witam!!! Mam następ. problem, który nurtuje mnie od tygodnia i nie wiem czego się uczepić, bo w SIP-ie są różne interpretacje, a mianowicie: podatniczka umocowała do reprezentow. jej przed US (pełnomocnictwo ogólne) pełnomocnika-swojego męża. Wrzuciła do kosztów m.in. delegacje służbowe a kontrola to zakwestionowała i wyrzuciła jej to z kosztów. Pełnomocnik nie zgadza się z ustaleniami kontroli twierdząc że jest współpracownikiem jako pełnomocnik strony! Kontrola uzasadnia swoje racje m.in. tym iż pełnomocnik nie ma zawartego stosunku pracy ze stroną, nie jest zatrudniony nawet przez umowę cywilnoprawną (zlecenia), nie jest zgłoszony do ubezpieczenia w ZUS. Mieliście już taki problem i jak go rozwiązaliście (proszę o podstawy prawne, interpretacje, wyjaśnienia MF, etc.)
____________________________________ mada700c
11 sie 2007, 22:04
Witam ponownie!!! Serio nikt nie spotkał się z taką sytuacją?
15 sie 2007, 18:00
Na mój łeb kontrola miała rację...))
15 sie 2007, 18:03
Wg. mnie też. A co to pracownik? A jak byłby z biura i miał 1000 pełnomocnictw ? To nie są koszty wg. mnie. Ja bym wyrzucił...
____________________________________ Ważne, aby mąż był syty, a żona miała pracę ...
15 sie 2007, 19:18
Przychodzi mi do głowy tylko przepis art. 23 ust. 1 pkt 10 updf.
21 sie 2007, 06:30
Jeśli pełnomocnik jest współpracownikiem- to zaoytaj czy płaci za niego składki na ZUS. Bo właśnie w ich przepisach istnieje takie pojęcie, w podatkach nie ma osoby współpracującej. Jest albo umowa odpłatana- praca, zlecenie, dzieło, albo nieodpłatana- też może być zlecenie ale dla nas to już świadczenie usług a zatem, albo zwolnione nieodpłatne świadczenie usług albo nie - zależy od konkretnej sytuacji. Ja też uważam,że kontrola ma rację
23 sie 2007, 16:53
Nie znam się na podatkach, gdyż pracuję w branży tylko 23 lata, aallee... Weź pod uwagę słuszne uwagi forumowiczów i zastanów się nad tematem: czy "skórka warta jest wyprawki"?. Uzasadnienie: jeżeli Twojemu Mocodawcy grozi dodatkowe zobowiązanie w kwocie przykładowo 5600 zł, a Mocodawca prowadzi działalność gospodarczą od lat na stratach - należy walczyć - tak trzymaj to słuszny kierunek ! :dupa:
23 sie 2007, 17:31
c700mada
Pełnomocnik nie zgadza się z ustaleniami kontroli twierdząc że jest współpracownikiem jako pełnomocnik strony!
Współpracownikiem z tytułu pełnienia funkcji pełnomocnika? Pierwszy raz słyszę. No chyba, że.... jest współmałżonkiem. Ale to "inna para kaloszy".
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
23 sie 2007, 17:43
Tak NADIR to jest współmałżonek kontrolowanej. Jeśli chodzi o kwestię składek ZUS-owskich to pełnomocnik-współmałżonek-"współpracownik" został wygłoszony z ubezpieczenia ponieważ nabył prawa emerytalne.