A dalszego twoim zdaniem nie można. Przecież odroczenie i raty to ta sama podstawa 67a par. 1 lub 2 w zależności czy podatek czy zaległości.
02 gru 2020, 18:32
Re: Pomoc publiczna - odroczenia, raty, umorzenia
zkarbowca
A dalszego twoim zdaniem nie można. Przecież odroczenie i raty to ta sama podstawa 67a par. 1 lub 2 w zależności czy podatek czy zaległości.
Co było wcześniej? Jajko, czy kura...najstarsi górale nie pamiętają, a w kwestii podatku i zaległości ... to już nawet Kubica nie pomoże A na poważnie...szoruj do kierownika albo pisz do CSD
02 gru 2020, 19:35
Komisja Europejska notyfikowała 13 listopada 2020 r. pomoc w skrócie zwaną na COVID-19. Czy wydawaliście już decyzję w zakresie rozłożenia na raty w ramach tej pomocy publicznej ? Ja jestem w trakcie główkowania nad podstawą prawną i wymyśliłam tak, poprawcie mnie, czy za dużo przepisów czy za mało: " Na podstawie: - art. 207 § 1, art. 67b § 1 pkt 3 lit. b), art. 67b § 3 oraz art. 67a § 1 pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa ( t. j. Dz. U. z 2020 r., poz. 1325 ze zm. ), - art. 15za ust. 1 oraz art. 15zzzh ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 02 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych ( t. j. Dz. U. z 2020 r., poz. 1842 ze zm. ), - art. 107 ust. 3 lit. b) Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej ( Dz. Urz. UE C 202 z dnia 07 czerwca 2016 r. ), (???) - art. 41 Sekcji 3.9 Komunikatu Komisji Europejskiej: Tymczasowe ramy środków pomocy państwa w celu wsparcia gospodarki w kontekście trwającej epidemii COVID-19 ( Dz. Urz. UE C 91I z dnia 20 marca 2020 r. ze zm. ), (???) - § 15 ust. 1 pkt 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 sierpnia 2005 r. w sprawie właściwości organów podatkowych ( t. j. Dz. U. z 2019 r., poz. 2371 ) ...."
A co z zaświadczeniem tak jak jest w przypadku pomocy de minimis? Jak zmieniać kryzysową pomoc publiczną, gdy Podatnik nie zapłaci raty w terminie i będzie jej wygaśnięcie?
20 gru 2020, 13:21
Soltimerka
Komisja Europejska notyfikowała 13 listopada 2020 r. pomoc w skrócie zwaną na COVID-19. Czy wydawaliście już decyzję w zakresie rozłożenia na raty w ramach tej pomocy publicznej ? Ja jestem w trakcie główkowania nad podstawą prawną i wymyśliłam tak, poprawcie mnie, czy za dużo przepisów czy za mało: " Na podstawie: - art. 207 § 1, art. 67b § 1 pkt 3 lit. b), art. 67b § 3 oraz art. 67a § 1 pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa ( t. j. Dz. U. z 2020 r., poz. 1325 ze zm. ), - art. 15za ust. 1 oraz art. 15zzzh ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 02 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych ( t. j. Dz. U. z 2020 r., poz. 1842 ze zm. ), - art. 107 ust. 3 lit. b) Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej ( Dz. Urz. UE C 202 z dnia 07 czerwca 2016 r. ), (???) - art. 41 Sekcji 3.9 Komunikatu Komisji Europejskiej: Tymczasowe ramy środków pomocy państwa w celu wsparcia gospodarki w kontekście trwającej epidemii COVID-19 ( Dz. Urz. UE C 91I z dnia 20 marca 2020 r. ze zm. ), (???) - § 15 ust. 1 pkt 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 sierpnia 2005 r. w sprawie właściwości organów podatkowych ( t. j. Dz. U. z 2019 r., poz. 2371 ) ...."
A co z zaświadczeniem tak jak jest w przypadku pomocy de minimis? Jak zmieniać kryzysową pomoc publiczną, gdy Podatnik nie zapłaci raty w terminie i będzie jej wygaśnięcie?
Dobre pytania Ja na szczęście w podstawie prawnej daję tylko u.O.p., a resztę przepisów opisuję w decyzji Z tym zaświadczeniem to chyba jest tak, że nie wydaje się go, bo mamy w przepisach wzór zaświadczenia o pomocy de minimimis oraz zaświadczenie do rolnictwa/rybołówstwa. Także wydaje mi się, iż w decyzji trzeba tylko napisać jak liczymy pomoc i ile ona wynosi. W przypadku niepłacenia rat to chyba pozostaje nam jedynie korekta pomocy w SHRiMP - idąc tropem, że nie wydajemy zaświadczeń. To są tylko moje domysły i przemyślenia - jeśli macie jakieś inne pomysły, to dajcie znać. Pozdrowienia
21 gru 2020, 07:50
Dzięki za odpowiedź. Pewnie za jakiś miesiąc bądź dwa pomyślą o wydaniu stosownego rozporządzenia ze wzorem zaświadczenia, ech, tak zawsze jest, trudne początki... Gwoli sprostowania, tam się pomyliłam, nie "art. 41" tylko "pkt 41" ;-)
21 gru 2020, 09:27
APRIL8, jeszcze raz dziękuję za cenne wskazówki :) Ostatecznie zrobiłyśmy tak, że w sentencji podałyśmy przepisy z Ordynacji podatkowej i Tarczy Antykryzysowej oraz dotyczące właściwości miejscowej. Pozostałe przepisy, zapisy, komunikaty, w tym unijne, są powołane i opisane w uzasadnieniu. Co do zaświadczenia, masz całkowitą rację, jak nie ma przepisów na to, to znaczy, że nie wydaje się. Jedynie korekty przeprowadza się w SHRIMP.v2 ;-) No i tyle! A jak znam życie, to ta nasza pierwsza decyzja pomocowa na COVID-19 nie będzie stałym szablonem, zawsze coś może ulec zmianie na okoliczność kolejnych przypadków...
Zdrowych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia dla całego zespołu skarbowców!!! Trzymajcie się ciepło i uważajcie na siebie!!! :)
23 gru 2020, 19:13
Witajcie! Czy ktoś może rozkładał na raty karę pieniężną w transporcie i miał w tym zakresie do czynienia z Zefirem? Czy rzeczywiście urzędy skarbowe tym się zajmują według miejsca zamieszkania zobowiązanego, mimo że karę nałożył UCS?