Teraz jest 06 wrz 2025, 19:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
SD-3 czy PCC-3? 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA15 paź 2016, 09:51

POSTY        5
Post SD-3 czy PCC-3?
Witam. Potrzebna pilna pomoc w sprawie.
   Sąd wyrokiem zniósł współwłasność nieruchomości - 1/4 przyznał mi (dotąd miałem 3/4)
   Jednoczenie ustanowił na   1/4  dożywotną służebność mieszkania dla osoby która dotąd była właścicielem tej 1/4 . I tu jest problem ponieważ pojawia się kwestia podatku ...
Podszedłem do skarbówki z postanowieniem i Pani stwierdziła ,że  "z tego  będzie wielki podatek ale kwitów z sądu jeszcze nie mają."
1 - ja podatek od spadków i darowizn (podatek od  bezpłatnej darowizny 1/4 ) , będzie II grupa podatkowa
2 -osoba na rzecz której  sąd ustanowił służebność mieszkania  (podatek od  bezpłatnej służebności ) - także II grupa
Sąd zastrzegł  w postanowieniu ,że przeniesienie prawa i własności i służebność są ustanowione bez żadnych wzajemnych spłat .
Moim zdaniem absolutnie  w tym przypadku nie mają prawa dowalić podatku od spadku od darowizn.  Po pierwsze - nie jest to bezpłatne przeniesienie własności bo w postępowaniu sąd dokładnie wycenił wartość tej 1/4 oraz wartość służebności ( biegli) - są to wartości zbliżone .Po drugie - sąd orzekł że obydwa prawa są ustanowione bez wzajemnych spłat , ale moim zdaniem nie są to świadczenia bezpłatne : zapłatą za przeniesienie 1/4 własności jest służebność i odwrotnie (po to właśnie sąd powoływał biegłych by oszacować to i to)  ... czyli jest to świadczenie w naturze. Znalazłem orzeczenie w podobnej sprawie Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego  i potem NSA w podobnej sprawie .  http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/D4EDD3114E  oraz  http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/FDE8E360F8
Teraz mam dylemat : Czy czekać aż papiery z sądu do skarbówki dotrą i kopać się później ewentualnie na odwołania i przeprawę sądową w przypadku niekorzystnej decyzji...? Czy po prostu składać przez obie strony PCC3 z dokumentami ,zapłacić podatek od czynności cywilnoprawnej i czekać co dalej...
Co wtedy gdy złożymy PCC3 zapłacimy podatek od czynności cywilnoprawnej a skarbówka uzna że ma być SD-3 i podatek od spadków i darowizn. Jaka jest procedura ? Czy grożą nam sankcje karne za "złe pity"?  , jak uznają że nie te deklaracje złożyliśmy i podatek jest inny. Jaka jest procedura w takim wypadku?
Z góry dzięki za pomoc Pozdrawiam

18 paź 2016, 21:35
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
Post Re: SD-3 czy PCC-3?
Myślę, że pod niewłaściwy adres zwróciłeś się z tym pytaniem ( czy skarbówka może ci dowalić podatek  i czy masz się z nią kopać ). Wyciągając mimo wszystko pomocną dłoń, proponuję Ci złożyć : wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej do Dyrektora Izby Skarbowej w ( właściwego dla Ciebie miejscowo ) - w oparciu o przepisy art. 14b - 14s Ordynacji podatkowej  (Dz.U. z 2015 r., poz. 613 ) oraz rozporz. Miin.Fin.  z 31.12.2015 r. w sprawie wzoru wniosku ... oraz sposobu uiszczenia opłaty za wniosek (Dz.U. z 2016 r. , poz. 14 ).

20 paź 2016, 08:25
Początkujący
Własny awatar

POSTY        5
Jeżeli kogoś uraził zwrot "kopanie się ze skarbówką" to przepraszam.
Na odpowiedź w sprawie zapytanie o interpretację z tego co się orientuję to długo trzeba czekać.
Chodzi mi o podstawową kwestię: Ja jako podatnik będąc podmiotem wyroku sądu jestem zdania że czynność nie jest bezpłatna.
Czyli w takim wypadku wypełniam  PCC3  . Do deklaracji dołączam wszystkie dokumenty wydane w postępowaniu sądowym, obliczam i wpłacam należny podatek.
Czy jeśli US uzna, że że mam złożyć SD3 i zapłacić podatek w innej wysokości to co wtedy?
Czy rozmawia ktoś ze mną jak z człowiekiem i przysyła pismo , że złożył Pan nie ten pit , ma pan złożyć inny i zapłacić podatek w innej wysokości czy jestem traktowany jak bandyta, straszą mnie postępowaniem karnoskarbowym, sankcjami itd za ten  US-u zdaniem niewłaściwy Pit.

20 paź 2016, 12:07
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
A może jeszcze raz udaj się do swojego US i poproś o rozmowę z kierowniczką Działu PP (Postępowań Podatkowych)?
Gdyby to było SD-3, to miałbyś miesiąc czasu na złożenie deklaracji, jeśli PCC-3, to tylko 2 tygodnie.
Zawsze jednak lepiej złożyć nawet niewłaściwą deklarację niż żadnej.

Chyba, że do tego czasu ktoś z Forumowiczów, kto pracuje w SD czy PCC, odpowie Ci...

20 paź 2016, 19:24
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 kwi 2007, 10:02

POSTY        73
Ja uważam, że:
1) zniesienie współwłasności - SD-3
2) ustanowienie służebności - SD-3
kary nie będzie, odsetki tylko jeżeli nie zapłacisz podatku w ciągu 14 dni od dnia otrzymania decyzji.

Podatkowi PCC podlegają umowy o dział spadku oraz umowy o zniesienie współwłasności – w części dotyczącej spłat lub dopłat.
Jeśli nie ma spłat to nabycie jest nieodpłatne.

Art. 212. § 1 Kodeksu cywilnego : Jeżeli zniesienie współwłasności następuje na mocy orzeczenia sądu, wartość poszczególnych udziałów może być wyrównana przez dopłaty pieniężne.

Te orzeczenia sądów przejrzałam pobieżnie ale nie ma tam chyba mowy o tym jak ustalić podstawę opodatkowania w PCC przyjmując, że nie nie ma spłat ale nabycie jest odpłatne ?  :wacko:

20 paź 2016, 19:58
Początkujący
Własny awatar

POSTY        5
Fragment orzeczenia z linka który podałem "TEZY
Jeżeli za przeniesienie udziałów we współwłasnośći nieruchomości właściciel takiej nieruchomości ustanawia na rzecz osoby, która przeniosła na niego znaczną (znaczącą) wielkość udziłów w tej współwłasności, ograniczone prawo rzeczowe (służebność osobistą), to nie sposób twierdzić, że ustanowienie służebności mieszkania w takiej sytuacji nastąpiło nieodpłatnie w rozumieniu art. 1 ust. 1 pkt 6 ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn (tekst jednolity Dz. U. z 2009 r. Nr 93, poz. 768)"

U mnie sprawa jest bardzo podobna. Co do wartości własności 1/4 oraz służebności ( podstawy opodatkowania)- to jest to dokładnie kwotowo w toku postępowania sądowego ustalone. Kwoty są bardzo zbliżone . Moje zdaniem jest to płatność w naturze.
Napiszcie proszę co będzie jak zdaniem US złożę błędny Pit.

20 paź 2016, 21:18
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Oleks                    

Napiszcie proszę co będzie jak zdaniem US złożę błędny Pit.

To będziesz zmuszony... złożyć korektę na właściwy :)

20 paź 2016, 21:24
Początkujący
Własny awatar

POSTY        5
Ok. Czyli hipotetycznie składam Pcc , płacę podatek ( kwoty do obliczenia wartości przeniesionych praw mam w opiniach biegłych), Us weryfikuje, jak uzna że mam składać inny Pit to każe mi to zrobić. Ja to robię i płacę naliczony podatek przez US.
Potem się mogę odwoływać... dobrze rozumuję?

Jeszcze fragment z ustawy o Podatku od czynności cywilnoprawnych
Art. 1.
1. Podatkowi podlegają:
1) następujące czynności cywilnoprawne:
a) umowy sprzedaży oraz zamiany rzeczy i praw majątkowych,
b) umowy pożyczki pieniędzy lub rzeczy oznaczonych tylko co do gatunku,
c) (uchylona)
d) umowy darowizny – w części dotyczącej przejęcia przez obdarowanego długów i ciężarów albo zobowiązań darczyńcy,
e) umowy dożywocia,
f) umowy o dział spadku oraz umowy o zniesienie współwłasności – w części dotyczącej spłat lub dopłat,
g) (uchylona)
h) ustanowienie hipoteki,
i) ustanowienie odpłatnego użytkowania, w tym nieprawidłowego, oraz odpłatnej służebności,
j) umowy depozytu nieprawidłowego,
k) umowy spółki;
2) zmiany umów wymienionych w pkt 1, jeżeli powodują one podwyższenie podstawy opodatkowania podatkiem od czynności cywilnoprawnych, z zastrzeżeniem ust. 3 pkt 4;
3) orzeczenia sądów, w tym również polubownych, oraz ugody, jeżeli wywołują one takie same skutki prawne, jak czynności cywilnoprawne wymienione w pkt 1 lub 2.

W moim przypadku moim zdaniem by był  Art1. ust 1 pkt1i w związku z pkt3

20 paź 2016, 21:41
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 06:23

POSTY        81
Art. 365 § 1 k.p.c. prawomocne orzeczenie wiąże strony, sąd które je wydał a także inne sądy oraz inne organy państwowe i organy administracji publicznej.
Jeśli masz w wyroku napisane "1. Sąd znosi współwłasność bez spłat i dopłat w ten sposób że ten nabywa to a tamten ... 2. Sąd ustanawia nieodpłatną służebność mieszkania na rzecz ..." to raczej nie ma szans, żeby us przyjął że nastąpiło odpłatne zniesienie współwłasności i odpłatna służebność wbrew treści orzeczenia sądowego (chociażby z powodu ww. 365 k.p.c.). Ciężko gdybać co jest w wyroku sądowym w oparciu o to co napisałeś, bo to że sąd ustalał wartość przedmiotu sporu w postępowaniu cywilnym, nie oznacza że służyło to ustaleniu wartości spłat i dopłat.

21 paź 2016, 07:28
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 gru 2015, 19:19

POSTY        40
Jeśli chodzi o kwestię "bez spłat", to podlegasz pod przepisy ustawy o podatku od spadków i darowizn i w przypadku nieodpłatnego zniesienia współwłasności nieruchomości w II grupy podatkowej masz obowiązek złożyć zeznanie SD-3 w terminie miesiąca od uprawomocnienia wyroku sądu. Tak samo będzie w przypadku niedopłatnej służebności w II grupie podatkowej, też zeznanie SD-3. Żadne PCC-3. PCC-3 w przypadku odpłatnej służebności i w przypadku odpłatnego zniesienia współwłasności nieruchomości. Informacja wiarygodna w 100%, pracuję na spadkach.

21 paź 2016, 12:37
Początkujący
Własny awatar

POSTY        5
http://www.podatki.biz/artykuly/28_10461.htm
Przeczytajcie link...
Są orzeczenia które tą kwestię oceniają inaczej.

Jeszcze jedna kwestia... Pani w US jak byłem dowiedzieć się w US też powiedziała, że tu będzie podatek od spadków i darowizn (moje zdanie jest odmienne).
Powiedziała, że nie muszę na razie nic składać. US dostanie papiery z sądu, oceni i przyśle mi wezwanie do złożenia deklaracji i zapłaty podatku. Prawda li to?
Mogę po prostu zaczekać bez straszeniem grzywnami itd, na decyzję?
Potem jak przyślą wezwanie to złożyć SD3 i zapłacić. Czy mogę po zapłaceniu się odwoływać?

23 paź 2016, 10:14
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 11:52

POSTY        131
Oleks                    

http://www.podatki.biz/artykuly/28_10461.htm
Przeczytajcie link...
Są orzeczenia które tą kwestię oceniają inaczej.

Jeszcze jedna kwestia... Pani w US jak byłem dowiedzieć się w US też powiedziała, że tu będzie podatek od spadków i darowizn (moje zdanie jest odmienne).
Powiedziała, że nie muszę na razie nic składać. US dostanie papiery z sądu, oceni i przyśle mi wezwanie do złożenia deklaracji i zapłaty podatku. Prawda li to?
Mogę po prostu zaczekać bez straszeniem grzywnami itd, na decyzję?
Potem jak przyślą wezwanie to złożyć SD3 i zapłacić. Czy mogę po zapłaceniu się odwoływać?

Oczywiście. Po wezwaniu składasz SD-3 i czekasz na decyzję ustalającą podatek. Masz 14 dni od jej otrzymania na zapłatę podatku i te same 14 dni na złożenie odwołania od decyzji Naczelnika US. Jeśli nie zgadzasz się z ustaleniami zawartymi w decyzji nie musisz w ogóle płacić podatku tylko odwołać się w terminie 14 dni od otrzymania decyzji. Decyzja od której wniesiono w terminie odwołanie nie jest ostateczna i nie podlega wykonaniu.

24 paź 2016, 20:01
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 11:52

POSTY        131
A teraz pytanie z innej beczki. Znajomy odziedziczył w spadku nieruchomość. Dziedziczenie było z dobrodziejstwem inwentarza- postanowienie sądu.Przedmiotem spadku jest wyłącznie ta nieruchomość, a spadkobierców do tej nieruchomości jest aż 8. Aha- zgon nastąpił w 2014 roku- postanowienie Sądu jest z 2015 roku, ale minęło już 6 miesięcy od uprawomocnienia się postanowienia. Wartość rynkowa nieruchomości (wg operatu biegłego ) to 85 000 zł. (w zaokrągleniu). Na nieruchomości jest hipoteka bankowa- zmarły za życia wziął kredyt pod tą nieruchomość i w ogóle nie spłacał rat. Znajomy ma zaświadczenie z banku o wysokości zadłużenia na dzień zgonu. Wysokość tego zadłużenia przekracza wartość rynkową nieruchomości. Pytanie brzmi: czy trzeba składać SD-3?
Znajomy - wraz z pozostałymi spadkobiercami- złożyli do US szczegółową informację wraz z operatem i zaświadczeniem banku i wyciągiem z KW i kserokopią postanowienia z Sądu. Dodatkowo złożyli wnioski o wydanie zaświadczenia. Pracownik US wzywa ich teraz do złożenia zeznania SD-3. Znajomy się z tym nie zgadza.Ja też. Czysta wartość masy spadkowej wynosi w tym przypadku ZERO. Nie ma więc podstawy opodatkowania. Uważam, że można przeprowadzić analizę w ramach CS i wydać zaświadczenie. A co wy na to? Acha- przedłużyli mu termin do wydania zaświadczenia w związku z wezwaniem do złożenia deklaracji podatkowej.

24 paź 2016, 20:20
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA01 lis 2016, 10:11

POSTY        6
Musi złożyć zeznanie SD-3, pracownik komórki podatkowej wyda decyzję, zgodnie z którą określi zobowiązanie bądź jego brak. Urząd nie wyda zaświadczenia nie znając masy spadkowej. To, że długi i ciężary przekraczają wartość nabytej masy spadkowej musi stwierdzić organ podatkowy w odpowiednim dokumencie (czyt. decyzja).

13 sty 2017, 11:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]