Odpowiedzialność osób trzecich i następców prawnych
Autor
Treść postu
Re: Odpowiedzialnośc osób trzecich i następców prawnych
U nas wzywa się o przedłożenie informacji dot. złożenia wniosku o upadłości, jeżeli nie przedłoży to jest wydawana decyzja o odpowiedzialności osób trzecich.
23 maja 2012, 16:12
Witam! proszę o informację nt. przerzucenia odpowiedzialności na byłych wspólników s.c.
Czy jeżeli złożone są przez spółkę deklaracje to w decyzji o przerzuceniu określacie zobowiązanie w kwocie z deklaracji czy może prowadzicie postępowanie i wymierzacie na nowo podatek ( nie wykluczając że może być taki jak w deklaracji a może nie )
Pozdrawiam
22 sie 2012, 20:50
No ale powiedz jaki podatek, czy za okres jak byli już byli? Bo takie pytanie, to o kant rozbić. Ogólniki to załatwią lemingiki.
22 sie 2012, 23:42
Spółka zlikwidowana w pazdzierniku 2011 roku, zaległości dot. płatnika za okres I-X 2011 ( złożono deklrację PIT-4R ) oraz podatku Vat za I-X 2011
23 sie 2012, 11:26
Re: Odpowiedzialność osób trzecich i następców prawnych
Jeżeli chodzi o podatek VAT to orzekam o odpowiedzialności na podstawie złozonych deklaracji, natomiast przy PIT-4R musi byc dcyzja o odpowidzialności płatnika
23 sie 2012, 13:40
Witam. Ja mam pytanie jak przypisać decyzje o rozłożeniu na raty wydane na wniosek byłych wspólników spółki? Podaję szczegółowy opis problemu: Decyzjami orzeczono o solidarnej odpowiedzialności za zaległości spółki cywilnej trzem byłym wspólnikom. Kwota zaległości widniejąca na spółce to 1.200,00 zł. Taka sama kwota ujęta jest w decyzjach o solidarnej odpowiedzialności poszczególnym wspólnikom spółki. Teraz wszyscy trzej wspólnicy zwrócili się z wnioskiem o rozłożenie na raty zaległości, z tym ze żaden z nich nie wskazał kwoty do rozłożenia 1.200,00 zł a rozdzielili ja sobie po 1/3, czyli każdy ze wspólników zwrócił się z prośbą o rozłożenie na raty kwoty 400,00 zł. Moje pytanie brzmi czy możemy rozłożyć każdemu ze wspólników tylko część zaległości, o taka jak wnioskują? W programie raty musiałabym wtedy wprowadzić kwotę umorzenia (800,00 zł) a 400 każdemu rozłożyć na raty.I czy jest to w ogóle możliwe do wykonania skoro w programie raty rozkładam zaległość widniejąca na spółce cywilnej a do poltaxu przypisuje już na poszczególnych wspólników (oczywiście z przypisem 0,00 zł na pierwszej stronie). Jeżeli takie rozwiązanie jest możliwe, to co w przypadku gdy jeden ze wspólników nie będzie wywiązywał się z układu ratalnego? Z góry dziękuję za pomoc
15 lis 2012, 23:10
Mam głupie pytanie do specjalistów: czy organem podatkowym, który ma prawo wydać decyzję o odpowiedzialności podatkowej osoby trzeciej, jest zawsze i bez wyjątku organ podatkowy będący wierzycielem danego zobowiązania publicznoprawnego, czy też może się zdarzyć, że inny organ jest wierzycielem a inny prowadzi postępowanie ws. osób trzecich? Pomijam tu oczywiście przesłanki wyłączenia organu.
29 cze 2014, 18:34
Taka sytuacja ma miejsce, gdy osoba prawna zmieni właściwość miejscową. Na przykład zaległości pozostaną w Warszawie, spółka zmieni adres na Kraków, to wtedy Kraków prowadzi postępowanie w sprawie odpowiedzialności osób trzecich.
30 cze 2014, 07:07
Ja też mam głupie pytanie, czy jest możliwość przeniesienia odpowiedzialności za zobowiązania spółki z o.o. na członka zarządu w czasie postępowania upadłościowego, czy musimy czekać aż się zakończy?
05 lut 2015, 14:37
Odpowiedzialność członków zarządu za długi podatkowe spółki
Muszę przenieść odpowiedzialność za długi podatkowe spółki z o.o. na członków zarządu, a nigdy tego nie robiłam. Od czego zacząć? Mam już postanowienie o umorzeniu egzekucji z powodu bezskuteczności. Co dalej? Wiem, że muszę wezwać spółkę do złożenia oświadczenia n/t majątku, z którego wierzyciel może się zaspokoić, ale jak takie oświadczenie ma wyglądać - może ktoś ma jakiś wzór? Później wszczynam postępowanie wobec członków zarządu, no i na końcu decyzja. To tak w skrócie. Czy dobrze myślę? Poradźcie.
03 mar 2016, 19:09
Re: Odpowiedzialność członków zarządu za długi podatkowe
Generalnie postępowanie dot. orzekania o solidarnej odpowiedzialności jest inne od "wszysykich", bo przed wszczęciem należy zebrać materiał dowodowy, należy ustalić kto pełnił obowiązki członków zarządu w termine płatności zobowązania Społki, za które ma być przenoszona odpowiedzialność (najlepiej na podstawie akt rejestrowych z Sądu Gospodarczego), u nas akurat nie wzywa się spółki o oświadczenie o majątku ord-zu, bo i tak nie ma spółka obowiązku go złożyć. Dużo by pisać, proszę o kontakt na pw, to się może zdzwonimy. Łatwiej będzie mi powiedzieć, niż tu pisać. Pozdro
03 mar 2016, 19:47
"najlepiej na podstawie akt rejestrowych z Sądu Gospodarczego)," jednak przede wszystkim należy zwrócić uwagę na uchwały spółki w kwestii odpowiedzialności członków zarządu
03 mar 2016, 20:14
Napisałam ogólnie o aktach rejestrowych spółki, to chyba oczywiste z czego wynika kto i od kiedy jaką funkcję w zarządzie pełni, tyle, że urząd nie posiada tych dokumentów, więc należy wybrac się do sądu
03 mar 2016, 22:23
A czy ktoś miał podobną sytuację: Spółka cywilna rozwiązania 31.05.2015 r. Nie zapłaciła podatku VAT za kwiecień i maj 2015. W marcu 2016 r. wszczęto postępowania dot. odpowiedzialności osób trzecich i po wszczęciu postępowania zapłacono z konta Spółki całą zaległość. Czy po prawie roku od likwidacji można uznać że zobowiązanie wygasło ponieważ zostało zapłacone przez podatnika i można umorzyć postępowanie jako bezprzedmiotowe.