Witam. Chciałbym prosić Was o opinie w takiej oto sprawie: małżeństwo (jako współwłaściciele gospodarstwa rolnego, a więc oboje podatnicy) zwróciło się wójta jednym wnioskiem (to jest oboje figurują w nagłówku tego wniosku i oboje ten wniosek podpisali) o rozłożenie na raty zapłaty zaległości podatkowych w podatku rolnym i w podatku od nieruchomości. Spełniają warunki do udzielenia tej ulgi i wszystko zmierza w tym kierunku, że będzie wydana decyzja pozytywna. Ostatnio jednak zaczynam zastanawiać się czy wydać jedną decyzję w tej sprawie, jeśli jedną to adresować ją na małżeństwo czyli np.
I. a) Joanna i Michał małż. Kowalscy zam. ........... 65-700 ........
Czy też:
b) Joanna Kowalska Zam......... 65 – 700 ........
Michał Kowalski zam........ 65-700 ........
czy też powinny wydane być dwie decyzje – w każdej wykazuje tylko jednego z małżonków, a może robicie jeszcze inaczej?
Myślę, ze większość z Was pewnie będzie za opcją jednej decyzji adresowanej na oboje małżonków czyli I a). Ja jednak mam wątpliwości gdyż małżonkowie tak naprawdę nie są jednym podatnikiem, a tak naprawdę dwoma różnymi, gdyż ustawa o podatkach i opłatach lokalnych i jak i ustawa o podatku rolnym nie przewiduje podatnika takiego jak małżeństwo. Proszę o Wasze opinie. Pozdrawiam.
16 lip 2014, 18:23
Re: Raty zaległości w podatku rolnym
Zasada, zgodnie z którą małżonkowie są jedną stroną postępowania, nie dotyczy postępowania w przedmiocie wniosku o zastosowanie ulg podatkowych, gdyż z treści art. 133 § 3 w zw. z art. 92 § 3 o.p. wynika, że małżonkowie mogą stanowić jedną stronę postępowania wyłącznie w postępowaniu prowadzonym w sprawie ustalenia ich solidarnej odpowiedzialności za zobowiązanie podatkowe w podatku dochodowym od osób fizycznych wynikające z łącznego opodatkowania. Postępowanie mające za przedmiot zastosowanie ulg w spłacie zobowiązań podatkowych, o których mowa w Rozdziale 7a Ordynacji powinno być prowadzone w stosunku do wszystkich wnioskodawców, niezależnie od tego czy połączyli swe wnioski składając jedno pismo. Oznacza to nie tylko, że sama decyzja powinna być skierowana do tych wszystkich osób, a także im doręczona, lecz również, że wszelkie inne czynności procesowe powinny być dokonywane wobec wszystkich osób będących stronami postępowania podatkowego. Obowiązku tego nie wyłącza okoliczność, że osoby te zamieszkują pod jednym adresem. (Wyrok WSA w Olsztynie z dnia 20.05.2010r., sygn. akt I SA/Ol 66/10, LEX nr 673424).
Nie zajmuje się podatkiem rolnym, ale w naszych postępowaniach co do zasady każdego z małżonków traktuje się jako odrębną stronę postępowania, czyli wszystkie czynności jak i sama decyzja wydawana jest na każdego małżonka odrębnie.
17 lip 2014, 06:23
Dziękuję za cenne wskazówki i proszę o dalsze opinie...
18 lip 2014, 07:02
Nie zajmuję się podatkami lokalnymi, dlatego nurtuje mnie pytanie, czy w podatku rolnym/ leśnym/ od nieruchomości jest odpowiedzialność solidarna tzn. czy współwłaściciele domu/ pola/ lasu odpowiadają solidarnie za należny podatek. Wydaje mi się, że tak, a więc decyzję o uldze w spłacie wydaną na wspólny wniosek wydałabym w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, zaadresowała tak jak w puncie "b" czyli do żony a pod spodem do męża i każdemu z nich w osobnej kopercie przesłałabym taka decyzję.