Teraz jest 05 wrz 2025, 13:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3
Podwyższenie wartości nieruchomości PCC-3 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 cze 2017, 06:09

POSTY        11
Post Re: Podwyższenie wartości nieruchomości PCC-3
mikaello                    

marcinnvvv                    

Czyli osoby, które wydają decyzje na podwyższenie wartości nieruchomości ustalają wartość nieruchomości na podstawie bazy CZM. Stwierdzają, że (wg bazy CZM uwzględniającej SD-Z2) wartość rynkowa różni się od wartości podanej przez podatnika o więcej niż 33% i wszczynają postępowanie. Rozumiem, że bez wcześniejszej jakiejkolwiek rozmowy z podatnikiem co do podwyższenia i wyrażenia przez niego zgody na podwyższenie ?

W CzM na wydruku wartości nieruchomości można (a nawet należy) ująć tylko umowy sprzedaży.

Ok zgadzam się. Na podstawie bazy CZM bez rozmowy z podatnikiem o podwyższeniu wartości nieruchomości wszczynasz postępowanie ?

07 lip 2017, 10:26
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA03 sty 2008, 16:35

POSTY        19
Jasne, że nie. Kontakt z podatnikiem przed wszczęciem i jego wyjaśnienia to podstwa.

07 lip 2017, 11:48
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
mikaello                    

Jasne, że nie. Kontakt z podatnikiem przed wszczęciem i jego wyjaśnienia to podstwa.

Tak z ciekawości - na jakiej podstawie ten kontakt? W ramach czynności sprawdzających?

07 lip 2017, 12:41
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 gru 2015, 11:51

POSTY        212
pkuzmiak                    

Tak z ciekawości - na jakiej podstawie ten kontakt? W ramach czynności sprawdzających?

Czy w pytaniu jest jakiś haczyk?
Podatki majątkowe od ponad roku są na SSP, skąd więc to pytanie?  :)

Tak w ramach czynności sprawdzających.
Wartość podana w akcie jest weryfikowana zgodnie z art. 6 ust. 2 upcc.
Jeżeli nie odpowiada ona wartości rynkowej, to wzywa się podatnika do podania przyczyn rozbieżności - czyli opisu czy są jakieś okoliczności które miały wpływ na wskazaną w akcie wartość (np. w dniu zakupu lokal wymagał remontu, działka jest sezonowo zalewana przez wodę, za płotem wysypisko śmieci etc.), oraz czy była sporządzana wycena na dzień zakupu etc.

07 lip 2017, 13:16
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 cze 2017, 06:09

POSTY        11
Szwejkski                    

pkuzmiak                    

Wartość podana w akcie jest weryfikowana zgodnie z art. 6 ust. 2 upcc.
Jeżeli nie odpowiada ona wartości rynkowej, to wzywa się podatnika do podania przyczyn rozbieżności - czyli opisu czy są jakieś okoliczności które miały wpływ na wskazaną w akcie wartość (np. w dniu zakupu lokal wymagał remontu, działka jest sezonowo zalewana przez wodę, za płotem wysypisko śmieci etc.), oraz czy była sporządzana wycena na dzień zakupu etc.

Czyli podatnik może podwyższyć wartość nieruchomości poprzez PCC-3 :)

07 lip 2017, 13:28
Znawca
Własny awatar

POSTY        212
marcinnvvv                    

Czyli podatnik może podwyższyć wartość nieruchomości poprzez PCC-3 :)

No wiesz to już zostało tutaj omówione:

Nie ma tu co ustalać, gdyż w aktualnym stanie prawnym (wg OP) nie można  w ramach czynności  sprawdzających wezwać podatnika pisemnie/telef./e-mail, chyba że "telepatycznie" go ściągniemy lub pojawi się aby złożyć PCC-3 "/.../ dzięki jakiejś niezwykłej intuicji"

Wezwać do podwyższenia nie, ale nie można nie doceniać ludzkiej intuicji   :wysmiewacz:

07 lip 2017, 13:36
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
Szwejkski                    

Ja wiem czy haczyk - po prostu się zastanawiałem, bo wg mnie w ramach czynności sprawdzających to można by takie coś robić tylko gdybyśmy uznali akt notarialny za deklarację i wtedy zastosować art. 274 lub 274a § 2 Op. Tylko, że akt notarialny nijak mi nie pasuje jako deklaracja podatkowa.
Dlatego moim zdaniem nie ma możliwości prowadzenia czynności sprawdzających w takim przypadku.

07 lip 2017, 14:04
Znawca
Własny awatar

POSTY        212
pkuzmiak                    

Ja wiem czy haczyk - po prostu się zastanawiałem, bo wg mnie w ramach czynności sprawdzających to można by takie coś robić tylko gdybyśmy uznali akt notarialny za deklarację i wtedy zastosować art. 274 lub 274a § 2 Op. Tylko, że akt notarialny nijak mi nie pasuje jako deklaracja podatkowa.
Dlatego moim zdaniem nie ma możliwości prowadzenia czynności sprawdzających w takim przypadku.

Art. 3. Ordynacji podatkowej: Ilekroć w ustawie jest mowa o:
5) deklaracjach – rozumie się przez to również zeznania, wykazy, zestawienia oraz informacje, do których składania obowiązani są, na podstawie przepisów prawa podatkowego, podatnicy, płatnicy i inkasenci;

Ordynacja nie zawiera definicji informacji (a to bardzo szerokie pojęcie), stosując jednak najbardziej ogólną wykładnię językową - informacja to zbiór danych, dotyczących np. określonego zdarzenia, to akt notarialny będzie informacją.
W każdym razie akty spełniają wszystkie warunki w/w przepisu:

- do których składania obowiązani

- na podstawie przepisów prawa podatkowego

a obowiązani do złożenia są

- podatnicy, płatnicy i inkasenci

Jest wyrok NSA (II FSK 16/11) zgodnie z którym SD-Z2 nie jest deklaracją bo:

skorzystanie z ulgi podatkowej przewidzianej w art. 4a u.p.o.s.d. stanowi prawo, a nie obowiązek podatnika, w związku z czym ma on prawo, a nie obowiązek złożenia zgłoszenia nabycia własności rzeczy lub praw majątkowych.

Czyli jeśli w grę wchodzi obowiązek złożenia danego dokumentu, wynika on z przepisów prawa podatkowego i obciąża podatnika, płatnika lub inkasenta to taki dokument jest w rozumieniu art. 3 pkt 5 Op deklaracją.

10 lip 2017, 07:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 36 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3