Teraz jest 07 wrz 2025, 21:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Zapytanie do ZUS w sprawie zaległości 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA02 lut 2011, 10:27

POSTY        42
Post Zapytanie do ZUS w sprawie zaległości
Witam!
mam zamiar wystąpić do ZUS o dane dot. zaległości płatnika w składkach - w ramach prowadzonego postępowania podatkowego. Czy macie pomysł jaką podstawę prawną można podać?
W ustawie o systemie ubezpieczeń społecznych jest art. 50 pkt 3, ale on dot. tylko organów kontroli skarbowej.
W ordynacji nie za bardzo jest się na co się powołać, chyba, że coś przeoczyłam.
Czy po prostu: w związku z prowadzonym postępowaniem w trybie art....itd... - tylko czy ZUS na to pójdzie?
Pomocy! :mur:

15 lis 2011, 13:31
Znawca

REJESTRACJA23 wrz 2010, 09:07

POSTY        143
Post Re: Zapytanie do ZUS w sprawie zaległości
a zerknij na art 82 par 2a Ordynacji podatkowej Ja kiedyś się na ten artykuł powołałam przy postepowaniu i otrzymałam odpowieź Nie chodziło o składki tylko o osoby zgłoszone do ubezpieczenia, ale ten przepis jest ogólnie o przekazywaniu informacji.

15 lis 2011, 13:48
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        42
Dzięki.  :D

15 lis 2011, 15:08
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 lip 2010, 17:13

POSTY        26
art. 50 ust. 3 ustawy system ubezp. społ. Dane zgromadzone na koncie ubezpieczonego, o których mowa w art. 40, i na koncie płatnika składek, o których mowa w art. 45, mogą być udostępniane sądom, prokuratorom, organom kontroli skarbowej, organom podatkowym, komornikom sądowym, ośrodkom pomocy społecznej, powiatowym centrom pomocy rodzinie oraz Komisji Nadzoru Finansowego, z uwzględnieniem przepisów dotyczących ochrony danych osobowych.

15 lis 2011, 15:09
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        42
Rzeczywiście jest taki zapis.Chyba korzystałam ze starej ustawy.Dzięki bardzo.

16 lis 2011, 08:39
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 lip 2010, 17:13

POSTY        26
no problem :)

16 lis 2011, 12:42
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 wrz 2009, 17:51

POSTY        16
Damiano                    

art. 50 ust. 3 ustawy system ubezp. społ. Dane zgromadzone na koncie ubezpieczonego, o których mowa w art. 40, i na koncie płatnika składek, o których mowa w art. 45, mogą być udostępniane sądom, prokuratorom, organom kontroli skarbowej, organom podatkowym, komornikom sądowym, ośrodkom pomocy społecznej, powiatowym centrom pomocy rodzinie oraz Komisji Nadzoru Finansowego, z uwzględnieniem przepisów dotyczących ochrony danych osobowych.

Nam na tej podstawie zus nie udzielił odpowiedzi jak chcieliśmy wiedzieć, czy dany podmiot zalega wobec ZUS. Informacja taka była nam niezbędna do przedłożenia w sądzie gospodarczym przy wniosku o ogłoszenie upadłości dłużnika. Zus powiedział, że jest zła podstawa i nie udzieli nam odpowiedzi. Tematu nie drążyliśmy, bo urząd miasta nam udzielił informacji i sąd się "odczepił". Do dzisiaj nie wiem na jakiej podstawie pytać

27 mar 2013, 20:43
Znawca

REJESTRACJA08 sty 2010, 14:51

POSTY        131
A jak ZUS uzasadnił odmowę?

30 mar 2013, 20:25
Amator
Własny awatar

POSTY        16
Zła podstawa. Rozmowa telefoniczna z kierownikiem ichniej komórki (coś na kształt naszej rachunkowości podatkowej). Powiedzieli, że jak nie zmienię podstawy pisma, to pozostawią podanie bez rozpatrzenia. oczywiści żadnego pisma nie przysłali w tym zakresie. Temat odpuściliśmy, bo jak już wyżej pisałem informacje w tym zakresie otrzymaliśmy od ręki od przewodniczącego jednostki samorządu terytorialnego.

31 mar 2013, 20:37
Amator
Własny awatar

POSTY        16
dwa lata później sytuacja analogiczna. Tylko, że tym razem ZUS po kilku dniach udzielił odpowiedzi. Niezbadane są działania ZUS-u :)

28 lis 2014, 22:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]