Teraz jest 05 wrz 2025, 22:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona
Konkretyzacja celu wpłaty 1% dla OPP 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA27 lut 2008, 19:01

POSTY        2
Nie jestem Skarbowcem. Jestem dziadkiem ukochanego, ale niestety, niepełnosprawnego wnuczka - podopiecznego Fundacji Dzieciom "Zdążyć z Pomocą" ( <a href="http://www.fundacja.dzieciom.pl/index.php" target="_blank">http://www.fundacja.dzieciom.pl/index.php</a> ). W sprawie 1% dla OPP i tzw. "konkretyzacji celu wpłaty" niby wszystko jest wiadomo - a jednak - na końcu postu są moje pytania.

1. Jest stosowny komunikat MF z 21.12.2007r. ( <a href="http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const=4&dzial=609&id=107503&typ=news" target="_blank">http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const=4&...107503&typ=news</a> )
Cytuję istotny fragment:
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--><!--coloro:#3333FF--><span style="color:#3333FF"><!--/coloro-->[...]Jednocześnie, podatnik w składanym przez siebie zeznaniu podatkowym może również podać dodatkowe informacje, które w jego ocenie mogą mieć wpływ na dystrybucję środków gromadzonych przez organizację pożytku publicznego (np. na konkretny cel).

Informację tę podatnik będzie mógł zamieścić w rubryce „Inne informacje, w tym ułatwiające kontakt z podatnikiem”, znajdującej się bezpośrednio nad wnioskiem o przekazanie 1% podatku należnego, odpowiednio w:
poz. 135 – PIT-28,
poz. 311 – PIT-36,
poz. 107 –PIT-36L,
poz. 123 – PIT-37,
poz. 59 – PIT-38.

Powyższe informacje zostaną przesłane organizacji pożytku publicznego przez organ podatkowy jako uszczegółowienie przekazanych kwot[...].<!--colorc--></span><!--/colorc-->(wytłuszczenia moje)<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

2. Prawdopodobnie wszystkie US otrzymały odpowiednie wytyczne z MF (via IS).
Cytuję:
<blockquote><!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> <!--coloro:#3366FF--><span style="color:#3366FF"><!--/coloro-->Warszawa, dnia 01.02.2008r.
Dyrektor
Izby Skarbowej w Warszawie
ul. A. Felińskiego 2B
01-513 Warszawa
tel. 022 561 80 00
e-mail: is1401@mz.mofnet.gov.pl
1401/RN-II/051-28/08/SD

[...]Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie w odpowiedzi na pismo z dnia 08.01.2008r. (data wpływu do Izby Skarbowej w dniu 09.01.2008r.), przesłane pocztą elektroniczną, dot. odmowy wprowadzania do systemu informatycznego przez naczelników urzędów skarbowych informacji dot. przekazywania 1% podatku na rzecz organizacji pożytku publicznego na konkretny cel, uprzejmie informuje, że komunikat Ministerstwa Finansów został przekazany do wszystkich naczelników urzędów skarbowych przy piśmie z dnia 07.01.2008r. znak: AP10/0120/1/SYW/07/8001 w sprawie akcji rozliczenia rocznego podatników podatku dochodowego od osób fizycznych.

Naczelnicy urzędów skarbowych, w tym województwa mazowieckiego zostali zobligowani zatem do przesyłania na konto wskazanej przez podatnika w zeznaniu rocznym organizacji pożytku publicznego nie tylko kwoty stanowiącej równowartość 1% wyliczonego podatku dochodowego, lecz również informacji konkretyzujących cel przekazywanych środków.

Prawidłowość wykonania powyższego zadania została objęta przez Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie nadzorem instancyjnym.[...]
z up. Dyrektora
Izby Skarbowej w Warszawie
Zbigniew Witczak
(podpis na oryginale)<!--colorc--></span><!--/colorc--><!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--></blockquote>

Nie chcę uogólniać, ale praktyka US (mój US jest OK) bywa i taka - też posłużę się cytatami z forum Fundacji (rodziców niepełnosprawnych dzieci):
<blockquote><!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--><!--coloro:#3366FF--><span style="color:#3366FF"><!--/coloro-->Wysłany:(renek -Głuchołazy) Czw Lut 21, 2008 3:43 pm

Jestem troszkę zdezorientowana...znajomy osobiście oddawał PITa w US, a tam odbierający go pan powiedział, że nikt nie będzie bawił się w przekazywanie konkretnym osobom tych pieniędzy[...] <!--colorc--></span><!--/colorc--> <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->  </blockquote>

<blockquote><!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--><!--coloro:#3366FF--><span style="color:#3366FF"><!--/coloro-->Wysłany: (Helutek1-Sosnowiec) Pią Lut 22, 2008 9:04 pm  
Jestem zdruzgotana...tyle czasu pieniędzy energii ....wszystko by zebrać jak najwięcej z 1% ..a teraz zadzwoniła kobieta, znajoma,która po raz trzeci chciała wpłącić 1% dla Helenki i mówi, że w Rybniku, dużym mieście, gdy oddawała PiTA pani skreśliła imię inazwisko mojej córki bo stwierdziła , że nie ma takiej możliwości....i tyle..... <!--colorc--></span><!--/colorc--><!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> </blockquote>

<blockquote><!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--><!--coloro:#3366FF--><span style="color:#3366FF"><!--/coloro-->Wysłany:Agalech-Wałbrzych Pon Lut 25, 2008 8:26 pm  
hej ja tez bylam dzis w US w Wałbrzychu zawieźć pity i oczywiscie spytalam jak to jest w naszym urzedzie z tym 1% chodzi o wplaty na konkretne dziecko panie były bardzo zdziwione i nic nie wiedza ze można nazwisko wpisywac tak wiec przypuszczam ze będzie straszna lipa z trafieneim tej kasy na subkonta dzieci naszych pozdr aga<!--colorc--></span><!--/colorc--><!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> </blockquote>

<blockquote><!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--><!--coloro:#3366FF--><span style="color:#3366FF"><!--/coloro-->Wysłany: FundacjaDzieciom-Warszawa Wto Lut 26, 2008 8:43 pm  
[...] zdarzyło się nam już kilka "przesympatycznych" telefonów z urzędów skarbowych z całej polski z pytaniem dlaczego wprowadzamy Państwa w błąd, informując o możliwości zbierania 1% na dzieci wpisując nazwisko i imie w odp. komórce Pita.
Mam nadzieję że jak to jak ładnie określono w innym temacie 'odchylenie statystyczne'
My oczywiście jeżeli urzędnik na to pozwoli tłumaczymy o informacji przekazanej przez MF. <!--colorc--></span><!--/colorc--><!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--></blockquote>

Mógłbym tu wkleić jeszcze więcej postów z powyższymi problemami, ale chyba już wiadomo Państwu o co chodzi.

Moje pytania:
1. Dlaczego tak się dzieje? "Płoszeni" są od okienek niektórych US najbardziej wartościowi ludzie Rzeczpospolitej, którzy wyznają uniwersalną, etyczną zasadę "tyleś wart, ile możesz pomóc drugiemu".

2. Zdaję sobię sprawę, że przedmiotowy Komunikat MF nie jest normą prawną. Myślę jednak, że przekazany do US przy piśmie z dnia 07.01.2008r. znak: AP10/0120/1/SYW/07/8001 w sprawie akcji rozliczenia rocznego podatników podatku dochodowego od osób fizycznych - wyraża wolę MF (jest swoistą interpretacją, wytycznymi przełożonego) jak ustawową normę prawną należy wykonywać w US. Czy dobrze myślę?

3. Może Wasz wewnętrzny system informatyczny nie został odpowiednio przygotowany do realizacji tego zadania? Na przykład: nie można wprowadzić w pole 123 Pit37 danych, nie można wygenerować raportu dla danej OPP z polami: nr KRS, kwota cząstkowa 1%, imie i nazwisko dziecka.

Zdaję sobię w pełni sprawę, że ta "konkretyzacja celu" to dla Skarbowców wcale nie mały, dodatkowy obowiązek. Pragnę jednak - niezależnie od przedstawionego tu problemu - wyrazić swój głęboki szacunek dla Waszej pracy. Aby mieć moralne przyzwolenie na "wtargnięcie" na to forum - informuję, iż w piątek dokonałem na poczcie wpłaty 20gr na rzecz wiceminister Elżbiety Suchockiej-Roguskiej tytułem darowizny na utrzymanie 2 domów, mieszkania i jachtu.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich Skarbowców

02 mar 2008, 10:45
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 lis 2006, 22:41

POSTY        39
Miło widzieć kogoś normalnego i normalnie się do nas odzywającego. Dziękuję bardzo. Na pocieszenie dodam, że sam pracuję przy przyjmowaniu od Podatników zeznań rocznych i ani ja, ani nikt z moich współpracowników nie robi żadnych trudności przy "1 %". System zwrotów działa u nas prawidłowo i możliwe jest przekazanie 1% na konkretne dziecko czy inny konkretny, określony przez Podatnika cel. Z tego co wiem tak też jest w całej Wielkopolsce.
pozdrawiam

02 mar 2008, 12:24
Specjalista

REJESTRACJA14 sie 2007, 20:56

POSTY        330
W moim urzędzie jest jakiś problem dotyczący 1%, problem o charakterze informatycznym. Nie zajmuję się tą działką, ale z tego co wiem czekamy wciąż na jakieś poprawki do POLTAXu, bo coś nie gra i trzeba każdą wpłatę traktowac "ręcznie". Póki co dawano radę, ale zaczął się sezon i może byc klops...

Ostatnio edytowano 02 mar 2008, 14:36 przez widow, łącznie edytowano 1 raz

02 mar 2008, 14:35
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Chyba już po problemie ostatnie poprawki przyszły w czwartkowe popołudnie.  W księgowosci był problem z grupowym zatwierdzaniem rejestrów jeśli były tam zeznanań z odliczeniem na jeden procent, co i raz brakuje jakiegoś beneficjenta w przekazanym nam zbiorze z KRS.  Największy problem to nie ma mocy przerobowych by przerobić szybko  ten obecny spływ zeznań i biotechnologiczne wdrożenie "elektronicznego" przesyłania zeznań.

02 mar 2008, 15:40
Zaawansowany

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:45

POSTY        78

Miło widzieć kogoś normalnego i normalnie się do nas odzywającego. Dziękuję bardzo. Na pocieszenie dodam, że sam pracuję przy przyjmowaniu od Podatników zeznań rocznych i ani ja, ani nikt z moich współpracowników nie robi żadnych trudności przy "1 %". System zwrotów działa u nas prawidłowo i możliwe jest przekazanie 1% na konkretne dziecko czy inny konkretny, określony przez Podatnika cel. Z tego co wiem tak też jest w całej Wielkopolsce.
pozdrawiam

Potwierdzam, jako wymiarowiec sprawdzam czy wszystkie informacje dodatkowe znajdują się na OPP-1.

02 mar 2008, 16:10
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 paź 2006, 11:45

POSTY        52

Chyba już po problemie ostatnie poprawki przyszły w czwartkowe popołudnie.  W księgowosci był problem z grupowym zatwierdzaniem rejestrów jeśli były tam zeznanań z odliczeniem na jeden procent, co i raz brakuje jakiegoś beneficjenta w przekazanym nam zbiorze z KRS.  Największy problem to nie ma mocy przerobowych by przerobić szybko  ten obecny spływ zeznań i biotechnologiczne wdrożenie "elektronicznego" przesyłania zeznań.

To nie tylko rejestry z 1% trzeba zatwierdzać pojedynczo. Wszystkie dotyczące PIT PPL PPE. I tu jest problem, jest to nie do przerobienia w szybkim czasie.

03 mar 2008, 08:31
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2008, 12:37

POSTY        13
Sprawdziłem u mnie w US, jak wygląda cała procedura (na przykładzie PIT-37):

1.) zeznania już na etapie przyjmowania są odrębnie paczkowane (absolutnie nie ingerujemy w konkretyzacje 1% poprzez jej wykreślanie),
2.) podczas wprowadzania wklepywacz wpisuje dane z poz. 123 "inne informacje" (czyli konkretyzacja 1%),
3.) generuje się formularz OPP-1 z danymi: kwota, nr KRS i tytuł (konkretyzacja 1%) czyli poz. 41, 42 i 43,
4.) na wymiarze sprawdza się dane z PIT-37 z danymi z OPP-1,
5.) zatwierdzenie 2 rejestrów (OPP-1 osobno),
6.) rachunkowość zatwierdza rejestry (w tym OPP-1) i dokonuje przelewów. Każdy OPP-1 - osobny przelew

Organizacja Pożytku Publicznego otrzymuje dane dot.:
   - "darczyńcy"
   - kwoty.
   - konkretyzacji (idąc od początku: poz. 123 PIT-37, poz. 43 OPP-1).

Myślę, że w innych US jest podobnie.
Pozdrawiam Wiarusa1950

03 mar 2008, 12:20
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 wrz 2006, 17:23

POSTY        64
Na Ślasku w zeznaniu PIT-37 w poz.125 wpisuje sie nr KRS a w poz 125A wpisuje się  konkretne nazwisko osoby dla której maja byc przekazane pieniądze . Tak pracujemy juz od połowy lutego:):):)

03 mar 2008, 14:30
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 lis 2006, 18:43

POSTY        93

2.) podczas wprowadzania wklepywacz wpisuje dane z poz. 123 "inne informacje" (czyli konkretyzacja 1%),

Ja przepraszam za dygresję nie w temacie, ale krew mnie zalewa, jak słyszę albo czytam takie teksty. Ja bardzo proszę o odrobinę szacunku dla ludzi, którzy zajmują się wprowadzaniem do POLTAXu zeznań i deklaracji. Określenie "wklepywacze" jest uwłaczające!!! Proponuję każdemu niewklepywaczowi posiedzieć 8 godzin dziennie w skupieniu i sobie powklepywać. I wtedy sobie pogadamy.
Pozdrawiam.

03 mar 2008, 18:24
Początkujący

REJESTRACJA31 sty 2007, 21:07

POSTY        7

LOKALIZACJApółnoc

<!--quoteo(post=25516:date=03. 03. 2008 g. 12:20:name=Muchu)--><div class='quotetop'>(Muchu @ 03. 03. 2008 g. 12:20) [snapback]25516[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Ja przepraszam za dygresję nie w temacie, ale krew mnie zalewa, jak słyszę albo czytam takie teksty. Ja bardzo proszę o odrobinę szacunku dla ludzi, którzy zajmują się wprowadzaniem do POLTAXu zeznań i deklaracji. Określenie "wklepywacze" jest uwłaczające!!! Proponuję każdemu niewklepywaczowi posiedzieć 8 godzin dziennie w skupieniu i sobie powklepywać. I wtedy sobie pogadamy.
Pozdrawiam.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Popieram - Muchu posiedź przy wprowadzaniu choćby jeden dzień to może nabierzesz szacunku do - jak nas określiłeś- "wklepywaczy". W naszym referacie 1/3 załogi jest na chorobowym i siedzimy na dyżurach co drugi dzień- MASAKRA.
A co do 1% to oczywiste, że można przekazywać go na konkretną osobę (poz. 123A), chociaż może nie dla wszystkich?

Ostatnio edytowano 03 mar 2008, 21:27 przez Ambrozy, łącznie edytowano 1 raz

03 mar 2008, 21:26
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

<!--quoteo(post=25531:date=03. 03. 2008 g. 18:24:name=Taxator)--><div class='quotetop'>(Taxator @ 03. 03. 2008 g. 18:24) [snapback]25531[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
<!--quoteo(post=25516:date=03. 03. 2008 g. 12:20:name=Muchu)--><div class='quotetop'>(Muchu @ 03. 03. 2008 g. 12:20) [snapback]25516[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Pozdrawiam.

Popieram - Muchu posiedź przy wprowadzaniu choćby jeden dzień to może nabierzesz szacunku do - jak nas określiłeś- "wklepywaczy". W naszym referacie 1/3 załogi jest na chorobowym i siedzimy na dyżurach co drugi dzień- MASAKRA.
A co do 1% to oczywiste, że można przekazywać go na konkretną osobę (poz. 123A), chociaż może nie dla wszystkich?
Ja mam szacunek do "wklepywaczy" ale niestety nasi szefowie, głównie MF nie. To oni nie uważają osób wprowadzających deklaracje za osoby godnych szacunku pracowników i to oni często uważają, że "wklepanie" zeznania po robota na 30-40 sekund (słowo sam to słyszałem!!!). Wystarczy popatrzeć na zeznania wprowadzane przez np. stażystów i popełniane przy tym błędy. A tak swoją drogą jak szacujecie ilość błędnych zeznań (NIP pracodawcy zamiast podatnika, nazwisko rodowe zamiast obecnego, niewypełnienie rubryki itp.). Ciekawe czy w przypadku gdyby w każdej takiej sprawie wzywać podatnika do złożenia korekty ktoś by zauważył pracę "wklepywaczy"? Oczywiście nie jest to pomysł do realizacji, bo wiem, że akcja zeznań musiała by każdorazowo trwać 2-3 lata :rotfl:
Miłej pracy i uważajcie na oczy  B)))

03 mar 2008, 22:14
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2008, 12:37

POSTY        13

<!--quoteo(post=25531:date=03. 03. 2008 g. 18:24:name=Taxator)--><div class='quotetop'>(Taxator @ 03. 03. 2008 g. 18:24) [snapback]25531[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Pozdrawiam.

Pracowałem i na wprowadzaniu.

Jeżeli po użytym przeze mnie określeniu "wklepywacz" ktoś uzna, że to brak szacunku, no cóż...  To jego zdanie.

Nie chciałem absolutnie nikogo urazić. Jeśli tak się stało to serdecznie przepraszam.

04 mar 2008, 07:32
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:35

POSTY        74

A tak swoją drogą jak szacujecie ilość błędnych zeznań (NIP pracodawcy zamiast podatnika, nazwisko rodowe zamiast obecnego, niewypełnienie rubryki itp.). Ciekawe czy w przypadku gdyby w każdej takiej sprawie wzywać podatnika do złożenia korekty ktoś by zauważył pracę "wklepywaczy"? Oczywiście nie jest to pomysł do realizacji, bo wiem, że akcja zeznań musiała by każdorazowo trwać 2-3 lata :rotfl:
Miłej pracy i uważajcie na oczy  B)))

Liczba błędnych zeznań co roku wynosi ok. 20%.

Wzywanie podatników i wyjaśnianie błędów, o których piszesz, jest możliwe. Wiem, bo pracuje w takim urzędzie. Mamy tu permanentny strajk włoski. :)  Zapewniam, że nadludzkim wysiłkiem, jak co roku zmieścimy sie w terminie.

Co do 1%. Czy może mi ktoś wyjaśnić, dlaczego a ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych umieszczono art. 45 ust. 5e.:
"Przekazania kwoty, o której mowa w ust. 5c, na rachunek bankowy organizacji pożytku publicznego – po pomniejszeniu o koszty przelewu bankowego – dokonuje naczelnik urzędu skarbowego właściwy miejscowo dla złożenia zeznania podatkowego, w terminie trzech miesięcy od upływu terminu dla złożenia zeznania podatkowego, z zastrzeżeniem ust. 5f.",
w sytuacji, gdy za przelewy w NBP dokonywane przez US nie sa pobierane żadne opłaty?

Gdzie tkwi haczyk?

04 mar 2008, 09:05
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 paź 2006, 11:45

POSTY        52
[quote name='Zbigniew' date='04. 03. 2008  g. 09:05' post='25570']
[quote name='supersaper' post='25554' date='03. 03. 2008 g. 22:14']

Co do 1%. Czy może mi ktoś wyjaśnić, dlaczego a ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych umieszczono art. 45 ust. 5e.:
"Przekazania kwoty, o której mowa w ust. 5c, na rachunek bankowy organizacji pożytku publicznego – po pomniejszeniu o koszty przelewu bankowego – dokonuje naczelnik urzędu skarbowego właściwy miejscowo dla złożenia zeznania podatkowego, w terminie trzech miesięcy od upływu terminu dla złożenia zeznania podatkowego, z zastrzeżeniem ust. 5f.",
w sytuacji, gdy za przelewy w NBP dokonywane przez US nie sa pobierane żadne opłaty?

Gdzie tkwi haczyk?
[/quote]

Wiesz ? Nie wszyscy POsłowie (proponując zmiany przepisów) wiedzą że NBP nie pobiera prowizji za przelewy z US do podatnika czy na OPP.

04 mar 2008, 13:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 37 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona