Teraz jest 07 wrz 2025, 18:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Wyrok Trybunału Konstytucyjnego - zwolnienia w spadkach 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA12 lip 2009, 12:09

POSTY        7
Post Wyrok Trybunału Konstytucyjnego - zwolnienia w spadkach
Majątkowcy- co sądzicie o opublikowanym dzisiaj wyroku Trybunału Konstytucyjnego dotyczącego niezgodności art. 4a ustawy o podatku od spadków i darowizn w brzmieniu obowiązującym w 2007 r. i 2008 r. z Konstytucją. Chyba szykuje nam się fala wniosków o zwrot podatku. Będzie jazda.

18 cze 2013, 20:40
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA03 sty 2008, 16:35

POSTY        19
Post Re: Wyrok Trybunału Konstytucyjnego - zwolnienia w spadkach
A ja już mam jeden. Tyle tylko, że dotyczy darowizny, a nie dziedziczenia. Najpierw wniosek dostał nasz radca prawny do zaopiniowania.

19 cze 2013, 11:09
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA15 cze 2009, 21:23

POSTY        21
Witam
ile wniosków o wznowienie wpłynęło do Waszych US? Są już pierwsze rozstrzygnięcia? U nas na razie spokój, a zostały tylko 2 dni.

16 lip 2013, 09:06
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA05 lip 2010, 06:46

POSTY        4
3 wnioski - jedna sprawa  :D
Myślałam, że będzie gorzej... jeszcze tylko dwa dni i po całym zamieszaniu!

16 lip 2013, 22:21
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA11 sie 2009, 20:19

POSTY        6
8 wniosków. I co na to w/w radca prawny?

17 lip 2013, 06:53
Amator
Własny awatar

POSTY        21
Przy darowiźnie wznowienie nie wchodzi w grę (wg stanowiska MF). A co ze sprawami, gdzie w ogóle nie złożono SD-Z2 (nawet po terminie miesięcznym), a tylko SD-3 i wydano normalną decyzję - tam też wznawiać?

17 lip 2013, 07:35
Początkujący
Własny awatar

POSTY        7
Kiedyś było pisemko MF, że warunkiem zwolnienia jest zgłoszenie majątku organowi podatkowemu, a nie zgłoszenie na druku SD-Z1 i że zgłoszenie na druku SD-3 nie pozbawia prawa do zwolnienia.  

Poszukałem w necie i mam:
z pisma skierowanego przez Ministerstwo Finansów do Gazety Prawnej 5 października 2007 r. (nr pisma MB8-0553-89/07/853) wynika, że warunkiem skorzystania z ulgi jest dokonanie zgłoszenia w odpowiednim terminie, nie zaś dokonanie zgłoszenia na druku według określonego wzoru. Dlatego – jak argumentowano dalej – Ministerstwo Finansów stoi na stanowisku, że gdy zgłoszenie złożone zostało na niewłaściwym formularzu, tj. na formularzu SD-3 zamiast SD-Z1, stanowi to błąd formalny, który nie powoduje skutków materialnych (utraty prawa do zwolnienia). Zdaniem resortu, błąd ten powinien być jednak usunięty w trakcie czynności sprawdzających.

No to wg mnie nasuwa się wniosek, że złożenie SD-3 z racji przekroczenia miesięcznego terminu na zgłoszenie też będzie przypadkiem kwalifikującym się do zwrotu podatku.

18 lip 2013, 11:18
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA03 sty 2008, 16:35

POSTY        19
Z darowizna sprawa jest prosta, odmówiliśmy wznowienia postępowania. Innych wniosków na szczęście nie ma.

18 lip 2013, 13:58
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA15 cze 2009, 12:59

POSTY        8
U nas niestety już ponad 40 takich wniosków  :angry2:

A Waszym zdaniem czy w przypadku wznowienia postępowania i jego umorzenia do zwrotu nadpłaty potrzebna jest jeszcze osobna decyzja (stwierdzająca tą nadpłatę)?

19 lip 2013, 07:18
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA01 kwi 2011, 12:51

POSTY        13
Witam.
Trybunał Konstytucyjny wypowiedział się w kwestii nabycia w drodze dziedziczenia, więc wznowienie bedzie dotyczyło tylko tych spraw. Co do druku na jakim zgłoszono nabycie to podzielam wypowiedź Majki2004, nie ma znaczenia. Dodatkowo śmierć spadkodawcy musi nastąpić od dnia 1 stycznia 2007r, prawomocność  postanowienia od 1 stycznia 2007 do 31 grudnia 2008r. Nurtuje mnie jednak przesłanka dotycząca zgłoszenia nabytych rzeczy lub praw majątkowych naczelnikowi urzędu skarbowemu z uchybieniem miesięcznego terminu określonego  w art.4a ust.1 pkt 1 upsd, a mianowicie jaki mamy przyjmować termin maksymalny do zgłoszenia?
Przyklad1: śmierć nastapiła w 2007r. postanowienie prawomocne w dniu 10 stycznia 2008r. podatnik dokonuje zgłoszenia w dniu 12 stycznia 2009r. a więc po roku od prawomocności.
Przykład2: śmierć nastapiła w 2007r. postanowienie prawomocne w dniu 10 stycznia 2008r. podatnik został wezwany przez US do złożenia zeznania i dokonuje tego w 2011 roku.
W/g mnie w wyjaśnieniach jakie otrzymałem to zagadnienie nie zostało wyjaśnione.

19 lip 2013, 07:23
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
rambo7                    

A Waszym zdaniem czy w przypadku wznowienia postępowania i jego umorzenia do zwrotu nadpłaty potrzebna jest jeszcze osobna decyzja (stwierdzająca tą nadpłatę)?

Moim zdaniem po wznowieniu uchylamy decyzję wymiarową i umarzamy postępowanie, co powoduje, że skoro decyzji nie było to nie było też podstawy do wpłaty i zwracamy bez wydania decyzji stwierdzającej nadpłatę.
Nawet księgowo tak wychodzi - po odpisaniu decyzji ustalającej na karcie pozostaje nadpłata (niepowiązana z niczym wpłata).

19 lip 2013, 07:32
Amator
Własny awatar

POSTY        21
Co do formy zgłoszenia w pełni się zgadzam, ale właśnie chodziło mi o taką sytuację, gdy podatnik został po dłuższym czasie od uprawomocnienia się postanowienia wezwany do złożenia SD-3 (śmierć 2007, postanowienie uprawomocniło się w 2008, wezwanie i złożenie SD-3 - 2010 r.). Co wtedy? W decyzji nie ma słowa o art. 4a... Czy zachodzi przesłanka  z art. 240 par. 1 pkt 8OP?

19 lip 2013, 07:50
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA05 lip 2010, 06:46

POSTY        4
guenda                    

Co do formy zgłoszenia w pełni się zgadzam, ale właśnie chodziło mi o taką sytuację, gdy podatnik został po dłuższym czasie od uprawomocnienia się postanowienia wezwany do złożenia SD-3 (śmierć 2007, postanowienie uprawomocniło się w 2008, wezwanie i złożenie SD-3 - 2010 r.). Co wtedy? W decyzji nie ma słowa o art. 4a... Czy zachodzi przesłanka  z art. 240 par. 1 pkt 8OP?

(w mojej decyzji mam wzmiankę, że spadkobierca nie dotrzymał terminu wynikającego z art. 4a i wyliczono podatek)
tak..., ponieważ TK orzekł niezgodność terminu miesięcznego nie ustalając terminu, w którym przysługiwało by owo zwolnienie...

19 lip 2013, 13:18
Początkujący
Własny awatar

POSTY        7
Nadpłatę zwracamy do 30 dni od daty wydania decyzji o uchyleniu i umorzeniu postępowania, oczywiście bez odsetek? Pytam bo mam podatników którzy żądają zwrotu podatku wraz z odsetkami od dnia wpłaty podatku. I co wtedy - w uzasadnieniu decyzji się odnieść, że zwrot nastąpi bez odsetek? Jak mu nic nie napiszę o odsetkach lub ich braku to nie będzie wiedział czy się zgadamy z jego stanowiskiem czy nie - a zatem czy się odwoływać czy nie. Jak byście rozwiązali taki przypadek?

19 lip 2013, 15:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona