ulgi w spłacie... podmiotów prowadzących działalność
Autor
Treść postu
Mam pytako - jak postępujecie w przypadku, gdy wpłynie do Was wniosek, np. o umożenie zaległości podatkowej złożony przez podmiot (nie osoba fizyczna), jeżeli nie określi on czy jest to: - pomoc publiczna, - pomoc de minimis czy - pomoc, która nie stanowi pomocy publicznej?
W zależności od tego, z którą z nich mamy do czynienie, trzeba zebrać stosowny materiał dowodowy, stad interesuje mnie czy sami określacie (na jakich zasadach?), o którą tu chodzi, czy wzywacie do określenia.
I jeszcze jedno - jak potraktowalibyście wniosek gminnej jednostki budżetowej, która nie posiada osobowości prawnej?
23 lut 2008, 17:57
wysyłamy do wnioskodawcy w trybie art 169 uOP wezwanie o uzupełnienie wniosku, ale najpierw sprawdzamy, czy nie ma w nim błędów ortograficznych. Życzę szybkiego awansu. Z poważaniem
23 lut 2008, 18:30
Wiem, wiem... ale było za późno na poprawkę, zresztą... ja nie Bralczyk
23 lut 2008, 18:41
masz plus i pozwolę sobie wyrazić przekonanie, że doskonale dasz sobie radę, nie tylko z takim dylematem. Pozdrawiam.
23 lut 2008, 18:48
Dziękuję, również pozdrawiam, ale rozmowa trochę zboczyła z tematu... Czyli 169 OP, aż skonkretyzuje, o którą z trzech mu chodzi?
Ostatnio edytowano 23 lut 2008, 18:52 przez widow, łącznie edytowano 1 raz
23 lut 2008, 18:52
nie jesteś od zgadywania. To przedsiębiorca ma wskazać o co wnosi. 169 uOP pozwala Ci na pozostawienie wniosku bez rozpatrzenia, jeśli nie jest wyraźnie wskazany przedmiot wniosku. Przeczytaj spokojnie przepis i komentarze/ orzecznictwo do tego artykułu. Przecież nie możesz rozpatrywać wniosku niezgodnie z jego treścią. A jeśli treść jest niejednoznaczna ? , to trzeba ją uzupełnić. A jeśli nie zostaje uzupełniona, to.. pozostawiasz bez rozpatrzenia. ( Pamiętaj o wymogach formalnych). Bajka. Nie ma przepisu, który nakazuje Ci odgadywanie intencji wnioskodawcy ( narazie i na szczęście).
23 lut 2008, 19:10
Mam sporą wątpliwość czy wezwanie z art. 169 celem uzupełnienia wniosku w zakresie "o jaką pomoc konkretnie się ubiegacie?" spodoba się przełożonym, którzy woleliby zapewne art. 155, w którym nie ma sankcji.
A może połączyć wszystko w jednym, tzn. wysłać wezwanie ze 169 (155), do określenia o jaki rodzaj pomocy się ubiegają, a jednocześnie poinformować, że w ramach pomocy takiej trzeba (169) dostarczyć to, w ramach takiej co innego (zgodnie z ustawą i rozporządzeniami).
Tu jeszcze pytanie - co muszą złożyć podmioty ubiegające się o pomoc, która nie stanowi pomocy publicznej? I czy tego rodzaju pomoc jest możliwa w przypadku umorzenia zaległości?
Ostatnio edytowano 24 lut 2008, 13:51 przez widow, łącznie edytowano 1 raz
24 lut 2008, 13:50
Ponowię swoje pytanie, na które nie uzyskałem odpowiedzi.
- Co rozumieć pod pojeciem "pomoc, która nie stanowi pomocy publicznej"? - jak powinno wygladać postępowanie (co badać), gdy podatnik/podmiot prowadzacy działalność gospodarcza powoła sie na taki zapis. De minimis i pomoc publiczna - nie ma problemu, jest w przepisach, ale tu?
Ostatnio edytowano 17 mar 2008, 11:03 przez widow, łącznie edytowano 1 raz
17 mar 2008, 11:03
U nas jest tak , że wnioski dzielimy na dwa rodzaje czyli od przedsiębiorców i od osób nieprowadzących . I . / wezwania do przedsiębiorców (jeżeli jest konieczne) w części dot. przeznaczenia pomocy i informacji o uzyskanej pomocy a także czy przedsiębiorstwo jest w trudnościach (zgodnie z Traktatem) tryb art. 169 O.p w nawiązaniu do art.37 ust. 1 i 3 ustawy o pomocy publicznej z dnia 30-04-2004 roku , natomiast w części dot. sytuacji finansowej art. 155 . II. pozostali wnioskodawcy (bez działalności ) z art. 155 O.p. Co do wezwania w zakresie uzupełnienia wniosku o rodzaj i przeznaczenie pomocy , to w LEXie jest bardzo interesujący wyrok : NSA W-wa I FSK 118/06 z 26-10-2006 r. Polecam .
17 mar 2008, 12:58
Przeczytałem ten wyrok i raczej skłania on do smutnych reflekscji, że urząd nie tylko musi przyjąć wniosek, ale i samemu wymyślić o co chodzi wnioskującemu. Ten wyrok stawia pod znakiem zapytania stosowanie art. 169 par. 1 i 4.
18 mar 2008, 14:31
Masz rację , wyrok przewraca do góry nogami dotychczasowe procedury! Nasza IS oficjalnie milczy i nie komentuje (na piśmie) , ale na spotkaniu Z-ców NUS z dyrekcją powiedziano żeby się stosować do tego orzeczenia . Póki nie ma nic na piśmie pracujemy po staremu , w końcu przepisy się nie zmieniły :czytaj: