Teraz jest 07 wrz 2025, 18:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Prawa majątkowe po zmarłym pracowniku - spadek 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 sty 2015, 12:13

POSTY        3
Post Prawa majątkowe po zmarłym pracowniku - spadek
Proszę o pomoc. W 2013 roku zakład pracy wypłacił wynagrodzenie po zmarłym pracowniku osobie niemającej prawa do renty rodzinnej. Czyli był to spadek, od którego nie było obowiązku potrącenia podatku dochodowego. ALE... był obowiązek POINFORMOWANIA urzędu skarbowego o tejże wypłacie. Ktoś jednak nie dopatrzył wtedy tego i takie zawiadomienie nie zostało złożone. Pytanie - czy składać teraz szybko takie zawiadomienie razem z tzw.czynnym żalem? Zakład nie miał do przekazania żadnego podatku,więc nie ma czego uiszczać. Tylko co zrobić z tym zawiadomieniem?

19 sty 2015, 15:50
Początkujący
Własny awatar

POSTY        3
Post Re: Prawa majątkowe po zmarłym pracowniku - spadek
Proszę Was. Nikt nie potrafi mi powiedzieć, czy w sytuacji, kiedy zapomnieliśmy o POINFORMOWANIU US to mamy teraz składać czynny żal, czy tylko tę informację?

22 sty 2015, 17:19

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
Trudno się było domyślić o co ci tak naprawdę chodzi. Po tym jak załapałem, to proponuję byście złożyli to zaległe zawiadomienie. Nie zaszkodzi też czynny żal choć trudno mi sobie wyobrazić by jakikolwiek urzędnik chciał za coś takiego wszczynać postępowanie karne skarbowe.

22 sty 2015, 20:48

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
avacs                    

Trudno się było domyślić o co ci tak naprawdę chodzi. Po tym jak załapałem, to proponuję byście złożyli to zaległe zawiadomienie. Nie zaszkodzi też czynny żal choć trudno mi sobie wyobrazić by jakikolwiek urzędnik chciał za coś takiego wszczynać postępowanie karne skarbowe.

Chciał? Jak to - chciał?!?
Zasada legalizmu już urzędnika nie obowiązuje?
Od kiedy?

Prawda, że trudno sobie wyobrazić, by w opisanym przypadku urzędnik znalazł podstawy do wszczęcia dochodzenia, ale to nie ma nic wspólnego z chceniem, czy niechceniem.

22 sty 2015, 21:17

POSTY        624
Leibowitz                    

...Prawda, że trudno sobie wyobrazić, by w opisanym przypadku urzędnik znalazł podstawy do wszczęcia dochodzenia, ale to nie ma nic wspólnego z chceniem, czy niechceniem.

Jeden znajdzie podstawy, a drugi nie. To jest właśnie chcenie lub niechcenie. Po tym co widziałem przez ponad dwadzieścia lat pracy, powoływanie się na książkowe teorie czy jakieś nadrzędne zasady budzi wyłącznie mój uśmiech politowania. W zaciszu profesorskich gabinetów na papier można przelać wszystko i on to przyjmie, ale po wyjściu z MATRIX-a widać, że realny świat to całkiem odrębna bajka.

23 sty 2015, 07:09

POSTY        969
avacs                    

Jeden znajdzie podstawy, a drugi nie. To jest właśnie chcenie lub niechcenie. Po tym co widziałem przez ponad dwadzieścia lat pracy, powoływanie się na książkowe teorie czy jakieś nadrzędne zasady budzi wyłącznie mój uśmiech politowania. W zaciszu profesorskich gabinetów na papier można przelać wszystko i on to przyjmie, ale po wyjściu z MATRIX-a widać, że realny świat to całkiem odrębna bajka.

Smutne, ale prawdziwe.
Człowiek jedynie może dążyć do ideału.
Ale urzędnik to jednak powinien.

23 sty 2015, 09:35
Początkujący
Własny awatar

POSTY        3
Serdecznie wam dziękuję. Zaraz w pon.polecę z tym zawiadomieniem i na wszelki wypadek złożę mea culpa (czynny żal). A możecie mi jeszcze podpowiedzieć, czy jest jakiś wzór takiego zawiadomienia o wypłaceniu kwoty w spadku, czy pisze się po prostu pismo? Czynny żal to chyba wiem jak napisać.

23 sty 2015, 14:10

POSTY        624
Nie ma żadnego wzoru tego zawiadomienia. Forma dowolna, ważne by podać cztery elementy - po kim (zmarły), kiedy, komu i ile wypłacono. Podstawa prawna to art. 19 ust. 1 ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn.

24 sty 2015, 07:38

POSTY        969
Dążąc do ideału:

Art. 19 ust. 1 ustawy o podatku od spadków i darowizn nakłada na dłużnika obowiązek złożenia w terminie informacji naczelnikowi urzędu skarbowego.
Odpowiedzialność karną skarbową za nie złożenie w terminie deklaracji lub oświadczenia (wg ordynacji deklaracją jest zeznanie, wykaz lub informacja) zdaniem ustawodawcy ponieść może wyłącznie podatnik.
Zatem naruszenie takiego obowiązku przez dłużnika nie jest penalizowane przez kodeks karny skarbowy.

USTAWA
z dnia 28 lipca 1983 r.
o podatku od spadków i darowizn
Art. 19. 1. Dłużnicy spadkodawcy lub osób, którym przysługują wierzytelności z tytułu zapisu (dalszego zapisu), wkładu oszczędnościowego na podstawie dyspozycji wkładem na wypadek śmierci lub umorzenia jednostek uczestnictwa funduszu inwestycyjnego otwartego lub specjalistycznego funduszu inwestycyjnego otwartego na podstawie dyspozycji uczestnika tych funduszy na wypadek jego śmierci są obowiązani przekazać naczelnikowi urzędu skarbowego właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania wierzyciela, informację o dokonanych wypłatach (zwrocie długu) i ich wysokości, w terminie 14 dni od dnia wypłaty.

USTAWA
z dnia 10 września 1999 r.
Kodeks karny skarbowy
Art. 56.
§ 1. Podatnik, który składając organowi podatkowemu, innemu uprawnionemu organowi lub płatnikowi deklarację lub oświadczenie, podaje nieprawdę lub zataja prawdę albo nie dopełnia obowiązku zawiadomienia o zmianie objętych ni-mi danych, przez co naraża podatek na uszczuplenie,
podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności, albo obu tym karom łącznie.
§ 2. Jeżeli kwota podatku narażonego na uszczuplenie jest małej wartości, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1
podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych.
§ 3. Jeżeli kwota podatku narażonego na uszczuplenie nie przekracza ustawowego progu, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1
podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe.
§ 4. Karze określonej w § 3 podlega także ten podatnik, który mimo ujawnienia przedmiotu lub podstawy opodatkowania nie składa w terminie organowi podatkowemu lub płatnikowi deklaracji lub oświadczenia.

Art. 53.
§ 30. Użyte w rozdziale 6 kodeksu określenia, a w szczególności: „czynności sprawdzające”, „deklaracja”, „informacja podatkowa”, „inkasent”, „kontrola podatkowa”, „obowiązek podatkowy”, „podatek”, „podatnik”, „płatnik”, „zwrot podatku”, mają znaczenie nadane im w ustawie z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r. poz. 749, z późn. zm.2)), z tym że określenie „podatek” oznacza również zaliczkę na podatek, ratę podatku, a tak-że opłaty oraz inne niepodatkowe należności budżetu państwa o podobnym charakterze daninowym; określenie „podatnik” oznacza również osobę zobo-wiązaną do uiszczenia opłat oraz niepodatkowych należności budżetu państwa o podobnym charakterze daninowym.  

USTAWA
z dnia 29 sierpnia 1997 r.
Ordynacja podatkowa
Art. 3.
Ilekroć w ustawie jest mowa o:
5) deklaracjach – rozumie się przez to również zeznania, wykazy oraz informacje, do których składania obowiązani są, na podstawie przepisów prawa podatkowego, podatnicy, płatnicy i inkasenci;

Ostatnio edytowano 24 sty 2015, 15:47 przez Leibowitz, łącznie edytowano 2 razy

24 sty 2015, 15:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]