Teraz jest 05 wrz 2025, 15:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Korekta SD-3 a nieprawomocna decyzja 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA20 lis 2018, 19:09

POSTY        6
Post Korekta SD-3 a nieprawomocna decyzja
Witam,
mam taki problem podatnik po otrzymaniu decyzji zamiast odwołania złożył korektę SD-3, gdzie podał niższą wartość jednego z budynków niż w pierwszym zeznaniu. Jak potraktować korektę jako odwołanie, bo złożona w okresie 14 dni? czy zgonie z art.81b op. potraktować jako bezskuteczną, ponieważ wg komentarzy do art.17a u.p.s.d. jest on przepisem szczególnym do 81b, ale upoważnia tylko do korekty w zakresie zgłoszenia nowego składnika majątku, a nie korygowania udziału czy wartości już wykazanych składników (odróżnia obowiązek złożenia korekty od prawa do złożenia korekty)

Błagam pomóżcie, może ktoś miał taką sytuację!

09 lut 2021, 18:24
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA05 cze 2020, 10:38

POSTY        487
Post Re: Korekta SD-3 a nieprawomocna decyzja
[quote="nowa97"]Witam,
mam taki problem podatnik po otrzymaniu decyzji zamiast odwołania złożył korektę SD-3, gdzie podał niższą wartość jednego z budynków niż w pierwszym zeznaniu. Jak potraktować korektę jako odwołanie, bo złożona w okresie 14 dni? czy zgonie z art.81b op. potraktować jako bezskuteczną, ponieważ wg komentarzy do art.17a u.p.s.d. jest on przepisem szczególnym do 81b, ale upoważnia tylko do korekty w zakresie zgłoszenia nowego składnika majątku, a nie korygowania udziału czy wartości już wykazanych składników (odróżnia obowiązek złożenia korekty od prawa do złożenia korekty)

Błagam pomóżcie, może ktoś miał taką sytuację![/quote
Pan Podatnik pewnie przedstawił jakieś dowody na poparcie swojej "tezy" ???
Pewnie Organ wydający weryfikował wartość składnika, takie założenie pro forma.

09 lut 2021, 20:44
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
Nowa97, proponuję rozważyć taką procedurę. W jednym lub w 2-ch pismach zawiadomić podatnika o bezskuteczności złożonej korekty SD-3 (art.81b.2 Op) i jednocześnie w trybie art. 121 i 122 oraz art. 169.1 Op wezwać go, do sprecyzowania jego żądania, czy aby nie chodziło jemu o odwołanie od wydanej decyzji w tej sprawie. Jeżeli tak, to w tym samym piśmie wezwać go jeszcze do uzupełnienia braków o których mowa w art.222 Op. Nie mówię przy tym, że mam całkowitą rację, bo może ktoś ma inną lepszą i właściwszą koncepcję.

10 lut 2021, 10:44
Początkujący
Własny awatar

POSTY        6
Dzięki za wskazówki.
Rozwiązałam problem. Korektę należy potraktować jako odwołanie i przekazać organowi odwoławczemu pomimo, że nie zawiera istotnych elementów odwołania z art. 222 op. Z treści korekty można bowiem wywieść, że podatnik domaga się ponownego ustalenia wysokości podatku z uwzględnieniem nowej niższej wartości. Taka kwalifikacja korekty jest najkorzystniejsza dla podatnika i czyni zadość zasadom wyrażonym w art. 121§1 i 127 op. Pozostawienie korekty jako nieskutecznej (art.81b) lub potraktowanie jej jako wniosku o wznowienie postępowania (wtedy decyzja o odmowie wznowienia) pozbawiłoby go uzyskania rozstrzygnięcia organ odwoławczego w "zwykłym" postępowaniu. To organ II instancji oceni charakter prawny złożonej korekty, wezwie podatnika do sprecyzowania żądania, zupełnienie braków itd.
Pozdrawiam.

12 lut 2021, 19:58
Specjalista
Własny awatar

POSTY        487
nowa97                    

Dzięki za wskazówki.
Rozwiązałam problem. Korektę należy potraktować jako odwołanie i przekazać organowi odwoławczemu pomimo, że nie zawiera istotnych elementów odwołania z art. 222 op. Z treści korekty można bowiem wywieść, że podatnik domaga się ponownego ustalenia wysokości podatku z uwzględnieniem nowej niższej wartości. Taka kwalifikacja korekty jest najkorzystniejsza dla podatnika i czyni zadość zasadom wyrażonym w art. 121§1 i 127 op. Pozostawienie korekty jako nieskutecznej (art.81b) lub potraktowanie jej jako wniosku o wznowienie postępowania (wtedy decyzja o odmowie wznowienia) pozbawiłoby go uzyskania rozstrzygnięcia organ odwoławczego w "zwykłym" postępowaniu. To organ II instancji oceni charakter prawny złożonej korekty, wezwie podatnika do sprecyzowania żądania, zupełnienie braków itd.
Pozdrawiam.

Teoretycznie, tak. Ale...Odebrał decyzję..., jeżeli tak to "powinien wspomnieć" o prawach go dotyczących....
A może decyzja już prawomocna??? Radzę chwilę poczekać (terminy)... i do boju.
Prawo do korekty pewnie ma...a w tej kwestii to najpierw I organ, a potem ewentualnie II instancja.

13 lut 2021, 07:48
Początkujący
Własny awatar

POSTY        6
Uzgodniłam z organem II instancji, że mój tok rozumowania jest prawidłowy, podobno mieli już taki przypadek i spokojnie się nad tym zastanowią. Ja nie mam czasu na wezwanie strony do wyjaśnień i upewnienia się co do rzeczywistej jej intencji, bo dok. leżakują i późno do mnie trafiło. Absolutnie nie wolno czekać na upływ 14 dniowego terminu III SA/Wa 866/14

13 lut 2021, 14:50
Specjalista
Własny awatar

POSTY        487
nowa97                    

Uzgodniłam z organem II instancji, że mój tok rozumowania jest prawidłowy, podobno mieli już taki przypadek i spokojnie się nad tym zastanowią. Ja nie mam czasu na wezwanie strony do wyjaśnień i upewnienia się co do rzeczywistej jej intencji, bo dok. leżakują i późno do mnie trafiło. Absolutnie nie wolno czekać na upływ 14 dniowego terminu III SA/Wa 866/14

To może warto podpytać II instancję, co się stanie jak termin zostanie przekroczony> czytaj=--===  ;)
(...spokojnie się nad tym zastanowią....interesujące :o ....Po 2 miesiącach (oby)odeślą do ponownego rozpatrzenia <_<

13 lut 2021, 18:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]