witam jestem mloda i niedoswiadczona osoba zaczynajaca prace w urzedzie skarbowym los tak chcial ze dostal mi sie ryczalt nie mam pojeciach jak sie za to zabrac proszę o pomoc z gory dziekuje
Ostatnio edytowano 30 sty 2008, 18:49 przez caecainvidia, łącznie edytowano 1 raz
28 sty 2008, 20:07
caecainvidia
witam jestem mloda i niedoswiadczona osoba zaczynajaca prace w urzedzie skarbowym los tak chcial ze dostal mi sie ryczalt nie mam pojeciach jak sie za to zabrac proszę o pomoc z gory dziekuje
No to masz farta. Widać, że cię szefostwo oszczędziło i nie dało jakiejś kobyły. Przeczytaj (dokładnie!!!) ustawę pdof i potem o ryczałcie. Później postaraj się czytać powtórnie ustawę o ryczałcie i przy odwołaniach do innych przepisów w tej ustawie lub pdof śledzić odwołania. Kilka dni powinno wystarczyć na wnikliwe poznanie zagadnienia. Miłej pracy :brawa:
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
28 sty 2008, 20:12
caecainvidia
A gdzie te PIT-y28 cię stresują w wymiarze czy w księgowości?
28 sty 2008, 21:11
Ale jesteś pomocny supersaper, jak oranżada w proszku na pustyni... jak będę miał problem to tylko do ciebie...., caecainvidia, na czym problem polega
____________________________________ Doświadczenie uczy, że doświadczenie niczego nie uczy" Giovanni Guareschi
28 sty 2008, 21:26
aligator1
<!--quoteo(post=23105:date=28. 01. 2008 g. 20:07:name=caecainvidia)--><div class='quotetop'>(caecainvidia @ 28. 01. 2008 g. 20:07) [snapback]23105[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> witam jestem mloda i niedoswiadczona osoba zaczynajaca prace w urzedzie skarbowym los tak chcial ze dostal mi sie ryczalt nie mam pojeciach jak sie za to zabrac proszę o pomoc z gory dziekuje
A gdzie te PIT-y28 cię stresują w wymiarze czy w księgowości? <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> w ksiegowosci ;(
babula
Ale jesteś pomocny supersaper, jak oranżada w proszku na pustyni... jak będę miał problem to tylko do ciebie...., caecainvidia, na czym problem polega
dostalam 7 paczek zeznan na dzien dobry 2 z odpisami i 5 z przypisami nie wiem jak sie z nimi obchodzic od czego zaczac jak je sprawdzac wydaje mi sie to wszystko bardzo skomplikowane
28 sty 2008, 21:31
a znasz Poltax 2B?
28 sty 2008, 21:34
troche znam
nawet jakis program wplaty ostatnio dostalam podobno pomocny w zeznaniach
28 sty 2008, 21:38
no to ja pomocny bedę niczym Supersaper... bo z wymiarów jestem... :blush:
____________________________________ Doświadczenie uczy, że doświadczenie niczego nie uczy" Giovanni Guareschi
28 sty 2008, 21:40
bardzo bylabym wdzieczna za odpobine pomocy bo strasznie sie stresuje a z panem od wymiarow nie moge sie dogadac ;/
28 sty 2008, 21:43
Biedulko, a bardziej doświadczonej koleżanki nie masz w tym usie? Same harpie? <_< No nie wierzę,że nie ma nikogo, kogo mogłabyś zapytać. To gdzie to tak? Dziecko, drogie przenoś się szybko do Urzędu Celnego. Oni to przynajmniej podwyżki dostaną, choć też z umiejętnością księgowania w komputerku słabawo bywa. A ten brutal od wymiarów może chętnie udzieliłby Ci "szczegółowych wyjaśnień" tylko nie wie jak zacząć? Uśmiechnij się do niego albo co.
28 sty 2008, 22:39
parę porad:
1. zajrzyj do karty podatnika w P2B i porównaj wpłacone zaliczki z wykazanymi w punktach 111-123. - program tego nie zrobi :angry2: i jeśli masz szczęście to jest OK - najczęściej się nie zgadza.
2. Jak sie zgadza i jest na zero to zatwierdzasz i przechodzisz do p.138 aby wygenerować przelew dla OPP.
3. Jak się nie zgadzają wpłaty to nie zatwierdzasz i zwracasz do wymiaru w celu korekty zeznania.
4. Jeśli zaliczki są zgodne z zeznaniem i występuje nadpłata to przejdź do p.110 i wygeneruj przelew na zwrot do podatnika.
Nie dziwię się , że masz problemy jeśli masz te informacje "zdobywać " od koleżanek i kolegów a nie na porządnym szkoleniu , gdzie te operacje wałkuje się na wielu scenariuszach aż do całkowitego wyjaśnienia procedury. Takie szkolenia powinna zorganizować izba na wniosek z urzędu.
Ryczałt jest w zasadzie dla podatników samodzielnie rozliczających się z dochodów. Z reguły nie mają księgowych i stąd problemy w obliczaniu zaliczek i księgowaniu. Niektóre urzędy aby uniknąć problemów opisanych w poradzie nr 3 ( wezwanie podatnika, korekta) umożliwiają podatnikom sprawdzenie zaliczek przez księgową przy składaniu zeznania. To tzw"gniazdowe" stanowisko wymiarowiec + księgowy przyjmujący zeznanie sprawdza się w praktyce znacznie redukując kolejki w urzędzie i usprawnia przepływ zeznań.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
Ostatnio edytowano 29 sty 2008, 22:11 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz
28 sty 2008, 23:13
tranqilo
2. Jak sie zgadza i jest na zero to zatwierdzasz i przechodzisz do p.138 aby wygenerować przelew dla OPP.
A od kiedy ? można już generować przelewy na OPP ? Bo nic mi nie wiadomo - aby wymiar miał możliwość utworzenia rejestru dla OPP. Podobno niema jeszcze wersji POLTAXu do obsługi OPP.
29 sty 2008, 09:20
Czekamy na nową wersję -opóźnienie wynosi juz ok 13 dni w stosunku do zapowiedzi- pewnie są jakieś merytoryczne problemy w MF.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
29 sty 2008, 12:20
tranqilo
parę porad:
1. zajrzyj do karty podatnika w P2B i porównaj wpłacone zaliczki z wykazanymi w punktach 111-123. - program tego nie zrobi :angry2: i jeśli masz szczęście to jest OK - najczęściej się nie zgadza.
3. Jak się nie zgadzają wpłaty to nie zatwierdzasz i zwracasz do wymiaru w celu korekty zeznania.
4. Jeśli zaliczki są zgodne z zeznaniem i występuje nadpłata to przejdź do p.110 i wygeneruj przelew na zwrot do podatnika.
Nie dziwię się , że masz problemy jeśli masz te informacje "zdobywać " od koleżanek i kolegów a nie na porządnym szkoleniu , gdzie te operacje wałkuje się na wielu scenariuszach aż do całkowitego wyjaśnienia procedury. Takie szkolenia powinna zorganizować izba na wniosek z urzędu.
Ryczałt jest w zasadzie dla podatników samodzielnie rozliczających się z dochodów. Z reguły nie mają księgowych i stąd problemy w obliczaniu zaliczek i księgowaniu. Niektóre urzędy aby uniknąć problemów opisanych w poradzie nr 3 ( wezwanie podatnika, korekta) umożliwiają podatnikom sprawdzenie zaliczek przez księgową przy składaniu zeznania. To tzw"gniazdowe" stanowisko wymiarowiec + księgowy przyjmujący zeznanie sprawdza się w praktyce znacznie redukując kolejki w urzędzie i usprawnia przepływ zeznań.