Teraz jest 07 wrz 2025, 21:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Sprawa spadkowa - opodatkowanie 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA13 paź 2013, 20:25

POSTY        1
Post Sprawa spadkowa - opodatkowanie
Spawa spadkowa po babci odbyła się w lutym tego roku. spadek został podzielony na dwie części jedna na ciocię druga na mojego zmarłego tatę. We wrześniu 2013 odbyła się sprawa spadkowa po tacie gdzie jego część została podzielona na mnie i dwójkę mojego rodzeństwa oraz na mamę, w sumie 4 osoby. W skład spadku wchodzą w większości grunty rolne, są też jakieś lasy ale bez dojazdu położone na trudnym terenie i dom ponad stu letni nadający się jedynie do rozbiórki wartość całego majątku to około 40 tys. Czyli część taty to jakieś 20 tysięcy wiem że nie ma mowy o zwolnienia od podatku bo tata zmarł przed 2007 rokiem ale mam takie pytanie: Czy podatek będzie od całości spadku po tacie czy zostanie podzielony na cztery części ? A jeśli tak to z kolei nasuwa mi się drugie pytanie ponieważ każdy będzie miał spadek o wartości jakieś 5 tys. kwota wolna od podatku to ponad 9 000 czy będziemy płacić podatek czy nie? Bardzo proszę o odpowiedź

14 paź 2013, 18:23

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
Post Re: Sprawa spadkowa - opodatkowanie
Każdy spadkobierca ma ustalany podatek odrębnie w zależności od odziedziczonego przez niego majątku. W twoim przypadku (i pozostałych trzech spadkobierców) mamy do czynienia z nabyciem masy spadkowej o wartości 5 000 zł co z uwagi na kwotę wolną nie powoduje konieczności zapłaty podatku od spadków i darowizn od spadku po tacie.

14 paź 2013, 21:48
Specjalista

REJESTRACJA11 maja 2007, 07:46

POSTY        440

LOKALIZACJAKujawsko-Pomorskie
Post Re: Sprawa spadkowa - opodatkowanie
W uzupełnieniu - dla ścisłości - zwolnienie obowiązuje jeżeli:
- nie było innej masy spadkowej po ojcu (np. jego własnego majątku-ale podejrzewam że jeżeli dopiero robicie sprawę spadkową po ojcu to pewnie go nie było),
- nie nabyliście od ojca w okresie pięciu lat przed śmiercią żadnych rzeczy i praw majątkowych - np. darowizn

15 paź 2013, 06:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]