Teraz jest 07 wrz 2025, 18:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Odpowiedzialność podatkowa wspólników zlikwidowanej spółki a błędna deklaracja 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 maja 2009, 06:46

POSTY        38
Post Odpowiedzialność podatkowa wspólników zlikwidowanej spółki a błędna deklaracja
Mam pytanie

Dostałam wniosek o przeniesienie odpowiedzialności na wspólników zlikwidowanej spółki za zaległość w podatku dochodowym z PIT-4R. Likwidacja we wrześniu 2008 a w PIT-4R wykazano zaliczki od stycznia do października 2008. A moje pytanie jest takie, czy w tym postępowaniu podatkowym o przeniesienie odpowiedzialności podatkowym mam wyjaśniać, skąd się wzięła zaliczka w październiku 2008? Ta deklaracja złożona została przyjęta po likwidacji, NIP-y niechcący otworzyły obowiązek i ona weszła do POLTAX. Nie bardzo wiem, co mam z tym fantem zrobić.

19 mar 2010, 08:47
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2009, 18:02

POSTY        32
Post Odpowiedzialność podatkowa wspólników zlikwidowanej spółki a błędna deklaracja
Uważam, że powinnaś wyjaśnić tę kwestię. Jeśli spółka zlikwidowała się we wrześniu, to nie mogła w październiku pobrać podatku od wypłaconych w październiku świadczeń, więc tego ostatniego miesiąca nie może być w deklaracji. Być może świadczenia wypłacał i podatek pobrał zupełnie inny podmiot (np. były wspólnik), ale to już nie spółka, więc nie powinno być ujęte w deklaracji PIT-4R Spółki.
A może nastąpiła pomyłka w dacie zaprzestania prowadzenia działalności, może Spółka działała jeszcze chociaż przez kawałek października?
Jest to istotne, ponieważ od tego zależy, za jakie miesiące zostanie wszczęte postępowanie podatkowe.

19 mar 2010, 11:46
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 maja 2009, 06:46

POSTY        38
Likwidacja jest poprawna, PIT-11 wystawione pracownikom dotyczą okresu  lipiec - wrzesień. Na 99% błędny jest PIT-4R, z którego wynikają te zaległości, w tym ten nieszczęsny październik. Podejrzewam, że spółka wpisywała  podatek w  miesiące, w których wpłaca się zaliczki.
Jest różnica zdań, jaki dział ma to wyjaśnić, jeśli spółki już nie ma. Kontroli nie można przeprowadzić. Czy w ramach postępowania podatkowego w sprawie przeniesienia odpowiedzialności  możemy wezwać wspólników do wyjaśnienia tych niezgodności, jeśli wiemy, że deklaracja jest błędna (a potem ewentualnie umorzyć całe postępowanie)?

19 mar 2010, 12:47
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
andromeda                    

Dostałam wniosek o przeniesienie odpowiedzialności na wspólników zlikwidowanej spółki

spółki z o.o. czy cywilnej?
andromeda                    

....Jest różnica zdań, jaki dział ma to wyjaśnić, jeśli spółki już nie ma. Kontroli nie można przeprowadzić. Czy w ramach postępowania podatkowego w sprawie przeniesienia odpowiedzialności  możemy wezwać wspólników do wyjaśnienia tych niezgodności, jeśli wiemy, że deklaracja jest błędna (a potem ewentualnie umorzyć całe postępowanie)?

Wydaje się chyba proste. Najpierw musi być wymiar podatku dochodowego, później egzekucja i dopiero na końcu odpowiedzialność osób trzecich.
Tak więc wyprostowanie tego, to sprawa wymiaru.

19 mar 2010, 19:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]