"Zgłoszenie nr ZGL447208 zostało rozwiązane (SSP Postępowania). ROZWIĄZANIE: W SSP zaświadczenia wydajemy z konta podatku klikając na zakładkę OPERACJE-SPRAWY-SPRAWY po zapisaniu w sekcji WYBIERZ AKCJE/PRZEKAŻ ZADANIE wybieramy "wystw. zaświad." a po kliknięciu zakładki CZYNNOŚĆ wybieramy pismo CL0199 - w chwili obecnej w sprawie dotyczącej wystawienia zaświadczenia dla pomocy publicznej nadaje się błędny nr JRWA; w ustrukturyzowanym (zgodnym z rozporządzeniem) wzorze zaświadczenia o pomocy de minimis w rolnictwie numer JRWA nie jest widoczny jednakże będzie on błędnie zaciągnięty do Rejestru Zaświadczeń - by dane zaciągnęły się do Rejestru Zaświadczeń należy w części Dokumenty w postępowaniu uzupełnić dane wymagalne w zakładce ZAŚWIADCZENIA. Obecnie dopuszczalne jest również wydawanie zaświadczeń o pomocy de minimis w rolnictwie poza SSPwłaśnie z uwagi na błędnie nadawany nr JRWA jednakże pamiętać należy że zaświadczenia te winny być ujęte w Rejestrze Zaświadczeń."
Może komuś się przyda
18 cze 2016, 08:03
Re: Pomoc de minimis w rolnictwie
a czy ktoś miał taką sytuację że przy zapisie zaświadczenia pokazuje się komunikat iż podatnik nie ma nadanego numeru NIP. Co w tej sytuacji?
20 cze 2016, 10:50
Korniszon
Ewadk
zaświadczenie na jednego małżonka. limit jest na gospodarstwo
Jeżeli na gospodarstwo to skąd to wynika? Mam nieco chyba utrudnioną sytuację, gdyż właścicielami nieruchomości są trzy osoby (łącznie mają 9 ha). Jeden z nich dokupuje 4 ha sam na siebie. Drugi z współwłaścicieli (matka) twierdzi, że otrzymał już pomoc de minimis (dopłaty). Gdyby "przyporządkować" im udziały w nieruchomości - to "mój" rolnik nie utworzy gospodarstwa przekraczającego 11 ha. Oczywiście z aktu wynika zupełnie co innego - oświadczył, że takowe powstanie. Moje pytanie brzmiało: Kto zarządza gospodarstwem? Odpowiedź: Wszyscy. Co dalej?
I jaką podjęliście decyzję w tym zakresie? Przyporządkowujecie udziały każdemu ze współwłaścicieli? Mam wątpliwości w przypadku współmałżonków, którzy mają wspólnotę majątkową.
11 lip 2016, 07:07
W akcie notarialnym: -brak oświadczenia kupującego o uzyskanej pomocy de minimis w rolnictwie -oraz że będzie prowadził przez 5 lat. Czy to są obowiązkowe zapisy w akcie aby móc zastosować zwolnienie( notariusz nie pobrał podatku), czy można to ustalić w trakcie czynności sprawdzjących czy w trakcie postęp. podatkowego? Do tego jeszcze akt jest z marca i 2 m-ce na wydanie zaświadczenia minęły dawno...
21 lip 2016, 15:24
Niestety jak wiadomo, notariusz nie jest organem udzielającym pomocy publicznej. Jak wynika z pisma skierowanego do Prezesa Rady Notarialnej to organ podatkowy, czyli naczelnik urzędu skarbowego musi ocenić wiarygodność przedłożonych przez strony umowy oświadczenia. Niestety w kwestii dopuszczalności pomocy musi wezwać i sprawdzić, czy mieści się w limicie pomocy (15.000 euro na jedno przedsiębiorstwo).
21 lip 2016, 20:29
A co z przypadkiem, kiedy człowiek jedną transakcją kupuje gospodarstwo rolne położone na terenie właściwym dla dwóch urzędów?
01 sie 2016, 11:09
Właściwość miejscowa US wyznaczona została wg miejsca położenia nieruchomości. W takiej sytuacji to dwa organy podatkowe wydadzą zaświadczenia. My w takiej sytuacji pytamy beneficjenta, czy wystąpił do innego organu z wnioskiem o pomoc de minimis w rolnictwie i zobowiązujemy go, aby przed zakończeniem postępowania dostarczył nam zaświadczenie o ile zostało przez ten inny organ wystawiony. Przecież w ZPCHr wydajemy czasami równocześnie zaświadczenia z Gminą, z tym że jest SHRIMP tutaj nie ma jak zweryfikować pomocy.
08 sie 2016, 19:17
Te całe sprawozdania to pic na wodę fotomontaż. Przesyłane przez nas dane są równie wiarygodne jak oświadczenia rolników. Skoro w sprawozdaniu nie podaje się poza imieniem i nazwiskiem beneficjenta pomocy żadnych innych danych identyfikacyjnych to jak sprawdzić, czy nie przekroczył on limitu? Wysyłamy teraz sprawozdania za lipiec. A np. za pół roku przyjdzie akt notarialny z drugiego końca Polski ze zwolnieniem transakcji z lipca 2016. "Wszystko to lipa" jak śpiewa L Doopa
12 sie 2016, 12:54
Rash69
Te całe sprawozdania to pic na wodę fotomontaż. Przesyłane przez nas dane są równie wiarygodne jak oświadczenia rolników. Skoro w sprawozdaniu nie podaje się poza imieniem i nazwiskiem beneficjenta pomocy żadnych innych danych identyfikacyjnych to jak sprawdzić, czy nie przekroczył on limitu? Wysyłamy teraz sprawozdania za lipiec. A np. za pół roku przyjdzie akt notarialny z drugiego końca Polski ze zwolnieniem transakcji z lipca 2016. "Wszystko to lipa" jak śpiewa L Doopa
Do Małopolski przyszły wyjaśnienia z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Departament Finansów ze zdaniem, że jako datę udzielenia pomocy de minimis w rolnictwie należy traktować jako dzień wydania zaświadczenia o pomocy de minimis w rolnictwie przez naczelnika urzędu skarbowego.
12 sie 2016, 13:30
Potwierdzam, też takie informacje udzieliła mi pracownica MRiRW. I tak robimy, czekając jednocześnie na jakieś oficjalne pismo
Swoją drogą - pokazuje to, jaki b...ałagan panuje w temacie
12 sie 2016, 15:36
Mam pytanie czy można wydawać z SSP zaświadczenia o pomocy de minimis w rolnictwie z "urzędu" czy tylko na wniosek. Czy jest jakaś procedura wydawania takich zaświadczeń w SSP? Dopiero biorę się za ten temat
16 sie 2016, 08:23
Jak na gospodarstwo to na gospodarstwo. Wszyscy, którzy byli jego współwłaścicielami oświadczyli jaką pomoc dostali, a zaświadczenie wydałam temu, kto się o nie ubiegał. Ale przyznaję - bardzo mi się to nie podoba.
22 sie 2016, 19:25
Rash69
Ten system cały to porażka. Jak wchodził SHRIMP to na szkoleniach panie z MF pytaliśmy o rolników i rybołówstwo. Twierdzily wtedy, że Min. Rol. nie chciało się przyłączyć. Ile prościej, chociażby technicznie byłoby, gdyby wszystko było w SHRIMP- ie
23 sie 2016, 20:29
Mam pytanie odnośnie mojego podatnika: Podatnik kupił nieruchomość gruntową o pow.2ha , która to powiększyła jego gospodarstwo rolne i aktualnie wynosi 17 ha - zatem jest większa od 11ha i mniejsza niż 300ha , natomiast w tym samym akcie notarialnym darował udział wynoszący 1/2 części w tej właśnie zakupionej nieruchomości gruntowej swemu synowi.
Co w tym przypadku? Podatnik oświadczył że będzie prowadził gospodarstwo rolne przez okres co najmniej 5 lat od dnia nabycia.
W art. 9 pkt. 2 ustawy o PCC nie jest jednoznacznie napisane czy wystarczy prowadzić przez okres 5ciu lat gospodarstwo rolne w rozmiarach od 11 do 300ha (ponieważ bez tej świeżo nabytej działki gospodarstwo dalej mieści się w tym przedziale) czy musowo prowadzić gospodarstwo rolne wraz z tą nabytą nieruchomością gruntową przez okres 5 lat