Teraz jest 07 wrz 2025, 18:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Pierwsza rejestracja samochodu a podatek od darowizny 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA30 lip 2014, 13:45

POSTY        2
Post Pierwsza rejestracja samochodu a podatek od darowizny
Witam,

Mam problem ze znalezieniem jasnej odpowiedzi na moje krótkie pytanie.

Otóż zamierzam w niedalekiej przyszłości zakupić pierwsze auto więc powoli zaznajamiam się z procedurą jego rejestracji.

Moje pytanie dotyczy takiej oto sytuacji:

Chcę kupić auto razem ze swoją narzeczoną, tak byśmy oboje widnieli na dowodzie zakupu. Jesteśmy młodymi kierowcami bez żadnych zniżek dlatego chce zarejestrować auto na współwłasność z narzeczoną żeby obojgu z nas powoli zaczęły owe zniżki rosnąć. I tutaj pojawia się moja luka w wiedzy gdyż wiem że istnieje coś takiego jak podatek od darowizny, gdy chce się dopisać drugiego współwłaściciela do samochodu który już jednego posiada.

Czy w sytuacji gdy oboje z narzeczoną jesteśmy formalnymi kupcami auta, widniejemy w umowie kupna - sprzedaży, także obowiązuje nas opłacenie podatku darowizny? Czy w tym przypadku nie ma takiego obowiązku i pozostaje jedynie opłacić podatek od zakupu pojazdu?

Z góry dziękuję za oświecenie mojego zamglonego umysłu   :P

31 lip 2014, 05:12

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
Post Re: Pierwsza rejestracja samochodu a podatek od darowizny.
W Twoim przypadku nie ma mowy o darowiźnie. Jedyny podatek jaki wystąpi to PCC w przypadku zakupu na umowę kupna sprzedaży na terenie kraju - 2% od wartości rynkowej, ze zwolnieniem gdy wartość ta jest poniżej 1 000 zł. Deklarację PCC-3 (z załącznikiem PCC-3A gdzie wykazujesz współwłaściciela) należy złożyć w terminie 14 dni od daty nabycia pojazdu.

31 lip 2014, 05:47
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA30 lip 2014, 13:45

POSTY        2
Post Re: Pierwsza rejestracja samochodu a podatek od darowizny
Tak też myślałem, w końcu to logiczne. Jednak wolałem się upewnić żeby sobie w przyszłości zaoszczędzić problemów.

Dziękuję za szybką odpowiedź :)

31 lip 2014, 06:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]