Sankcyjny, 20% PCC a zasada "prawo nie działa wstecz"
Autor
Treść postu
Witam ponownie! Pytanie podobnej treści zadałem redakcji "Gazety Podatkowej". Odp. - Gazeta Podatkowa nr 71 (381) z dn. 2007.09.03, strona 15 "Stare pożyczki a karny podatek o stawce 20%". Nie będę przepisywał treści, autor odpowiedzi stwierdził, ze karny nie wystąpi. I całe szczęście.
04 wrz 2007, 10:50
Witam!! W toku kontroli stwierdzono pożyczki od ojca dla córki. pieniądze presyłane były na rachunek bankowy. Nie składano deklaracji i nie opłacano podatku. Jaka stawkę podatku przyjąć 20% czy 2% plus odsetki.
07 kwi 2009, 10:17
A kiedy zawarto rzeczone umowy? Jeśli po 1 stycznia 2007 i zgłoszono w toku kontroli - 20%.
07 kwi 2009, 10:54
Skoro w toku kontroli to moim zdaniem - 20%
07 kwi 2009, 11:52
Pożyczki były w 2007 roku. Umów nie podpisywano. Przesyłano tylko pieniądze. Według mnie będzie 2 %. Art. 7 ust. 5 pkt 2 mówi że osoby z pierwszej grupy podatkowej płacą 20% jeżeli nie udokumentowali przelewem pieniądzy. W tym Przypadku są przelewy!
Ostatnio edytowano 07 kwi 2009, 13:01 przez malysm, łącznie edytowano 1 raz
07 kwi 2009, 12:51
malysm
pożyczki były w 2007 roku. umów nie podpisywano. przesyłano tylko pieniądze.
no to może bardziej darowizna, co zeznawali w toku kontroli, że mówimy o pożyczce ?
____________________________________ always look on the bright side of life
Ostatnio edytowano 07 kwi 2009, 12:59 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz
07 kwi 2009, 12:56
oświadczyli że była to pożyczka
07 kwi 2009, 13:03
Ważne, czy w toku kontroli podatnik powołuje się na fakt zawarcia umowy pożyczki - nie czy stwierdzono taki fakt, ale czy podatnik się na niego powołuje. Musisz rozwinąć to "Stwierdzono". Jeżeli podatnik tłumacząc jakieś swe wydatki przywoła te umowy - to wtedy art. 7 ust. 5 ale pkt 1 i 20% - gdyż, jak piszesz podatek nie został zapłacony.
07 kwi 2009, 15:47
taxman
Ważne, czy w toku kontroli podatnik powołuje się na fakt zawarcia umowy pożyczki - nie czy stwierdzono taki fakt, ale czy podatnik się na niego powołuje. Musisz rozwinąć to "Stwierdzono". Jeżeli podatnik tłumacząc jakieś swe wydatki przywoła te umowy - to wtedy art. 7 ust. 5 ale pkt 1 i 20% - gdyż, jak piszesz podatek nie został zapłacony.
Też uważam, że w tym przypadku 20 %, ale małe sprecyzowanie. Nie dlatego, że podatek nie został zapłacony tylko dlatego, że nie została złożona deklaracja PCC-3. Gdyby deklaracja była złożona w ciągu 14 dni to byłoby zwolnienie z podatku.
07 kwi 2009, 18:16
Tak przy okazji tematu "sankcyjnego" - mam pytanie w sprawie podatku od spadków i darowizn - a dokładnie chodzi mi o umowy darowizny pomiędzy członkami najbliższej rodziny (I grupa). Art. 15 ust. 4 ustawy o spadkach i darowiznach - "Nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych w drodze darowizny lub polecenia darczyńcy podlega opodatkowaniu według stawki 20 %, jeżeli obowiązek podatkowy powstał wskutek powołania się podatnika przed organem podatkowym lub organem kontroli skarbowej w toku czynności sprawdzających, postępowania podatkowego, kontroli podatkowej lub postępowania kontrolnego na okoliczność dokonania tej darowizny, a należny podatek od tego nabycia nie został zapłacony"
Czy w sytuacji gdy w - nazwijmy to - normalnych okolicznościach - podatek by nie wystąpił, bo kwota mieści się ramach zwolnienia - jest poniżej 9.637 zł i nie było pomiędzy tymi osobami darowizn w ciągu ostatnich 5 lat - czyli podatek należny się nie pojawia - jest w ogóle możliwa sankcja 20% przy powołaniu się na umowę darowizny w trakcie postępowania podatkowego?
Moim zdaniem nie - ale wolę jeszcze zapytać bardziej doświadczonych B))) pozdrawiam
09 kwi 2009, 13:49
Sankcyjny, 20% PCC a zasada
W sprawie pożyczki to uznałem 20% stawkę +odsetki. I jest odwołanie. Po decyzji izby dam znać
06 sie 2009, 13:17
W sprawie pożyczki to uznałem 20% stawkę +odsetki
Odsetki od której daty?
06 sie 2009, 13:25
odsetki liczone po upływie 14 dni od daty pożyczki ( było kilka pożyczek).
06 sie 2009, 13:44
Odnośnie stosowania stawki sankcyjnej w przypadku darowizn to należy bardzo "dyplomatycznie " podchodzić do tego typu spraw. Zapis wynikający z ustawy jest bardzo czytelny i nie budzi wątpliwości. Niestety "schody" zaczynają się po wydaniu decyzji. Mam w tej chwili dwie "uwalone" przez IS !!! Uważam, iż niesłusznie. Jednak po ostatnich rewelacjach dot. zapisu art. 4a ! wychodzi na to, że wszystko jest możliwe.