Teraz jest 07 wrz 2025, 18:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Czy PCC jest wszędzie tak samo płatny? 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA28 lis 2006, 15:09

POSTY        2
Dowiedziałam się, że w jednym z Urzędów skarbowych nie pobiera się podatku cywilnoprawnego od rolników na podstawie jakiegoś wniosku który trzeba złożyć, jak zadzwoniłam z pytaniem o konkretny przepis na podstawie którego tak to działa to nie uzyskałam odpowiedzi. Myślę ze to z powodu tego iż powiedziałam że podlegam pod inny Urząd Skarbowy, więc miły pan zaproponował mi abym złożyła pismo o interpretację przepisu ale jakiego to nie chciał powiedzieć. ;)  Czy ktos może wie coś na ten temat?

28 lis 2006, 15:26

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
Może byś sprecyzowała o jakie to czynności Ci chodzi, które miałyby być ( lub nie ) opodatkowane PCC ?

28 lis 2006, 20:41
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA28 lis 2006, 15:09

POSTY        2

Może byś sprecyzowała o jakie to czynności Ci chodzi, które miałyby być ( lub nie ) opodatkowane PCC ?

Chodzi o zakup sprzętu rolniczego, używanego. Z tego co się dowiedziałam to kiedyś było to zwolnione z opodatkowania PCC ale teraz "jeśli" rolnik złoży deklarację to musi zapłacić, jednak wg jednego z urzędów(wolę nie mówić jakiego) ten podatek nie musi być zapłacony przez rolnika, chciałabym to wyjaśnić a niestać mnie na radcę prawnego i nie wiem nawet jakiego przyczepić się artykułu z ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnej. ;)

Ostatnio edytowano 29 lis 2006, 21:07 przez adela, łącznie edytowano 1 raz

29 lis 2006, 08:57
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 lis 2006, 18:43

POSTY        93
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Chodzi o zakup sprzętu rolniczego, używanego. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Hmm, coś mi tu nie pasuje... :excl:

Ostatnio edytowano 29 lis 2006, 21:07 przez Taxator, łącznie edytowano 1 raz

29 lis 2006, 19:13
Specjalista

REJESTRACJA14 sie 2007, 20:56

POSTY        330

24 sie 2007, 12:46
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 paź 2007, 07:05

POSTY        10

Z tym zagadnieniem wiele urzędów ma problem. W jednym ze znanych mi urzędów wysłano nawet pismo do MF w tej sprawie ale chyba zgubili... :) Otóż niektórzy twierdzą, że skoro rolnicy są VATowcami to nie powinni płacić. Tak naprawde jednak to rolnicy ryczałtowi nie są podatnikami tego podatku i powinni być normalnie opodatkowani.  Powinno tak być ponieważ dokonując nabycia maszyny rolniczej przez rolnika ryczałtowego (lub/i od rolnika ryczałtowego) podmiot nie jest opodatkowany podatkiem od towarów i usług ani z niego zwolniony. W związku z tym umowa sprzedaży maszyny rolniczej zawarta między podatnikiem jako nabywcą, a rolnikiem ryczałtowym jako zbywcą podlega podatkowi od czynności cywilnoprawnych.

Takie wyjaśnienie znajduje się w postanowieniu Urzędu Skarbowego w Ciechanowie z dnia 28 marca 2007r. nr 1403-PDN/436-1-07/EO

05 paź 2007, 09:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]