Teraz jest 05 wrz 2025, 22:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Zeznania PIT-28 - procedura ksiegowa 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA27 sty 2008, 20:43

POSTY        5
witam jestem mloda i niedoswiadczona osoba zaczynajaca prace w urzedzie skarbowym los tak chcial ze dostal mi sie ryczalt nie mam pojeciach jak sie za to zabrac proszę o pomoc z gory dziekuje

Ostatnio edytowano 30 sty 2008, 18:49 przez caecainvidia, łącznie edytowano 1 raz

28 sty 2008, 20:07
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

witam jestem mloda i niedoswiadczona osoba zaczynajaca prace w urzedzie skarbowym los tak chcial ze dostal mi sie ryczalt nie mam pojeciach jak sie za to zabrac proszę o pomoc z gory dziekuje

No to masz farta. Widać, że cię szefostwo oszczędziło i nie dało jakiejś kobyły.
Przeczytaj (dokładnie!!!) ustawę pdof i potem o ryczałcie. Później postaraj się czytać powtórnie ustawę o ryczałcie i przy odwołaniach do innych przepisów w tej ustawie lub pdof śledzić odwołania. Kilka dni powinno wystarczyć na wnikliwe poznanie zagadnienia.
Miłej pracy  :brawa:

28 sty 2008, 20:12

REJESTRACJA15 lis 2007, 21:14

POSTY        141

A gdzie te PIT-y28 cię stresują w wymiarze czy w księgowości?

28 sty 2008, 21:11
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 paź 2006, 21:33

POSTY        51

LOKALIZACJAZiemia
Ale jesteś pomocny supersaper, jak oranżada w proszku na pustyni... jak będę miał problem to tylko do ciebie...., caecainvidia, na czym problem polega  ;)

28 sty 2008, 21:26
Początkujący
Własny awatar

POSTY        5

<!--quoteo(post=23105:date=28. 01. 2008 g. 20:07:name=caecainvidia)--><div class='quotetop'>(caecainvidia @ 28. 01. 2008 g. 20:07) [snapback]23105[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

A gdzie te PIT-y28 cię stresują w wymiarze czy w księgowości?
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
w ksiegowosci ;(

babula                    

Ale jesteś pomocny supersaper, jak oranżada w proszku na pustyni... jak będę miał problem to tylko do ciebie...., caecainvidia, na czym problem polega  ;)

dostalam 7 paczek zeznan na dzien dobry 2 z odpisami i 5 z przypisami nie wiem jak sie z nimi obchodzic od czego zaczac jak je sprawdzac wydaje mi sie to wszystko bardzo skomplikowane  :(

28 sty 2008, 21:31

REJESTRACJA15 lis 2007, 21:14

POSTY        141

28 sty 2008, 21:34
Początkujący
Własny awatar

POSTY        5

nawet jakis program wplaty ostatnio dostalam podobno pomocny w zeznaniach

28 sty 2008, 21:38
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 paź 2006, 21:33

POSTY        51

LOKALIZACJAZiemia
no to ja pomocny bedę niczym Supersaper... bo z wymiarów jestem...  :blush:

28 sty 2008, 21:40
Początkujący
Własny awatar

POSTY        5
bardzo bylabym wdzieczna za odpobine pomocy bo strasznie sie stresuje a z panem od wymiarow nie moge sie dogadac ;/

28 sty 2008, 21:43
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Biedulko, a bardziej doświadczonej koleżanki nie masz w tym usie? Same harpie?  <_<
No nie wierzę,że nie ma nikogo, kogo mogłabyś zapytać. To gdzie to tak?
Dziecko, drogie przenoś się szybko do Urzędu Celnego. Oni to przynajmniej podwyżki dostaną, choć też z umiejętnością księgowania w komputerku słabawo bywa.
A ten brutal od wymiarów może chętnie udzieliłby Ci "szczegółowych wyjaśnień" tylko nie wie jak zacząć? Uśmiechnij się do niego albo co.

28 sty 2008, 22:39
Zobacz profil WWW
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

1. zajrzyj do karty podatnika w  P2B i porównaj wpłacone zaliczki z wykazanymi w punktach 111-123. - program tego nie zrobi :angry2:  i jeśli masz szczęście to jest OK - najczęściej się nie zgadza.

2. Jak sie zgadza  i jest na zero to  zatwierdzasz i przechodzisz do p.138  aby wygenerować przelew dla OPP.

3. Jak się nie zgadzają wpłaty to nie zatwierdzasz i zwracasz do wymiaru w celu korekty zeznania.

4. Jeśli zaliczki są zgodne z zeznaniem i występuje nadpłata to przejdź do p.110 i wygeneruj przelew na zwrot do podatnika.

Nie dziwię się , że masz problemy jeśli masz te informacje "zdobywać " od koleżanek i kolegów a nie  na porządnym szkoleniu  , gdzie te operacje wałkuje się na wielu scenariuszach aż do całkowitego wyjaśnienia procedury.  Takie szkolenia powinna zorganizować izba na wniosek z urzędu.

Ryczałt jest w zasadzie dla podatników samodzielnie rozliczających się z dochodów. Z reguły nie mają księgowych i stąd problemy w obliczaniu zaliczek i księgowaniu.  Niektóre urzędy aby uniknąć problemów opisanych w poradzie nr 3 ( wezwanie podatnika, korekta) umożliwiają podatnikom sprawdzenie zaliczek przez księgową przy składaniu zeznania.  To tzw"gniazdowe"  stanowisko  wymiarowiec + księgowy przyjmujący zeznanie sprawdza się w praktyce znacznie redukując kolejki w urzędzie i usprawnia przepływ zeznań.

Ostatnio edytowano 29 sty 2008, 22:11 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

28 sty 2008, 23:13
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 paź 2006, 11:45

POSTY        52

2. Jak sie zgadza  i jest na zero to  zatwierdzasz i przechodzisz do p.138  aby wygenerować przelew dla OPP.

A od kiedy ? można już generować przelewy na OPP ?
Bo nic mi nie wiadomo - aby wymiar miał możliwość utworzenia rejestru dla OPP.
Podobno niema jeszcze wersji POLTAXu do obsługi OPP.

29 sty 2008, 09:20
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Czekamy na nową wersję -opóźnienie wynosi juz ok 13 dni w stosunku do zapowiedzi- pewnie są jakieś merytoryczne problemy w MF.

29 sty 2008, 12:20
Początkujący
Własny awatar

POSTY        5

parę porad:

1. zajrzyj do karty podatnika w  P2B i porównaj wpłacone zaliczki z wykazanymi w punktach 111-123. - program tego nie zrobi :angry2:  i jeśli masz szczęście to jest OK - najczęściej się nie zgadza.

3. Jak się nie zgadzają wpłaty to nie zatwierdzasz i zwracasz do wymiaru w celu korekty zeznania.

4. Jeśli zaliczki są zgodne z zeznaniem i występuje nadpłata to przejdź do p.110 i wygeneruj przelew na zwrot do podatnika.

Nie dziwię się , że masz problemy jeśli masz te informacje "zdobywać " od koleżanek i kolegów a nie  na porządnym szkoleniu  , gdzie te operacje wałkuje się na wielu scenariuszach aż do całkowitego wyjaśnienia procedury.  Takie szkolenia powinna zorganizować izba na wniosek z urzędu.

Ryczałt jest w zasadzie dla podatników samodzielnie rozliczających się z dochodów. Z reguły nie mają księgowych i stąd problemy w obliczaniu zaliczek i księgowaniu.  Niektóre urzędy aby uniknąć problemów opisanych w poradzie nr 3 ( wezwanie podatnika, korekta) umożliwiają podatnikom sprawdzenie zaliczek przez księgową przy składaniu zeznania.  To tzw"gniazdowe"  stanowisko  wymiarowiec + księgowy przyjmujący zeznanie sprawdza się w praktyce znacznie redukując kolejki w urzędzie i usprawnia przepływ zeznań.

dziękuje serdecznie za cenne wskazówki ;*

30 sty 2008, 13:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 25 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona