Re: Dział spadku i zniesienie współwłasności
Udało mi się ustalić w jaki sposób osoby A, B i C nabyły swoje udziały.
Mianowicie pierwotnie ww. nieruchomość nabyli w drodze zasiedzenia osoba D w 4/6 części, osoba E w 1/6 części oraz osoba A w 1/6 części.
Następnie zmarła osoba D i po niej dziedziczyli: osoba A , osoba C oraz osoba F każdy po 1/3 części. Oznacza to, że w rezultacie każda z osób odziedziczyła udział 1/3 z 4/6, tj. 2/9.
Następnie zmarła osoba E i jej udział w całości nabyła osoba A, tj. 1/6 części.
Następnie zmarła osoba F i jej udział w całości nabyła osoba B, tj. 2/9 części.
W rezultacie osoba A otrzymała udziały:1/6 w drodze zasiedzenia, 2/9 w spadku po D oraz 1/6 w spadku po E, co daje łącznie udział 5/9.
Osoba B otrzymała udział 2/9 w spadku po F.
Osoba C otrzymała udział 2/9 w spadku po D.
Czy jeżeli osoba C przekazała swój udział, który otrzymała w spadku od osoby D, nieodpłatnie osobie A, która również dziedziczyła po osobie D to oznacza, że należy to uznać za dział spadku bez spłat i dopłat? Mimo iż sąd w postanowieniu uznał osobę C za zaspokojoną w przedmiocie zniesienia współwłasności?
Czy dział spadku dotyczy tylko sytuacji w której spadkobiercy przekazują sobie udziały po tym samym zmarłym? Czy dział spadku będzie miał miejsce w przypadku osób które nabyły swoje udziały w spadku ale po innych zmarłych?
Jest to dla mnie zupełnie nowy temat dlatego bardzo proszę o pomoc i jestem wdzięczna za każdą podpowiedź.
Pozdrawiam