Sankcyjny, 20% PCC a zasada "prawo nie działa wstecz"
Autor
Treść postu
Mam taką wątpliwość i może ktoś mógłby mi ją rozwiać. W wyniku badania nieujawnionych źródeł przychodu, "badany" powołał sie na pożyczkę od rodziców, którą otrzymał w 2004 r. Pożyczka, jak sie okazało miała charakter "dżentelmeńskiej umowy" i nie spisano jej na papierze. A i oczywiście nie dokonano zapłaty podatku (pożyczka na 50.000 zł). Pytanie - czy wystąpi tu karny podatek wprowadzony w 2007 r. Z tego co wiem, to w przypadku darowizn nie ma znaczenia czas, ale jak jest w PCC? Wolałbym ludziom (i sobie) oszczędzić takiej stawki.
Ostatnio edytowano 24 sie 2007, 13:01 przez widow, łącznie edytowano 1 raz
24 sie 2007, 12:59
Podatek naliczasz zgodnie z przepisami obowiązującymi w 2004r. Sankcyjny obejmuje powołanie się na umowę zawartą po 1.01.2007r.
24 sie 2007, 14:07
jot_G
Podatek naliczasz zgodnie z przepisami obowiązującymi w 2004r. Sankcyjny obejmuje powołanie się na umowę zawartą po 1.01.2007r.
Czy ja jestem głupi??? Przecież zapis w ustawie przejściowej jest jasny. Jeżeli teraz podatnik przed organem powołuje sie na umowę darowizny , dokładnie na okoliczność darowizny, pożyczki zawartej np. w 2004r., walimy 20% s Skąd wy macie wątpilwości? W przepisie nie ma takich. Ale pewnie jestem głupi i własnie wystawiam na coś takiego decyzję. Pozdrowienia
25 sie 2007, 18:58
Może to ja jestem głupi (lub ślepy), ale w przepisach nie znalazłem żadnego zapisu jakoby przepisy z 2007 r. odnosiły się również do czynności sprzed wejścia w życie tej nowelizacji. Stąd moja niepewność, co do tego, czy: 1) nowe przepisy zostały rozciągnięte na stosunki prawne ukształtowane pod rządami dawnego prawa od chwili poprzedzającej jego wejście w życie, a więc zmiana dotyczy oceny tych stosunków od chwili poprzedzającej ich wejście w życie, czy 2) nowe przepisy zostały rozciągnięte na stosunki powstałe przed ich wejściem w życie, ale tylko od chwili ich wejścia w życie. Nie twierdzę DAPA, że nie masz racji.
26 sie 2007, 14:20
Moja Izba stoi na takim samym stanowisku jak mówi jot_G. Ja natomiast mam inny problem, żeby skorzystać ze zwolnienia z art.4a należy spełnić szereg warunków. Co w sytuacji kiedy spadkobierca dokonał zgłoszenia nabycia spadku z zachowaniem ustawowego terminu, ale na niewłaściwym druku, tzn. złożył SD-3 zamiast SD-Z1? Czy należy mu się zwolnienie? Zdaniem Ministerstwa Fin. nie należy się. Ja skłaniam się w kierunku zwolnienia dlatego, że ustawa mówi o obowiązku zgłoszenia, nie dodaje,że na druku SD-Z1, jedynie w dalszej części przepisu jest mowa o tym, że Min.Fin. określi wzór. Poza tym dane zawarte przez spadkobiercę w SD-3 pokrywają się z informacjami, które musiałby zeznac w SD-Z1. I co w takiej sytuacji zwolnić, czy nie???
26 sie 2007, 14:36
onna
Moja Izba stoi na takim samym stanowisku jak mówi jot_G. Ja natomiast mam inny problem, żeby skorzystać ze zwolnienia z art.4a ustawy o podatku od spadków i darowizn (sorry,że się tak wepchałam z tym SD w temat o PCC,ale liczę na waszą wszechstronność) należy spełnić szereg warunków. Co w sytuacji kiedy spadkobierca dokonał zgłoszenia nabycia spadku z zachowaniem ustawowego terminu, ale na niewłaściwym druku, tzn. złożył SD-3 zamiast SD-Z1? Czy należy mu się zwolnienie? Zdaniem Ministerstwa Fin. nie należy się. Ja skłaniam się w kierunku zwolnienia dlatego, że ustawa mówi o obowiązku zgłoszenia, nie dodaje,że na druku SD-Z1, jedynie w dalszej części przepisu jest mowa o tym, że Min.Fin. określi wzór. Poza tym dane zawarte przez spadkobiercę w SD-3 pokrywają się z informacjami, które musiałby zeznac w SD-Z1. I co w takiej sytuacji zwolnić, czy nie???
Sorry, że się tak wrąbałam z tym SD w PCC,ale liczę na waszą wszechstronność!!!
Ostatnio edytowano 26 sie 2007, 17:21 przez onna, łącznie edytowano 1 raz
26 sie 2007, 17:20
Słuszna racja!
26 sie 2007, 19:47
widow
Może to ja jestem głupi (lub ślepy), ale w przepisach nie znalazłem żadnego zapisu jakoby przepisy z 2007 r. odnosiły się również do czynności sprzed wejścia w życie tej nowelizacji. Stąd moja niepewność, co do tego, czy: 1) nowe przepisy zostały rozciągnięte na stosunki prawne ukształtowane pod rządami dawnego prawa od chwili poprzedzającej jego wejście w życie, a więc zmiana dotyczy oceny tych stosunków od chwili poprzedzającej ich wejście w życie, czy 2) nowe przepisy zostały rozciągnięte na stosunki powstałe przed ich wejściem w życie, ale tylko od chwili ich wejścia w życie. Nie twierdzę DAPA, że nie masz racji.
Sorry, ale zupełnie nie rozumiem co masz na myśli...
Co do Twojego pytania, to sprawa wygląda następująco.
Generalnie rację ma jot_G, ale chciałbym to troszkę rozwinąć.
Zgodnie z art. 4 ust. 1 ustawy nowelizującej do czynności cywilnoprawnych, z tytułu których obowiązek podatkowy powstał przed dniem 01.01.2007r., stosuje się przepisy dotychczasowe (a zatem bez stawki 20%). Stawka sankcyjna znajdzie zastosowanie do umów zawartych po dniu 01.01.2007r., od których podatek nie został zapłacony, bądź pożyczkobiorca nie spełnił warunku udokumentowania otrzymania pieniędzy na rachunek bankowy, w przypadku całkowitego zwolnienia pożyczki pomiędzy osobami należącymi do tzw. grupy zerowej oraz w sytuacji, kiedy obowiązek podatkowy powstała na nowo po 01.01.2007r. w skutek powołania się na czynność przed organem podatkowym, jeżeli podatnik nie złożył deklaracji w terminie 5 lat od końca roku podatkowego, w którym upłynął termin płatności podatku - zgodnie z art. 3 ust. 1 pkt 4 ustawy o PCC.
Reasumując - w twojej sprawie stawka 20% nie znajdzie zastosowania, gdyż obowiązek podatkowy powstał w 2004r. i zastosowane będą przepisy w brzmieniu obowiązującym przed 01.01.2007r.
I jeszcze jedno. Proszę nie mieszajcie PCC z darowiznami - tam są zupełnie inne zasady w zakresie stawki sankcyjnej, która znajdzie zastosowanie zawsze, kiedy podatnik powoła się na darowiznę od której należny podatek nie został zapłacony, bez względu na to kiedy czynność miała miejsce (oczywiście jeżeli powoła się w toku czynności sprawdzających itp., ale nie wtedy, kiedy przyjdzie i pokaja się sam B))) ) - vide art. 3 ust. 3 ustawy nowelizującej i art. 6 ust. 4 ustawy o SD.
____________________________________ Wszelka teoria jest szara, drogi przyjacielu, a zieleni się tylko drzewo życia.
26 sie 2007, 22:42
Ustawa z 16.11.2006 r. o zmianie ustawy.... (Dz. U. z 2006 r. Nr 222 poz. 1629). Art. 4 ust. 1 stanowi, że do czynności cywilnoprawnych, z tytułu których obowiązek podatkowy powstał przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy (01.01.2007 r.) stosuje się przepisy dotychczasowe. Zatem jeżeli pożyczka była np. z 2005 r. nie da się zastosować stawki sankcyjnej. Inna sprawa, jeżeli obowiązek podatkowy powstał "na nowo" tzn. w trybie art. 3 ust. 1 pkt 4 upcc (powołanie się po 5 latach, gdy deklaracja podatkowa nie została złożona). Np. pożyczka była w 2001 roku, a podatnik się na nią powołuje. Jeśli tak, to zostały spełnione wszystkie przesłanki (w 2007 r. obowiązek i powołanie się - oczywiście tylko przed odpowiednimi organami i we właściwym trybie :excl: ) do zastosowania stawki 20%
27 sie 2007, 16:49
Pięknie, dziękuję Wam wszystkim. Większośc z Was poparła mój tok rozumowania. SNORLAX, rzeczywiście, biorąc pod uwagę powstanie obowiązku "na nowo", można zastosować tryb sankcyjny,tylko trzeba odczekać 14 dni, które podatnik ma na złożenie deklaracji PCC. Ciekawe czy są US, które współpracują z firmami udzielającymi pożyczek i czekają tylko, żeby podatnik nie złożył deklaracji. Potem tylko go odznaczyć do odstrzału i czekać, aż gdzieś wypłynie. Taki żart, ale żyjemy w coraz dziwniejszym kraju... "Wężykiem"
27 sie 2007, 19:08
jot_G
Moim zdaniem dla wymiaru podatku od spadków i darowizn liczy się data powstania obowiązku podatkowego a nie data darowizny. Jeżeli więc podatnik powoła się w 2007 r. na darowiznę, to niezależnie od tego czy "otrzymał" ją w roku 1999, 2004 czy w 2007 r. obowiązek podatkowy powstaje zawsze w 2007r. tj. pod rządami przepisów zawierających 20% stawkę.
A PCC? Nie wiem, nie czytałem. Podejrzewam że jest analogicznie.
Ostatnio edytowano 27 sie 2007, 19:39 przez nadszyszkownik, łącznie edytowano 1 raz
27 sie 2007, 19:32
nadszyszkownik
<!--quoteo(post=14376:date=24. 08. 2007 g. 14:07:name=jot_G)--><div class='quotetop'>(jot_G @ 24. 08. 2007 g. 14:07) [snapback]14376[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Podatek naliczasz zgodnie z przepisami obowiązującymi w 2004r. Sankcyjny obejmuje powołanie się na umowę zawartą po 1.01.2007r.
Moim zdaniem dla wymiaru podatku od spadków i darowizn liczy się data powstania obowiązku podatkowego a nie data darowizny. Jeżeli więc podatnik powoła się w 2007 r. na darowiznę, to niezależnie od tego czy "otrzymał" ją w roku 1999, 2004 czy w 2007 r. obowiązek podatkowy powstaje zawsze w 2007r. tj. pod rządami przepisów zawierających 20% stawkę.
A PCC? Nie wiem, nie czytałem. Podejrzewam że jest analogicznie. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Całkowicie się zgadzam z Nadszyszkownikiem. Nie rozumiem pojęcia "powstanie na nowo obowiązku podatkowego". Obowiązek powstaje kiedy, podatnik powołuje się na okoliczność darowizny czy pożyczki przed organem. Resztę reguluje przejściówka.
27 sie 2007, 20:35
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Nie rozumiem pojęcia "powstanie na nowo obowiązku podatkowego". Obowiązek powstaje kiedy, podatnik powołuje się na okoliczność darowizny czy pożyczki przed organem.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Racja, ale pierwotnie obowiązek podatkowy powstał z momentem dokonania czynności cywilnoprawnej. Inaczej podatnik nigdy nie musiałby składać deklaracji A dopiero kiedy nie złoży odpowiedniej deklaracji w ciągu 5 lat i po tym okresie powoła się przed organem podatkowym obowiązek podatkowy powstaje w trybie art. 3 ust. 1 pkt 4 upcc. Na własne potrzeby nazwałem to powstaniem obowiązku "na nowo" - jeśli było to mało precyzyjne to przepraszam
Jeszcze jedna mała uwaga
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Obowiązek powstaje kiedy, podatnik powołuje się na okoliczność darowizny czy pożyczki przed organem<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Niekoniecznie np. w PCC <!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->jeżeli pożyczka była np. z 2005 r. nie da się zastosować stawki sankcyjnej<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> w tym wypadku obowiązek podatkowy powstał w dniu dokonania czynności i trwa nadal. A ściślej rzecz ujmując obowiązek podatkowy przekształcił się w zobowiązanie podatkowe, które jeszcze nie wygasło.
Ostatnio edytowano 27 sie 2007, 22:24 przez Snorlax, łącznie edytowano 1 raz
27 sie 2007, 22:12
Też swojego czasu doszedłem do takich samych wniosków jak VACIAK. I jestem przekonany, że mam rację. Pozdrawiam.