Witam Kupiłem samochód razem z siostrą w Polsce. Mieszkamy w różnych miejscowościach i chcieliśmy w związku z tym złożyć deklarację PCC-3 i PCC3/A w moim Urzędzie Skarbowym(A). Pojawił się problem, bowiem w deklaracji PCC-3 zostały wpisane dane siostry jako osoby I-ej kupującej, a w deklaracji PCC3/A jej i moje. Okazało się, że tak wypełniona deklaracja (czyli na siostrę, załącznik na mnie) powinny zostać złożone w urzędzie skarbowym właściwym dla siostry(B). Czy faktycznie Pani w moim urzędzie skarbowym(A) miała prawo mnie odprawić z kwitkiem(wysłać do urzędu skarbowego siostry)? Proszę o odpowiedź. Z góry bardzo dziękuję.
15 kwi 2015, 16:36
Re: Deklaracje PCC-3 i PCC3/A
Jak widać mogła to zrobić - skoro tak postąpiła, lecz nie miała prawa !
16 kwi 2015, 07:55
Re: Deklaracje PCC-3 i PCC3/A
zgadzam się z przedmówcą, wg przepisów ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych deklarację wraz z załącznikiem można złożyć w urzędzie skarbowym właściwym ze względu na jednego z kupujących, bez względu na to czy w deklaracji czy na załączniku jest ta osoba wpisana.