Czy w sytuacji, gdy kontrola skarbowa dotyczy małżonków, którzy rozliczyli się wspólnie, przy czym jeden z nich osiągnął przychody wyłącznie z dzialalności gospodarczej (poniósł stratę), a ustalenia kontroli powodują zmniejszenie straty (podatek należny nie ulega zmianie w stosunku do wykazanego w zeznaniu) należy wydać Wynik Kontorli na małżonków oraz decyzję dotyczącą straty z działalności gopsodarczej na małżonka uzyskującego przychody z tego tytułu
10 lis 2006, 22:12
Mam kilka wątpliwości w zakresie typowania kontroli PDOF: - jak w Waszym Urzędach wymiar typuje kontrole w przypadku, gdy każdy z małżonków prowadzi samodzielnie działalność gospodarczą w odrębnym zakresie, lecz składają wspólne zeznania roczne ? - czy obligatoryjnie robicie KP u każdego z małżonków, czy nie ? - co np. w sytuacjach gdy działalność jednego z nich podpada pod jeden z obszarów ryzyka, natomiast co do drugiego nie ma takich wskazań (jak wymiar uzasadnia konieczność prowadzenia kontroli u tego drugiego) ?
Za wszelkie uwagi i dyskusję będę wdzięczny - najlepiej na PRIV, jeśli nie chcecie zdradzać tajemnic warsztatu...
____________________________________ always look on the bright side of life
01 sie 2007, 11:46
elsinore
Mam kilka wątpliwości w zakresie typowania kontroli PDOF: Za wszelkie uwagi i dyskusję będę wdzięczny - najlepiej na PRIV, jeśli nie chcecie zdradzać tajemnic warsztatu...
Myślę, że nie jest to tajemnica i publiczna wymiana opinii jest na miejscu. Myślę, że skorzystałoby z niej wiele osób. No chyba, że sie mylę! Wszak "...w Sejmie piękny był tylko Miller. No chyba, że się mylę..." Sorki, ale od kilku dni "chodzi" za mną ta piosenka Kabaretu Pod Wyrwigroszem. Swoja drogą to nawet ciekawa nazwa. Czyżby to był kabaret z jakiegoś... Działu Egzekucji??? Może nawet to Zielonka go założył?!
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
Ostatnio edytowano 01 sie 2007, 13:15 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
01 sie 2007, 13:15
Nadir
<!--quoteo(post=13605:date=01. 08. 2007 g. 11:46:name=elsinore)--><div class='quotetop'>(elsinore @ 01. 08. 2007 g. 11:46) [snapback]13605[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Mam kilka wątpliwości w zakresie typowania kontroli PDOF: Za wszelkie uwagi i dyskusję będę wdzięczny - najlepiej na PRIV, jeśli nie chcecie zdradzać tajemnic warsztatu...
Myślę, że nie jest to tajemnica i publiczna wymiana opinii jest na miejscu. Myślę, że skorzystałoby z niej wiele osób. [...] <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Zatem - Nadir ...?
01 sie 2007, 17:28
elsinore
Zatem - Nadir ...?
Elsinore, aż głupio przypominać, ale nawet takiemu wyjadaczowi na forum jak Ty, ostatnio coś często się zdarza: <!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->par. 23 Nie publikuj postów, których jedyną treść stanowi -"dziękuję", "proszę", "dobrze", "tak", "nie", "popieram to", "masz rację", "nie masz racji", itp.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 01 sie 2007, 19:40 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
01 sie 2007, 19:39
wjawor
<!--quoteo(post=13616:date=01. 08. 2007 g. 17:28:name=elsinore)--><div class='quotetop'>(elsinore @ 01. 08. 2007 g. 17:28) [snapback]13616[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Zatem - Nadir ...?
Elsinore, aż głupio przypominać, [...]<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Wjawor, aż głupio że tak zapostowałem... ale dzięki za przypomnienie zasad :czytaj: a wracając do tematu, czy jest coś nieprawidłowego w tym, gdy kontrolujemy jednego z małżonków, z ksiąg wychodzą "cuda wianki", sprawa idzie do wymiaru, decyzja i... jak w praktyce dalej - storno zeznania wprowadzenie decyzji w POLTAX, ale czy można stornować zeznanie jeśli drugi z małżonków "jest OK" ? Inna koncepcja - złożenie korekty zeznania - ordynacja wszak dopuszcza po kontroli dochodowego, czy można korygować wspólne zeznanie zamieniając je na dwa indywidualne - jedno "pokontrolne" uwzględniające nieprawidłowości, drugie w zakresie niekontrolowanego małżnonka w części przychodu k.up. dochodu i jego odliczeń bez zmian ?
01 sie 2007, 20:25
elsinore
...czy jest coś nieprawidłowego w tym, gdy kontrolujemy jednego z małżonków, z ksiąg wychodzą "cuda wianki", sprawa idzie do wymiaru, decyzja i... jak w praktyce dalej - storno zeznania wprowadzenie decyzji w POLTAX, ale czy można stornować zeznanie jeśli drugi z małżonków "jest OK" ? Inna koncepcja - złożenie korekty zeznania - ordynacja wszak dopuszcza po kontroli dochodowego, czy można korygować wspólne zeznanie zamieniając je na dwa indywidualne - jedno "pokontrolne" uwzględniające nieprawidłowości, drugie w zakresie niekontrolowanego małżnonka w części przychodu k.up. dochodu i jego odliczeń bez zmian ?
W żadnym z podanych przez Ciebie przykładów nie widzę problemu ( z jednym ale ) Po kontroli jednego z małżonków wymiar wszczyna postępowanie wobec obojga. Po kontroli jednego z małżonków, jeśli chcą złożyć korektę, zawsze będzie to korekta wspólnego zeznania.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 01 sie 2007, 21:53 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
01 sie 2007, 21:38
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Po kontroli jednego z małżonków, jeśli chcą złożyć korektę, zawsze będzie to korekta wspólnego zeznania. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> No racja, lekko mnie we wnioskach "poniesło"... :mur:
03 sie 2007, 07:09
elsinore
Zatem - Nadir ...?
Nie odzywałem się, bo.... czekałem na reakcję Wjawora Poza tym jestem na urlopie, to nie chce mi się eksploatować intelektualnie
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.