał. nr 4 lub 5).

04 paź 2016, 16:18
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Jeżeli  brak ci doświadczenia to uwazaj na sposób podania różnic.  MF zadbało o to abyśmy się nie nudzili. Najczęściej w jednej kolumnie wpisywane są kwoty powiększające i pomniejszające przechód oraz powiększające i pomniejszające przychody - czyli cztery różne informacje. Warto podkreślić pojawiające się w przepisach słowo "główne", które oznacza, że niemal zawsze jest pozycja pozostałe bez szczegółowego objaśnienia. Tu pomogą jedynie notatki ksiegowej.

05 paź 2016, 06:30
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 11:52

POSTY        131
Witam. Mam pytanie. W jaki sposób odczytujecie sprawozdania finansowe  złożone elektronicznie do KRS za 2018 r? A te złożone do szefa KAS? Muszę zrobić analizę dużej nadpłaty w CIT za 2018 i sprawozdanie jest mi do tego niezbędne. Może przyszły jakieś wyjaśnienia lub macie narzędzia, o których ja nie wiem?

28 maja 2019, 23:22
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA27 paź 2009, 20:32

POSTY        202
Piotrek99                    

Witam. Mam pytanie. W jaki sposób odczytujecie sprawozdania finansowe  złożone elektronicznie do KRS za 2018 r? A te złożone do szefa KAS? Muszę zrobić analizę dużej nadpłaty w CIT za 2018 i sprawozdanie jest mi do tego niezbędne. Może przyszły jakieś wyjaśnienia lub macie narzędzia, o których ja nie wiem?

Jeżeli jest wygenerowane w tym programie powinno się dać zaimportować. Jeżeli w innym to nie.
https://www.podatki.gov.pl/e-sprawozdan ... -pobrania/

29 maja 2019, 17:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]