Szanowni Państwo!
Nie jestem Skarbowcem. Jestem dziadkiem ukochanego, ale niestety, niepełnosprawnego wnuczka - podopiecznego Fundacji Dzieciom "Zdążyć z Pomocą" ( <a href="http://www.fundacja.dzieciom.pl/index.php" target="_blank">http://www.fundacja.dzieciom.pl/index.php</a> ). W sprawie 1% dla OPP i tzw. "konkretyzacji celu wpłaty" niby wszystko jest wiadomo - a jednak -
na końcu postu są moje pytania.
1. Jest stosowny komunikat MF z 21.12.2007r. ( <a href="http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const=4&dzial=609&id=107503&typ=news" target="_blank">http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const=4&...107503&typ=news</a> )
Cytuję istotny fragment:
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--><!--coloro:#3333FF--><span style="color:#3333FF"><!--/coloro-->[...]Jednocześnie, podatnik w składanym przez siebie zeznaniu podatkowym może również podać dodatkowe informacje, które w jego ocenie mogą mieć wpływ na dystrybucję środków gromadzonych przez organizację pożytku publicznego (np. na
konkretny cel).
Informację tę podatnik będzie mógł zamieścić w rubryce
„Inne informacje, w tym ułatwiające kontakt z podatnikiem”, znajdującej się bezpośrednio nad wnioskiem o przekazanie 1% podatku należnego, odpowiednio w:
poz. 135 – PIT-28,
poz. 311 – PIT-36,
poz. 107 –PIT-36L,
poz. 123 – PIT-37,
poz. 59 – PIT-38.
Powyższe informacje zostaną przesłane organizacji pożytku publicznego przez organ podatkowy jako uszczegółowienie przekazanych kwot[...].<!--colorc--></span><!--/colorc-->(wytłuszczenia moje)<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
2. Prawdopodobnie wszystkie US otrzymały odpowiednie wytyczne z MF (via IS).
Cytuję:
<blockquote><!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> <!--coloro:#3366FF--><span style="color:#3366FF"><!--/coloro-->Warszawa, dnia 01.02.2008r.
Dyrektor
Izby Skarbowej w Warszawie
ul. A. Felińskiego 2B
01-513 Warszawa
tel. 022 561 80 00
e-mail:
is1401@mz.mofnet.gov.pl 1401/RN-II/051-28/08/SD
[...]Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie w odpowiedzi na pismo z dnia 08.01.2008r. (data wpływu do Izby Skarbowej w dniu 09.01.2008r.), przesłane pocztą elektroniczną, dot. odmowy wprowadzania do systemu informatycznego przez naczelników urzędów skarbowych informacji dot. przekazywania 1% podatku na rzecz organizacji pożytku publicznego na konkretny cel, uprzejmie informuje, że komunikat Ministerstwa Finansów został przekazany do wszystkich naczelników urzędów skarbowych przy piśmie z dnia 07.01.2008r. znak: AP10/0120/1/SYW/07/8001 w sprawie akcji rozliczenia rocznego podatników podatku dochodowego od osób fizycznych.
Naczelnicy urzędów skarbowych, w tym województwa mazowieckiego zostali zobligowani zatem do przesyłania na konto wskazanej przez podatnika w zeznaniu rocznym organizacji pożytku publicznego nie tylko kwoty stanowiącej równowartość 1% wyliczonego podatku dochodowego, lecz również informacji konkretyzujących cel przekazywanych środków.
Prawidłowość wykonania powyższego zadania została objęta przez Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie nadzorem instancyjnym.[...]
z up. Dyrektora
Izby Skarbowej w Warszawie
Zbigniew Witczak
(podpis na oryginale)<!--colorc--></span><!--/colorc--><!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--></blockquote>
Nie chcę uogólniać,
ale praktyka US (mój US jest OK)
bywa i taka - też posłużę się cytatami z forum Fundacji (rodziców niepełnosprawnych dzieci):
<blockquote><!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--><!--coloro:#3366FF--><span style="color:#3366FF"><!--/coloro-->Wysłany:(renek -Głuchołazy) Czw Lut 21, 2008 3:43 pm
Jestem troszkę zdezorientowana...znajomy osobiście oddawał PITa w US, a tam odbierający go pan powiedział, że nikt nie będzie bawił się w przekazywanie konkretnym osobom tych pieniędzy[...] <!--colorc--></span><!--/colorc--> <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> </blockquote>
<blockquote><!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--><!--coloro:#3366FF--><span style="color:#3366FF"><!--/coloro-->Wysłany: (Helutek1-Sosnowiec) Pią Lut 22, 2008 9:04 pm
Jestem zdruzgotana...tyle czasu pieniędzy energii ....wszystko by zebrać jak najwięcej z 1% ..a teraz zadzwoniła kobieta, znajoma,która po raz trzeci chciała wpłącić 1% dla Helenki i mówi, że w Rybniku, dużym mieście, gdy oddawała PiTA pani skreśliła imię inazwisko mojej córki bo stwierdziła , że nie ma takiej możliwości....i tyle..... <!--colorc--></span><!--/colorc--><!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> </blockquote>
<blockquote><!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--><!--coloro:#3366FF--><span style="color:#3366FF"><!--/coloro-->Wysłany:Agalech-Wałbrzych Pon Lut 25, 2008 8:26 pm
hej ja tez bylam dzis w US w Wałbrzychu zawieźć pity i oczywiscie spytalam jak to jest w naszym urzedzie z tym 1% chodzi o wplaty na konkretne dziecko panie były bardzo zdziwione i nic nie wiedza ze można nazwisko wpisywac tak wiec przypuszczam ze będzie straszna lipa z trafieneim tej kasy na subkonta dzieci naszych pozdr aga<!--colorc--></span><!--/colorc--><!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> </blockquote>
<blockquote><!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--><!--coloro:#3366FF--><span style="color:#3366FF"><!--/coloro-->Wysłany: FundacjaDzieciom-Warszawa Wto Lut 26, 2008 8:43 pm
[...] zdarzyło się nam już kilka "przesympatycznych" telefonów z urzędów skarbowych z całej polski z pytaniem dlaczego wprowadzamy Państwa w błąd, informując o możliwości zbierania 1% na dzieci wpisując nazwisko i imie w odp. komórce Pita.
Mam nadzieję że jak to jak ładnie określono w innym temacie 'odchylenie statystyczne'
My oczywiście jeżeli urzędnik na to pozwoli tłumaczymy o informacji przekazanej przez MF. <!--colorc--></span><!--/colorc--><!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--></blockquote>
Mógłbym tu wkleić jeszcze więcej postów z powyższymi problemami, ale chyba już wiadomo Państwu o co chodzi.Moje pytania:
1. Dlaczego tak się dzieje? "Płoszeni" są od okienek niektórych US najbardziej wartościowi ludzie Rzeczpospolitej, którzy wyznają uniwersalną, etyczną zasadę "tyleś wart, ile możesz pomóc drugiemu".
2. Zdaję sobię sprawę, że przedmiotowy Komunikat MF nie jest normą prawną. Myślę jednak, że przekazany do US przy piśmie z dnia 07.01.2008r. znak: AP10/0120/1/SYW/07/8001 w sprawie akcji rozliczenia rocznego podatników podatku dochodowego od osób fizycznych - wyraża wolę MF (jest swoistą interpretacją, wytycznymi przełożonego) jak ustawową normę prawną należy wykonywać w US.
Czy dobrze myślę?3. Może Wasz wewnętrzny system informatyczny nie został odpowiednio przygotowany do realizacji tego zadania? Na przykład: nie można wprowadzić w pole 123 Pit37 danych, nie można wygenerować raportu dla danej OPP z polami: nr KRS, kwota cząstkowa 1%, imie i nazwisko dziecka.
Zdaję sobię w pełni sprawę, że ta "konkretyzacja celu" to dla Skarbowców wcale nie mały, dodatkowy obowiązek. Pragnę jednak - niezależnie od przedstawionego tu problemu - wyrazić swój głęboki szacunek dla Waszej pracy. Aby mieć moralne przyzwolenie na "wtargnięcie" na to forum - informuję, iż w piątek dokonałem na poczcie wpłaty 20gr na rzecz wiceminister Elżbiety Suchockiej-Roguskiej tytułem darowizny na utrzymanie 2 domów, mieszkania i jachtu.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich Skarbowców