<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> idąc dalej jest to wiadomość super, bo EDB będzie ujemne<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Jednak nie jest tak pięknie, jak by mogło być. Gdy liczymy EDB dla zaległości, to okazuje się, że czasami przy dużych odsetkach EDB jest dodatnie i mamy do czynienia z pomocą. Tak więc ostrzegam Was, byście uważali! Za szybko się cieszyłam!
03 lip 2007, 18:36
Czy któraś z Pań /Panów "od pomocy" była /był na szkoleniu nt. zmian prawnych dot.pomocy w 2007 roku w ROKK Będzin? Jakie wrażenia? Podobno ma być ciąg dalszy w końcu lipca...
03 lip 2007, 20:22
Hej! Ufff, ależ nagły letni skwar! Większość z Was pewnie na wakacjach. A ja jeszcze długo w pracy i mam pewien problem. Jak rozpatrujecie sprawę ulgi w spłacie zobowiązania podatkowego przedsiębiorcy w trudnej sytuacji ekonomicznej? Okres przejściowy już minął, a żadnych nowych wyjaśnień na stronie UOKiK nie widzę!
Vimes : <!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Czy ktoś już wie co z tymi zaliczkami na dochodowy w 2007? Nie ma w urzędach takich wniosków? Co z nimi robicie?<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Uzgodniliśmy u nas w Urzędzie, że nie bawimy się w żadne "hocki klocki" z kontrolą i po prostu rozkładamy na raty lub odraczamy kwotę zaliczki, którą wskazał we wniosku podatnik czy też płatnik.
helvet :<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Do udzielonej w dniu 11 maja 2007 r. przez Help Desk odpowiedzi na zgłoszenie nr 56117 ( rzecz dotyczyła obsługi deklaracji rocznej PIT-4 R a pytał US w Zduńskiej Woli ), dołączono pismo Departamentu Administracji Podatkowej nr AP13-068/260/AA/07/El-505/El-709 z 11 kwietnia 2007 r. które nawiązuje do interesującego nas tematu.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Niestety, nie znalazłam tego pisma na Help Desku.
A tak nawiasem mówiąc, jak prawidłowo wstawić cytat ?
18 lip 2007, 18:43
Soltimerka
A tak nawiasem mówiąc, jak prawidłowo wstawić cytat ?
Jeśli jeden post - kliknij w "Odpisz z cytatem" przy danym poście. Otworzy się edycja z zacytowanym postem. Jeśli chcesz zacytować kilka - kliknij przy każdym "+Cytuj" ( powinny się wszystkie zaznaczyć na czerwono ), a następnie normalnie na "Odpowiedz" i otworzy się edycja, gdzie spokojnie sobie je poprzestawiasz.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 18 lip 2007, 19:09 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
18 lip 2007, 19:08
Soltimerka
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> idąc dalej jest to wiadomość super, bo EDB będzie ujemne
Jednak nie jest tak pięknie, jak by mogło być. Gdy liczymy EDB dla zaległości, to okazuje się, że czasami przy dużych odsetkach EDB jest dodatnie i mamy do czynienia z pomocą. Tak więc ostrzegam Was, byście uważali! Za szybko się cieszyłam! <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Jak to możliwe, przecież pomoc będzie ujemna. Jeżeli stopa referencyjna jest mniejsza od opłaty prolongacyjnej to pomoc nie występuje. Wydaje się mi że to logiczne i nie zależy od długości rat . Decyzja jest wydawana na podstawie obowiązujących w dniu wydania zarówno opłaty jak i stopy. Jeżeli jest inaczej to proszę fachowców o korektę mojej wypowiedzi.
18 lip 2007, 19:59
Jednak to możliwe. Wartość EDB będzie dodatnia, gdy wyliczymy ją w przypadku rozłożenia na raty zapłaty zaległości podatkowej wraz z należnymi odsetkami za zwłokę - § 4 pkt 12 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 sierpnia 2004 r. w sprawie szczegółowego sposobu obliczania wartości pomocy publicznej udzielanej w różnych formach ( Dz. U. Nr 194, poz. 1983 ze zm. ) : suma (Ki*Li*r)/365 - Pi gdzie Pi - kwota opłaty prolongacyjnej. Ta różnica często wychodziła mi dodatnia i to nawet w wysokich kwotach, czyli miałam do czynienia z pomocą publiczną. Nadmienię jeszcze, że (Ki*Li*r)/365 nie zaokrąglam - zostawiam z dwoma miejscami po przecinku, a Pi zaokrąglam do pełnych złotych, ostatecznie jednak EDB jest z dwoma miejscami po przecinku. Nie wiemy jednak czy dobrze postępujemy, gdy okazuje się, że EDB dla jednej raty jest dodatnie, a dla następnej np. już ujemne. Traktujemy to jak działanie matematyczne, bo we wzorze jest suma. Nie przyjmujemy, że jak EDB dla którejś z rat jest ujemne, to tak jakby było 0. Niestety, w systemie Poltax przy wprowadzaniu wartości EDB dla raty są problemy i to jest jedyne wyjście, aby uznać, że dla tej raty nie ma pomocy de minimis i wpisać 0.
Dzięki Wjawor za pomoc w kwestii odpisywania z cytatem. Niedługo pewnie wykorzystam.
19 lip 2007, 17:44
Soltimerka
Jednak to możliwe. Wartość EDB będzie dodatnia, gdy wyliczymy ją w przypadku rozłożenia na raty zapłaty zaległości podatkowej wraz z należnymi odsetkami za zwłokę -
Noooooooo, masz rację Soltimerka . Niestety mój przykład nad którym sie doktoryzowałem dotyczył sytuacji kiedy odsetki umorzono i stąd różnice w poglądach.
19 lip 2007, 18:56
Niestety Soltimerka, jak wpisuje 0 nie mogę walidować. Muszę wtedy wpisać 0,01 i wtedy wykazuje, że jest poprawny i da się zatwierdzić.
____________________________________ Akacja
20 lip 2007, 13:16
Poratujcie!!!! Mam decyzję o rozłożeniu na raty zaległości osobie trzeciej, jak mam to wprowadzić do POLTAXu na podmiot główny???? (ale to nie podmiotowi przeciez rozkładam na raty????). Przy umorzeniu wprowadzałam z kwotą 0 a dopierow danych szczegółowych pisałam co, kiedy i ile??? A z ratami jak będzie?????
23 lip 2007, 10:13
Hej! Najlepiej jak wydrukujesz sobie formularz RAT-P wariant 7 i po kolei podług niego będziesz wprowadzać. Ale na pewno wprowadzasz na osobę trzecią i dla każdej raty będzie "0" jako kwota przypisu, dopiero w tle wpisuje się konkretne kwoty. Powodzenia!
23 lip 2007, 10:22
Wielkie dzięki!!!!!!!!!!
23 lip 2007, 10:43
A jak sobie dajecie obecnie radę przy pomocy de minimis z badaniem czy przedsiebiorstwo nie jest zagrożone w rozumieniu Wytycznych wspólnotowych dotyczących pomocy państwa w celu ratowania i restrukturyzacji zagrożonych przedsiębiorstw? Jaki materiał dowodowy zbieracie aby udowodnić że wogóle można przystąpić do rozpatrywania wniosku od strony merytorycznej i realizacji uprawnienia uznaniowości. Mam na mysli sytuację, że najpierw badamy czy firma nie jest zagrożona. Jezeli jest zagrozona to nie ma mowy o pomocy de minimis a ewentualnie moga startować z restrukturyzacją. Dotyczyć to musi w istocie wszystkich i maluczkich i większych przedsiębiorców.
Napiszcie czy sporządzacie jakieś fachowe analizy ekonomiczne czy też ograniczacie się do powierzchownej oceny tego zjawiska.
Ostatnio edytowano 25 lip 2007, 21:30 przez wowo, łącznie edytowano 1 raz
25 lip 2007, 21:29
Nowe rozporządzenie 1998 wprowadza jzakaz udzielania pomocy de minimis podmiotom w trudnej sytuacji. Jakie więc przeznaczenie pomocy wskazać ma podmiot ubiegający się o ulgę (umorzenia lub raty) kiedy jego sytuacja jest jednoznacznie trudna w rozumieniu wszelkich wytycznych, aby procedura ewentualnego udzielenia ulgi była możliwa?
____________________________________ and I miss You, like the desserts miss the rain...
26 lip 2007, 19:22
Vesna
Nowe rozporządzenie 1998 wprowadza jzakaz udzielania pomocy de minimis podmiotom w trudnej sytuacji. Jakie więc przeznaczenie pomocy wskazać ma podmiot ubiegający się o ulgę (umorzenia lub raty) kiedy jego sytuacja jest jednoznacznie trudna w rozumieniu wszelkich wytycznych, aby procedura ewentualnego udzielenia ulgi była możliwa?
Dodałem Twoje pytanie do juz istniejącego topicu, na którym zresztą już zostalo zadane. Jeśli faktycznie rozwinie się burzliwa dyskusja wyłącznie na ten temat to może wrócimy do opcji odrębnego topicu, ale narazie się na to nie zanosi.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.