Teraz jest 07 wrz 2025, 21:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Sprzedaż jednoosobowego przedsiębiorstwa 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA30 mar 2009, 12:51

POSTY        28
Post Sprzedaż jednoosobowego przedsiębiorstwa
Witam!
Czy można uznać sprzedaż jednoosobowego przedsiębiorstwa usługowego prowadzonego działalność pod własnym nazwiskiem za sprzedaż opodatkowaną PCC? Przedmiotem sprzedaży są m.in: ruchomości(urządzenia biurowe); prawa do najmu lokalu, tajemnice przedsiębiorstwa, baza klientów, pracownicy. Sprzedazy nie podlegają: uprawnienia do prowadzenia działalności, nazwa i logo, PKPiR oraz długi.

01 cze 2010, 10:41
Zaawansowany

REJESTRACJA23 lis 2009, 15:29

POSTY        51
Według ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych  każda umowa kupna- sprzedaży podlega temu podatkowi, jeżeli wartości danej rzeczy jest większa niż 1.000zł... ale jeszcze z takim przypadkiem się nie spotkałam co opiszujesz... ciekawe....
POWODZENIA:)

02 cze 2010, 14:03
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 maja 2009, 07:53

POSTY        15
Jeżeli uznać, że to jest przedsiębiorstwo. Wtedy nie podlega VAT na podstawie art.6 ustawy o ptiu, a więc podlega PCC. Ale ja mam wątpliwości czy to jest przedsiębiorstwo lub jego zorganizowana część. To raczej poszczególne składniki majątkowe, należące do osoby fizycznej, których sprzedaż powinna być opodatkowana VAT-em wg stawki właściwej dla każdego składnika

02 cze 2010, 16:30
Zaawansowany

REJESTRACJA04 lis 2006, 12:05

POSTY        31

LOKALIZACJA3-city
A ja bym się skłaniał ku wersji z brakiem VAT - lokal, wyposażenie, pracownicy - to wszystko pozwala kontynuować dz.gosp., więc moim zdaniem całość składników stanowi przedsiębiorstwo.

[color=#FFFF00][color=#FFFF00][color=#0040FF][color=#0040FF][color=#0040FF][/color][/color][/color][/color][/color]

02 cze 2010, 18:06
Amator
Własny awatar

POSTY        28
Dodam, że prowadzenie tego typu działalności wymaga uzyskanie uprawnień  ( zdanie egzaminu państwowego) To uprawnienie nie jest zbywalne na pdstawie umowy. (uzyskała je osoba sprzedająca)

07 cze 2010, 11:53
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Zastanawia mnie wyłączenie ze sprzedaży nazwy i loga przedsiębiorstwa. To jest przecież ważna cecha pozwalająca na dalsze identyfikowanie przedsiębiorstwa na rynku (zmienił się właściciel - a nie przedsiębiorstwo). Zakładam, że nabywca ma wymagane uprawnienia. W przeciwnym razie nie ma prawa do kontynuowania działalności, a tym samym w istocie nie była to sprzedaż "przedsiębiorstwa" lecz jego likwidację i sprzedaż poszczególnych jego składników.
Co do długów - to sprawę można potraktować jako element kalkulacji ceny i nie robić problemu (choć formalnie należności i zobowiązania są immanentną cechą przedsiębiorstwa).

07 cze 2010, 13:42
Amator
Własny awatar

POSTY        28
Kupujący również posiada uprawnienie. Prowadzi działalność w tym zakresie.

07 cze 2010, 14:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]