Teraz jest 07 wrz 2025, 18:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Podatek od zasiedzenia 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA29 wrz 2014, 19:03

POSTY        4
Post Podatek od zasiedzenia
Moja mama i tata nabyli przez zasiedzenie na zasadzie wspólnoty małżeńskiej 1/2 część działki o pow. 0,5 h, cąłość działki była ich współwłasnością z osobą trzecią. Sąd orzekł o zasiedzeniu w 2014r a nabycie przez zasiedzenie uznał na 2001r . Ojciec zmarł w 2002r. Poza tym na 2001 r. posiadali jeszcze 0,6 ha ziemi rolnej. Przed 2001 prowadzili gospodarstwo rolne złożone z powyższych działek. Po śmierci ojca gospodarsto mama prowadziła ze mną. W 2005r wszedł w życie w gminie plan zagospodarowania przestrzennego , który zmienił przeznaczenie działek w częśći na budowlane.  
Czy mama może wystąpić o zwolnienie z opłacania podatku od zasiedzenia jako, że nabyła część gospodarstwa rolnego?
Czy ewentualnie wycena wartości działki powinna się opierać na tym , że na dzień nabycia-2001r była to działka rolna, / na dzień powstania obowiązku podatkowego-2014 była to działka budowlano-rolna/ niejako w 2005r przekształcono już jej samodzielną własność na działkę budowlaną?
Proszę o pilną odpowiedż.

30 wrz 2014, 15:54
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
Post Re: Podatek od zasiedzenia
Hm... Radzę wizytę we właściwym - swoim US i złożenie zeznania SD-3 - tam ci wszystko na konkretnym przykładzie - dokumentach  wytłumaczą. Myślę sobie, że na 1 pytanie odpowiedź może być pozytywna całkowicie ( art. 4 ust. 1 pkt 1 i ust. 5 ) lub, gdy rodzice wcześniej posiadali 50% udział we współwłasności tej działki ( art. 4 ust. 1 pkt 8 ). Odpowiedź  na pyt. nr 2 też wydaje mi się pozytywna - tak jak napisałeś.

02 paź 2014, 12:06
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4
Dziękuję za odpowiedż. Byłem w US z dokumentami i powiedziano mi, żeby mama złożyła druk SD3 a wszystkiego dowiem się z decyzji, odnośnie wartości działki kazano mi wycenić działkę według planu zagospodarowania przestrzennego obowiązującego na 2014r
/dzień powstania obowiązku podatkowego/ jako działkę budowlaną.
Ja uważam jednak, że powinienem traktować część działki zasiedzianej przez mamę jako działkę rolną/taka była w 2001r na dzień nabycia/ i wycenić ją według wartości ziemi rolnej na 2014r obowiązek podatkowy. Czy mam podać cenę działki jako rolnej i póżniej bronić swojej racji przed US ?
Działkę o pow. 0,5 ha rodzice posiadali z osobą trzecią po 1/2 według aktu własności na zasadzie współwłasności, do tego na 2001r  posiadali 0,6 ha ziemi rolnej/ razem ponad 1 ha/ Rodzice prowadzili gospodarstwo rolne przed 2001r., płacili podatek rolny, po śmierci ojca w 2002r mama prowadziła gospodarstwo ze mną. Wątpliwości we mnie budzi że decyzja podatkowa z działki 0,5 ha była wystawiana łącznie z osobą trzecią ,choć całośc płacili rodzice.
Według mnie  zwolnienie mamie się należy gdyż część zasiedziana działki wchodziła w skład gospodarswa rolnego, albo też , że po 2001 weszła w skład gospodarstwa rolnego/ wtedy na pewno było gospodarstwo powyżej 1 ha/ Czy mam rację?
Czy można odliczyć od wartości działki koszty sprawy o zasiedzenie i koszty adwokackie, jeżeli nie to dlaczego?
Proszę o odpowiedż bo się gubię.

02 paź 2014, 19:21
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA01 paź 2013, 18:34

POSTY        32
Obowiązuje stan z dnia nabycia. Skoro faktyczne nabycie nastąpiło w 2001 r. to obowiązuje zgłoszenie do opodatkowania części działki rolnej, bo w 2001 r. działka była działką rolną. Twój Ojciec Maks1 nie nabył udziału w działce budowlanej, tylko w rolnej. Ponieważ na chwilę powstania obowiązku podatkowego czyli na 2014 r. Ojciec nie żyje nie ma obowiązku się rozliczyć. Rozliczyć z zasiedzenia powinna się tylko mama. Ponieważ nabyła udział w działce rolnej zgłasza do urzędu działkę rolną. Jedyną konsekwencją, że sprawa do sądu  została założona z "poślizgiem" jest to, że wartość działki rolnej zostanie określona wg cen z 2014 r. a nie z 2001 czy 2002 r.

03 paź 2014, 15:54
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA01 paź 2013, 18:34

POSTY        32
Aha, a ponieważ nabycie nastąpiło w 2001 r. to obowiązuje tekst ustawy o podatku od spadków i darowizn sprzed rewolucyjnej nowelizacji - czyli w brzmieniu z 31.12.2006 r. A wtedy było zwolnienie z opodatkowania NABYCIE gospodarstwa rolnego lub udziału w nim, przy czym definicję gospodarstwa rolnego bierze się z ustawy o podatku rolnym (art. 4 ust. 5 tej ustawy w brzmieniu na koniec 2006 r.) W ustawie o podatku rolnym gospodarstwo musi przekraczać 1 ha, więc na mój gust całkowite zwolnienie możliwe byłoby gdyby rodzice zasiedzieli udział w działce przekraczającej 1 ha. A zatem nabytego udziału nie da się zwolnić jako gospodarstwa rolnego, ale ceny mają być działki rolnej a nie budowlanej.
Przepis o łączeniu nabytych gruntów z posiadanymi, tworzącymi łącznie gospodarstwo rolne wszedł od 2007 r. i ma zastosowanie do nabycia, które nastąpiło gdy on już obowiązywał. W waszym przypadku nabycie nastąpiło przed tą nowelizacją, a więc musisz bazować na tekście ustawy obowiązującym na 31.12.2006 r.

03 paź 2014, 16:18
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4
Dziękuję Żyleta 123. To sąd orzekł o nabyciu przez zasiedzenie 1/2 działki na 2001r.  Z części ojca muszę rozliczyć się składając korektę do zeznania dotyczącego spadku po nim ?
Rozjaśniłaś mi trochę sytuację ,choć trochę martwi mnie brak możliwości zwolnienia z tytułu gospodarstwa rolnego.
Co mam zrobić jeżeli US będzie jednak upierał się ,że była to działka budowlana według stanu na 2014r ?
Co z kosztami sądowymi w sprawie o zasiedzenie i kosztami adwokackimi ?

03 paź 2014, 17:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]