Teraz jest 05 wrz 2025, 13:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Dział spadku i zniesienie współwłasności 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA15 gru 2015, 07:58

POSTY        7
Post Dział spadku i zniesienie współwłasności
Witam,
Mam pytanie odnośnie postanowienia sądu o dział spadku i zniesienie współwłasności nieruchomości.
Przed zniesieniem współwłasności współwłaścicielami były trzy osoby: A z udziałem 5/9 części, B z udziałem 2/9 części oraz C z udziałem 2/9 części.
Następnie sąd wydał postanowienie zgodnie z którym na wyłączną własność przyznał nieruchomość osobie A.
Tytułem spłaty zasądził na rzecz osoby B kwotę 20 000 zł. Z tego tytułu osoba A złożyła w urzędzie skarbowym PCC-3 i zapłaciła podatek.
Natomiast osobę C sąd uznał za zaspokojoną w przedmiocie zniesienia współwłasności. Czy w związku z tym osoba A powinna złożyć w urzędzie skarbowym SD-3 z tytułu nieodpłatnego zniesienia współwłasności czy też nie powinna nic składać w urzędzie gdyż dział spadku bez spłat i dopłat nie podlega ani PCC ani SD?
Osoba C należy do II grupy podatkowej względem osoby A.
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

01 sty 2019, 15:17
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
Post Re: Dział spadku i zniesienie współwłasności
Myślę, że najpierw warto by było sprawdzić - ustalić, na jakiej podstawie - w związku z jakimi okolicznościami czy faktami - /.../ sąd uznał za zaspokojoną w przedmiocie zniesienia współwłasności /.../ osobę C.

03 sty 2019, 14:38
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 wrz 2011, 11:14

POSTY        60
Ja bym najpierw dokonała analizy, w jaki sposób osoby A, B oraz C nabyły te udziały w nieruchomości. Bo często w postanowieniach sądu oraz aktach notarialnych, dział spadku i zniesienie współwłasności jest wpisywana łącznie. Ale dział spadku dotyczy tylko tej części, która wchodziła w skład spadku i może być dokonany między spadkobiercami. A zniesienie współwłasności może być między współwłaścicielami, którzy nabyli udziały w nieruchomości w inny sposób.
W postanowieniach często brak dokładnych informacji, wpisują łącznie spłatę, ale nie wiadomo czy jest ona od działu spadku czy zniesienia. A w PCC stawka jest taka sama, więc podatnikowi nie robi różnicy. Inaczej w przypadku nieodpłatnych - dział spadku nie podlega ani pcc, ani sd. Natomiast nieodpłatne zniesienie może być zwolnione lub opodatkowane.

03 sty 2019, 23:18
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA10 sty 2017, 14:17

POSTY        20
W/g mnie relacja między A i C podlega nieodpłatnemu zniesieniu współwłasności i wobec tego podlega opodatkowaniu w/ g tabeli dla II gr. Wyraźnie piszesz, że sąd uznał tą część tj. 2/9 należącą wcześniej do C jako podlegającą zniesieniu współwłasności, a więc C był wcześniej już współwłaścicielem ujawnionym w księdze wieczystej.

05 sty 2019, 17:28
Początkujący
Własny awatar

POSTY        7
Madagaskar                    

Myślę, że najpierw warto by było sprawdzić - ustalić, na jakiej podstawie - w związku z jakimi okolicznościami czy faktami - /.../ sąd uznał za zaspokojoną w przedmiocie zniesienia współwłasności /.../ osobę C.

Udało mi się dotrzeć do uzasadnienia ww. postanowienia o dział spadku i zniesienie współwłasności, z którego wynika, że osoba C cyt. (...) uczestnik oświadczył, że swój udział przekazuje bezpłatnie na rzecz osoby A. Ponadto oświadczył, że nie zgłasza żadnych nakładów ani pożytków do rozliczenia."
A w dalszej części uzasadnienia Sąd wskazał cyt. ,, Z uwagi na fakt, iż uczestnik C któremu przysługuje udział w nieruchomości co do 2/9 części w toku postępowania oświadczył, iż swój udział przekazuje nieodpłatnie na rzecz wnioskodawczyni A oraz nie zgłasza żadnych nakładów ani pożytków do rozliczenia Sąd w punkcie V niniejszego postanowienia uznał go za zaspokojonego w przedmiocie zniesienia współwłasności objętego niniejszym postanowieniem"

06 sty 2019, 10:48
Początkujący
Własny awatar

POSTY        7
nikita8412                    

Ja bym najpierw dokonała analizy, w jaki sposób osoby A, B oraz C nabyły te udziały w nieruchomości. Bo często w postanowieniach sądu oraz aktach notarialnych, dział spadku i zniesienie współwłasności jest wpisywana łącznie. Ale dział spadku dotyczy tylko tej części, która wchodziła w skład spadku i może być dokonany między spadkobiercami. A zniesienie współwłasności może być między współwłaścicielami, którzy nabyli udziały w nieruchomości w inny sposób.
W postanowieniach często brak dokładnych informacji, wpisują łącznie spłatę, ale nie wiadomo czy jest ona od działu spadku czy zniesienia. A w PCC stawka jest taka sama, więc podatnikowi nie robi różnicy. Inaczej w przypadku nieodpłatnych - dział spadku nie podlega ani pcc, ani sd. Natomiast nieodpłatne zniesienie może być zwolnione lub opodatkowane.

Udało mi się ustalić w jaki sposób osoby A, B i C nabyły swoje udziały.
Mianowicie pierwotnie ww. nieruchomość nabyli w drodze zasiedzenia osoba D w 4/6 części, osoba E w 1/6 części oraz osoba A w 1/6 części.
Następnie zmarła osoba D i po niej dziedziczyli: osoba A , osoba C oraz osoba F każdy po 1/3 części. Oznacza to, że w rezultacie każda z osób odziedziczyła udział 1/3 z 4/6, tj. 2/9.
Następnie zmarła osoba E i jej udział w całości nabyła osoba A, tj. 1/6 części.
Następnie zmarła osoba F i jej udział w całości nabyła osoba B, tj. 2/9 części.

W rezultacie osoba A otrzymała udziały:1/6 w drodze zasiedzenia, 2/9 w spadku po D oraz 1/6 w spadku po E, co daje łącznie udział 5/9.
Osoba B otrzymała udział 2/9 w spadku po F.
Osoba C otrzymała udział 2/9 w spadku po D.

Czy jeżeli osoba C przekazała swój udział, który otrzymała w spadku od osoby D, nieodpłatnie osobie A, która również dziedziczyła po osobie D to oznacza, że należy to uznać za dział spadku bez spłat i dopłat? Mimo iż sąd w postanowieniu uznał osobę C za zaspokojoną w przedmiocie zniesienia współwłasności?

Czy dział spadku dotyczy tylko sytuacji w której spadkobiercy przekazują sobie udziały po tym samym zmarłym? Czy dział spadku będzie miał miejsce w przypadku osób które nabyły swoje udziały w spadku ale po innych zmarłych?

Jest to dla mnie zupełnie nowy temat dlatego bardzo proszę o pomoc i jestem wdzięczna za każdą podpowiedź.

Pozdrawiam

07 sty 2019, 16:51
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 wrz 2011, 11:14

POSTY        60
Hmm... tak złożonego działu spadku niestety nie miałam. Po dwóch osobach zmarłych owszem, ale najczęściej byli małżonkami, po których dziedziczyły dzieci. Wydaje mi się, że między osobami A oraz C doszło do działu spadku, ponieważ C nabyła udział w nieruchomości tylko w drodze spadku. Ale może ktoś będzie wiedział coś więcej, lub trzeba poszukać w orzecznictwie.

07 sty 2019, 21:59
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA10 sty 2017, 14:17

POSTY        20
Uważam, że C, przed postanowieniem o dziale spadku i zniesieniu współwł. ujawnił w KW swój udział i stąd jest to zniesienie współwłasności. I wtedy podlega opodatkowaniu ustawą o pod. od sp. i dar.

08 sty 2019, 11:49
Początkujący
Własny awatar

POSTY        7
Tak wszystkie wymienione wyżej osoby mają wpisany swój udział w księdze wieczystej.

08 sty 2019, 17:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]