Teraz jest 05 wrz 2025, 13:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Spadek - wznowienie czy ponowny obowiązek 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA01 kwi 2011, 12:51

POSTY        13
Post Spadek - wznowienie czy ponowny obowiązek
Witam.
Proszę o radę w kwestii opodatkowania nabycia spadku.
maj 2007 – śmierć spadkodawcy
sierpień 2008 – prawomocność postanowienia  o nabyciu spadku (nabywa III-grupa)
październik 2008 – decyzja US - wymiar
luty 2011 – decyzja US po wznowieniu postępowania (doszedł majątek) - wymiar
listopad 2015 -  Podatnik złożył wniosek o wydanie zaświadczenia w sprawie uregulowania w/w spadku, w którym prosi o uwzględnienie jeszcze dodatkowego majątku (ponownie doszedł majątek).

Pytanie czy w tym przypadku mam wznowić postępowanie, czy uznać że Podatnik powołuje się na fakt nabycia i odnowić obowiązek?

26 lis 2015, 13:01
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
Post Re: Spadek - wznowienie czy ponowny obowiązek
kapiszon                    

Pytanie czy w tym przypadku mam wznowić postępowanie, czy uznać że Podatnik powołuje się na fakt nabycia i odnowić obowiązek?

Odnowienie byłoby gdyby powołał się z toku postępowania lub czynności.
Wznowienie też raczej nie wchodzi w grę, bo po pierwsze jak rozumiem nie złożył wniosku o wznowienie. Wznawiać z urzędu też nie ma sensu, bo sprawa się już chyba przedawniła. W takiej sytuacji pozostaje tylko wydać zaświadczenie, że uiścił podatek od tego co zgłosił (zakładam, że zapłacił podatek od tego na co wydano decyzje). Co do reszty to zależy co dokładnie napisał we wniosku o zaświadczenie. Jeśli napisał, że chce zaświadczenie że od tego zapłacił podatek to odmawiamy w tej części. Jeśli napisał, że chce zaświadczenia że się przedawniło to niestety musimy takie wydać.

26 lis 2015, 22:05
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA01 kwi 2011, 12:51

POSTY        13
Dlaczego odnowienie nie wchodzi w grę?  Zgodnie z art.6 ust.4 ustawy o podatku od spadków i darowizn w przypadku gdy nabycie nie zostało zgłoszone do opodatkowania, obowiązek podatkowy powstaje z chwilą powołania się przez podatnika przed organem podatkowym lub organem kontroli skarbowej na fakt nabycia. We wniosku  podatnik wymienił majątek jaki nie został zgłoszony,  więc traktuję to jako powołanie się.  Mam rację?

26 lis 2015, 22:33
Znawca
Własny awatar

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
A ja mam jednak wątpliwości. Nabyciem jest nabycie spadku po danym zmarłym. Sam fakt nabycia został zgłoszony. Problemem jest tylko to, że nie podał wszystkich składników majątku.
Druga wątpliwość jest taka czy on rzeczywiście się powołał. Powołanie się kojarzy mi się bardziej z nieujawnionymi. Poza tym on na nic się nie powoływał tylko zawnioskował o zaświadczenie. Zaświadczenie mamy wydać na podstawie tego co wiemy, a wiemy tyle, że nie wszystko zgłosił, ale niestety prawo do wydania deecyzji ustalającej (w tym po wznowieniu) się przedawniło.
Mimo tych wątpliwości może warto spróbować pójść tropem "powołania się". Nie znalazłem żadnych wyroków na ten temat, więc może będzie jakiś precedens.

29 lis 2015, 19:26
Amator

REJESTRACJA23 paź 2006, 11:43

POSTY        12
pkuzmiak                    

A ja mam jednak wątpliwości. Nabyciem jest nabycie spadku po danym zmarłym. Sam fakt nabycia został zgłoszony. Problemem jest tylko to, że nie podał wszystkich składników majątku.
Druga wątpliwość jest taka czy on rzeczywiście się powołał. Powołanie się kojarzy mi się bardziej z nieujawnionymi. Poza tym on na nic się nie powoływał tylko zawnioskował o zaświadczenie. Zaświadczenie mamy wydać na podstawie tego co wiemy, a wiemy tyle, że nie wszystko zgłosił, ale niestety prawo do wydania deecyzji ustalającej (w tym po wznowieniu) się przedawniło.
Mimo tych wątpliwości może warto spróbować pójść tropem "powołania się". Nie znalazłem żadnych wyroków na ten temat, więc może będzie jakiś precedens.

Według mojej oceny - z upływem dnia 31-12-2013 nastąpiło przedawnienie do wydania decyzji w sprawie nabycia spadku. Późniejsza informacja, że zmarły posiadał jeszcze inny majątek nie ma wpływu na przedawnienie. Wniosek o zaświadczenie nie zmienia tego faktu. Nie wystąpiła też sytuacja powołania się na nabycie majątku przed organem podatkowym lub organem kontroli skarbowej na fakt nabycia, bo nie toczą się żadne postępowania dotyczące spadkobiercy (tak domniemuję).
Reasumując - wydać zaświadczenie o przedawnieniu bez wyszczególnienia odziedziczonego majątku.

30 lis 2015, 09:22
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
A mim zdaniem Kapiszon ma rację i zasadnym jest zastosowanie w tym przypadku art.6.4 upsd.

01 gru 2015, 09:51
Amator

REJESTRACJA23 paź 2006, 11:43

POSTY        12
II FSK 1344/11 - Wyrok NSA
Polecam lekturę całego orzeczenia, a tu (lekko zmodyfikowany) fragment dot. powołania się na nabycie majątku

Powołanie się przez podatnika na fakt nabycia przed organem podatkowy bądź organem kontroli skarbowej:  dla powstania obowiązku podatkowego niezbędne jest działanie podatnika w postaci wskazania w mowie lub piśmie na fakty, zdarzenia, które miały miejsce, w celu poparcia swojej racji, sprawy, uzasadnienia (por. Słownik współczesnego języka polskiego, s. 832, P.Műldner-Nieckowski, Wielki słownik frazeologiczny języka polskiego, Świat Książki, Warszawa 2004, s. 574). Powołanie to musi nastąpić przed organem podatkowym bądź organem kontroli skarbowej. Skoro powoduje ono skutek w postaci powstania obowiązku podatkowego, to należy uznać, że odnosi się do sytuacji, gdy podatnik ujawnia fakt nabycia w celu uniknięcia obciążenia innym podatkiem. Zwykle wskazanie przez podatnika na fakt nabycia darowizny ma wykazać legalność jego przychodów w postępowaniu prowadzonym w zakresie podatku dochodowego od przychodów ze źródeł nieujawnionych. Powołanie się na fakt nabycia powoduje, że organ podatkowy (organ kontroli skarbowej) ma obowiązek zweryfikowania faktów przywołanych przez podatnika w celu ustalenia, czy istotnie doszło do nabycia, stanowiącego przedmiot opodatkowania podatkiem od spadków i darowizn.

Według mnie, złożenie wniosku o wydanie zaświadczenia dot. nabycia spadku, nie jest powołaniem się na nabycie majątku.

01 gru 2015, 10:50
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
Ale oprócz samego wniosku, również powołał się na masę spadkową dotychczas nieujawnioną - poprzez ... "poprosił".

01 gru 2015, 11:49
Znawca
Własny awatar

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
Madagaskar                    

Ale oprócz samego wniosku, również powołał się na masę spadkową dotychczas nieujawnioną - poprzez ... "poprosił".

Jak najbardziej trafia do mnie ta część uzasadnienia sądu: "dla powstania obowiązku podatkowego niezbędne jest działanie podatnika w postaci wskazania w mowie lub piśmie na fakty, zdarzenia, które miały miejsce, w celu poparcia swojej racji, sprawy, uzasadnienia"
Ten podatnik nie powołał się tylko poprosił o zaświadczenie o określonej treści. Nie chciał nic uzasadniać.
Wyobraźmy sobie trochę inną sytuację - podatnik nabył spadek dawno temu, nigdy go nie zgłosił i po 7 latach wnioskuje o wydanie zaświadczenia, że podatek nie należy się. W takiej sytuacji nie mamy podstaw do odmowy wydania takiego zaświadczenia, bo prawo do wydania decyzji ustalającej wygasło.

01 gru 2015, 12:00
Zaawansowany

REJESTRACJA23 lis 2009, 15:29

POSTY        51
zgodnie z wyjaśnieniami Izby Skarbowej w Szczecinie z czerwca 2015 roku nowy obowiązek nie powstaje, jeżeli  " decyzja ustalająca wysokość tego zobowiązania została doręczona po upływie 5 lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym powstał obowiązek podatkowy ".
Natomiast w sytuacji gdy zobowiązanie podatkowe w danej sprawie nie zostało ustalone, bez względu na to jaki czas upłynął od przyjęcia spadku z chwilą złożenia wniosku o wydanie zaświadczenia  dochodzi do powstania nowego obowiązku podatkowego - cdn. wyjaśnień Izby

02 gru 2015, 12:28
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 gru 2015, 11:51

POSTY        212
Wyrok I SA/Sz 532/18
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/F6EE32BC09

W rozpoznawanej sprawie w sytuacji, gdy uprawomocniło się wydane przez Sąd Rejonowy S. P. i Z. w S. w sprawie [...] postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku po K. D. powstał w stosunku do skarżącego obowiązek zgłoszenia nabycia tytułem spadku właściwemu organowi podatkowemu. Obowiązkowi temu podatnik nie uczynił zadość, tym samym w chwili wystąpienia do organu o wydanie zaświadczenia o możliwości dysponowania spadkiem, po raz kolejny powstał obowiązek podatkowy, gdyż spełnione zostały przesłanki jego powstania z art. 6 ust. 4 zd. 2 u.p.s.d., podatnik nie zgłosił nabycia spadku do opodatkowania i powołał się przed organem na nabycie spadku.
[...]
Sąd w składzie rozpoznającym sprawę zgadza się z poglądem wyrażonym w wyroku NSA z dnia 17 lipca 2015 r. w sprawie II FSK 1485/13, gdzie wskazano, iż z obu tych uregulowań wynika tylko to, że nie wygasło zobowiązanie podatkowe a tylko wygasła w istocie rzeczy kompetencja organu podatkowego do ustalenia (ukształtowania) wysokości tego zobowiązania. Zdaniem NSA wynika to, z tego, że zgodnie z art. 68 § 1 o. p. kompetencja organu podatnego do wydania decyzji powstaje na nowo w związku z odnowieniem momentu powstania obowiązku podatkowego czyli zaistnieniem zdarzenia jakim jest powołanie się skarżącego na fakt nabycia spadku przed organem podatkowym. Art. 68 § 1 o.p. wprost mówi o niemożności wydania decyzji przez organ podatkowy o ile upłynęły 3 lata, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym powstał obowiązek podatkowy. W rozpoznawanej sprawie fakt powołania się nastąpił w dniu 3 marca 2017 r. a to oznacza, że prawo organu podatnego do wydania decyzji ustalającej zobowiązanie podatkowe skarżącemu w podatku od spadku i darowizn nie wygasło .

Orzeczenie jest już prawomocne.

27 lut 2019, 12:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]