Teraz jest 06 wrz 2025, 23:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Podatek od służebności 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA07 lip 2008, 17:48

POSTY        12
Post Podatek od służebności
razem z mężem chcemy ustanowić nieodpłatną osobistą służebność mieszkania na rzecz moich rodziców i mojego brata z żoną na nieruchomości o wartości 200.000zł, w tym budynek mieszkalny 150.000zł. Prosiłabym o wyliczenie podatku, jaki beda musieli zapłacić moi rodzice (od mojego meza) i moj brat z zona (ode mnie i meza). Spotkalam sie z tym ze notariusze roznie licza służebność.
pozdrawiam

08 lip 2008, 19:30
Znawca

REJESTRACJA27 lis 2006, 14:53

POSTY        155
Pierwsze słyszę - podatek od służebności, chyba chodzi o coś innego?

08 lip 2008, 20:07
Amator

REJESTRACJA07 lip 2008, 17:48

POSTY        12
no jak to... zgodnie z ustawa o podatku od spadkow i darowizn sluzebnosc podlega opodatkowaniu.. tam gdzie jej wartosc przekracza kwoty wolne

08 lip 2008, 20:25
Amator

REJESTRACJA21 paź 2006, 18:42

POSTY        15
służebność ustanowiona tylko na budynku mieszkalnym czy na całej nieruchomości?
wartość nieruchomości na której ustanowiono służebność x 4% - tj.roczna wartość   x 10 (skapitalizowana) - tj.wartość służebności dla każdego z nabywców.
Nabywcy zaliczeni do grupy o której mowa w art.4a - zwolnieni z podatku- nie muszą się zgaszać do US, chyba że nie brali udziału w czynności notarialnej (należy wówczas dokonać zgłoszenia na druku SD-Z2 w terminie do 6 m-cy).
Dla pozostałych nabywców - należy złożyć zeznanie SD3, US wydaje decyzję wymiarową.  skapitalizowaną wartość służebności pomniejsza się o kwoty wolne od podatku i wylicza podatek wg stawek z art.15 (jak od darowizn).

23 mar 2009, 18:39
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 lis 2006, 15:35

POSTY        17

LOKALIZACJAStąd wszędzie daleko

razem z mężem chcemy ustanowić nieodpłatną osobistą służebność mieszkania na rzecz moich rodziców i mojego brata z żoną na nieruchomości o wartości 200.000zł, w tym budynek mieszkalny 150.000zł. Prosiłabym o wyliczenie podatku, jaki beda musieli zapłacić moi rodzice (od mojego meza) i moj brat z zona (ode mnie i meza). Spotkalam sie z tym ze notariusze roznie licza służebność.
pozdrawiam

Ja bym ustalał w ten sposób - choć wiem, że opinie IS są różne, w zależności od tego czy trafiały się odwołania. Wyroków WSA i NSA brak. Ministerialnych oficjalnych wytycznych również nie ma, ... tylko jakieś sugestie.  :blink:

Służebność od zięcia dla teścia
Wartość służebności:
1/2 x 200.000zł x 4% x 10lat = 40.000 zł => z tego podatek 1.509zł

Służebność od zięcia dla teściowej
jw => 1.509zł

Służebność dla szwagra
... => podatek 3.105zł

Służebność dla żony szwagra
jw => 3.105zł

Służebność dla rodziców i brata
zwolnione z podatku z art. 4a

Służebność dla szwagierki
... => 3.105zł

Różnice w stosowaniu przepisów mogą wynikać z odmiennego sposobu ustalania podstawy opodatkowania.
Najwłaściwszym (choć może nie "najtanszym") jest określanie wartości służebności od wartości udziału posiadanego przez ustanawiającego służebność. Powyższe wyliczenia przedstawiają właśnie taki sposób orzekania.

23 mar 2009, 21:33
Specjalista

REJESTRACJA11 maja 2007, 07:46

POSTY        440

LOKALIZACJAKujawsko-Pomorskie
Przyjmuje identyczny sposób obliczania wartości służebności a co za tym idzie zobowiązania podatkowego.
Wątpliwości nasuwają się w przypadku obliczenia czystej wartości (podstawy opodatkowania) darowizny.
Czy przyjęty przezemnie sposób obliczenia wartości jednej darowizny jest słuszny?
Wartość całej nieruchomości - suma wartości wszystkich służebności = czysta wartość darowizn/ilość darowizn
Czyli jak w powyższym przykładzie
200 000 zł - (4 * 40 000 zł) = 40 000 zł
40 000 zł / 4 (darowizny) = 10 000 zł

w brzmieniu ustawy przed 2007 rokiem w przypadku obliczania wartości służebności w celu odliczenia jej jako ciężar od wartości darowizny przyjmowano wartość jednej służebności gdy służbność była ustanawiana na więcej niż jedną osobę. W takim przypadku wartość (czysta) darowizny była większa niż w obecnym stanie prawnym (według moich powyższych rozważań). No chyba że osoba na rzecz której ustanowiono służebność miała mniej niż 26 lat.  :)
Przyjąłem jako pewnik służebność dożywotnią.

24 mar 2009, 10:36
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA01 cze 2016, 16:34

POSTY        4
Post Re: Podatek od służebności
Podepnę się po temat ;) Jaki sposób obliczenia podstawy opodatkowania przyjmujecie w swoich urzędach ?. Czy wartość całej nieruchomości tzn. budynek mieszkalny i przykładowo kilka ha gruntu na którym on stoi, czy też tylko wartość samego budynku mieszkalnego. Mam przypadek gdzie dom stoi na działce 3 ha w dość drogiej strefie i tak się zastanawiam czy nie miał ktoś podobnego tematu ? może jakiś wyrok byście znali. Ja szukam i nic ;/

21 lis 2016, 20:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]