Teraz jest 06 wrz 2025, 23:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Przelew - zakup mieszkania przez pełnomocnika 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA18 kwi 2011, 20:11

POSTY        2
Post Przelew - zakup mieszkania przez pełnomocnika
Witam serdecznie i już przedstawiam problem.
- Polka z podwójnym obywatelstwem, od 18-ste roku życia poza granicami Polski, kupuje z mężem - obywatelem państwa UE, mieszkanie w kraju poprzez pełnomocnika, którym ustanowona została jej matka
- przelew w euro poszedł na konto walutowe, którego właścicielem jest mąż pełnomocniczki, ona jest tylko pełnomocnikiem bez ograniczeń do tego konta.
- fakt dokonania przelwu na to konto jest zaznaczony w akcie notarialnym pełnomocnictwa
- w akcie zaznaczono też kwotę minimalną po jakiej pełnomocnik może sprzedać euro. I konto na który ma być kwota w złotych wpłacona. To konto, którego właścicielami jest pełnomocniczka i jej mąż
- pełnomocniczka w ciągi trzech dni wypłaciła całą kwotę, w coągu tych trzech dni wpłacała na konto złotowe kwoty otrzymane po sprzedaży euro. Cała kwota jest trzymana rachunku bieżącym oprentowanym 0.01/ rok
-pełnomocniczka nie zachowała paragonów z kantorów, ale umie wskazać te 2 kantory
- w akcie notarialnym zaznaczony jest także termin wzrotu przesłanej kwoty, jeśliby kupno mieszkania nie doszło do skutku
Pełnomocniczka zaczyna się mocno martwić, że z powodu konta w euro będą problemy, a także co z groszami z oprocentowania 0.001 na miesiąc.
Ktoś ze Skarbowców mnie pocieszy?

24 kwi 2011, 16:47
Amator

REJESTRACJA14 lip 2009, 11:20

POSTY        13
Post Re: Przelew - zakup mieszkania przez pełnomocnika
Ja Cię chciałem pocieszyć, ale nie wiem jeszcze jak. Jakbyś mógł napisać jakiego rodzaju to ma być pocieszenie: horror, kryminał, science-fiction, epopeja narodowa czy może ballada romantyczna. Jak się zdecydujesz wybierz odpowiednią opcję musisz jeszcze dodać jak wielkie ma być to mieszkanie: zamek, pałac, letnia rezydencja, rezydencja całoroczna, willa, dom na uboczu, dom w mieście, mieszkanie duże, średnie, kawalerka, czy też może mieszkanie przechodnie.
Pod pojęciem mieszkanie można zrozumieć też dach nad głową rozpościerający się pod mostem. Koniec pocieszania.

25 kwi 2011, 16:16
Zaawansowany

REJESTRACJA19 kwi 2011, 22:09

POSTY        50
Czarnydyzio                    

Ja Cię chciałem pocieszyć, ale nie wiem jeszcze jak. Jakbyś mógł napisać jakiego rodzaju to ma być pocieszenie: horror, kryminał, science-fiction, epopeja narodowa czy może ballada romantyczna. Jak się zdecydujesz wybierz odpowiednią opcję musisz jeszcze dodać jak wielkie ma być to mieszkanie: zamek, pałac, letnia rezydencja, rezydencja całoroczna, willa, dom na uboczu, dom w mieście, mieszkanie duże, średnie, kawalerka, czy też może mieszkanie przechodnie.
Pod pojęciem mieszkanie można zrozumieć też dach nad głową rozpościerający się pod mostem. Koniec pocieszania.

Takiego typu odpowiedzi powinny być usuwane z forum – brak wulgaryzmów i bezpośredniego ataku na założyciela tematu, ale podteksty i pseudo poczucie humoru, aż wylewa się z tekstu CZARNYDYZIO
Jestem tą wypowiedzią bardzo zasmucony. Obrazuje ona jakie mamy społeczeństwo i mentalność. Ktoś pyta (prosi o pomoc) jak ktoś się zna na problemie, to wie jak odpowiedzieć; a jak się nie zna to nie powinien zabierać "głosu"...

Ostatnio edytowano 25 kwi 2011, 20:34 przez supersaper, łącznie edytowano 1 raz

post pisany wersalikami - nieładnie

25 kwi 2011, 19:18
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Executor                    

Czarnydyzio                    

Takiego typu odpowiedzi powinny być usuwane z forum – brak wulgaryzmów i bezpośredniego ataku na założyciela tematu, ale podteksty i pseudo poczucie humoru, aż wylewa się z tekstu CZARNYDYZIO
Jestem tą wypowiedzią bardzo zasmucony. Obrazuje ona jakie mamy społeczeństwo i mentalność. Ktoś pyta (prosi o pomoc) jak ktoś się zna na problemie, to wie jak odpowiedzieć; a jak się nie zna to nie powinien zabierać "głosu"...

Jak by to powiedzieć, aby cię nie zasmucać. Podobnie jak Czarnydyzio ja też w poście nie dostrzegłem żadnego pytania ani momentu godnego "pocieszenia" bohatera tej opowieści.
Odniosłem dość mgliste wrażenie, że ktoś coś próbuje zakombinować (choć nie wiem co) i oczekuje poparcia swych działań "w ciemno". Sorry ale chyba nikt rozsądny nie znając sprawy nie napisze, że wszystko jest OK (a właściwie co?).
Konta w EUR-o wolno posiadać, od zysków z oprocentowania wkładów na rachunkach bankowych zryczałtowany podatek pobiera płatnik czyli bank - więc w czym problem?
PS.
Czytaj regulamin - pkt 10.

25 kwi 2011, 20:40
Zaawansowany

REJESTRACJA19 kwi 2011, 22:09

POSTY        50
Jeśli ktoś pytając nie napisał jak należy wystarczy dopytać … napisać nie wiem, o co Ci chodzi…
Takie wypowiedzi są po prostu nie na miejscu…
Za duże litery – przepraszam

25 kwi 2011, 21:19
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2009, 19:16

POSTY        21
No dobra to czym martwi się ta pełnomocniczka??
Jak potraktuje to US ( w sensie darowizna)??
Czy o % który rośnie na koncie w PLN??

27 kwi 2011, 15:36
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA18 kwi 2011, 20:11

POSTY        2
Właśnie o to się martwi, ale postudiowała, podzwoniła do MF i wyszło, że sprawa jest prosta do załatwienia. Bardzo się cieszę,że w MF mi nie sugerowano, że coś tu jest kombinowane, zaraz zobaczyli problem, który ewentualnie w US urósłby do gigantycznego.
Zamykam ten temat, pełna szczęśliwości:).
Życzliwych pozdrawiam!

29 kwi 2011, 16:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]