Witam. Mam dom w rodzinnej miejscowosci kolo Wroclawia i mieszkanie w Poznaniu. Pracuje i mieszkam w Poznaniu wiec dom chcialbym oddac w uzytkowanie osobie obcej(poniewaz z rodziny nie mam tam nikogo). Czy moge dac w uzytkowanie dom ZA DARMO? Czy istnieje taka mozliwosc? Nie chce ponosic kosztow utrzymania tego domu a od mieszkajacych tam osob wymagalbym jedynie oplacania rachunkow i ogrzewania tego budynku. Zamierzam do tego domu wrocic na tak zwane stare lata wiec nie chce sie go pozbywac a jest to dla mnie dodatkowe obciazenie aby utrzymywac mieszkanie i dom na raz. Jednoczesnie chcialbym aby dom byl ogrzewany i uzytkowany aby nie niszczal i w sumie na tym najbardziej mi zalezy. Czy ktos widzi jakies rozwiazanie. Jest to dom na wiosce i nie mam go szans za bardzo wynajac a jesli juz to koszt najmu bylby symboliczny np 50pln. Czy rzeczywiscie lepiej z nowym lokatorem sporzadzic umowe chocby na te symboliczne 50pln? proszę specjalistów o jakas porade i z gory dziekuje.
28 sie 2007, 07:16
"za darmo" to fikcja albo skrót myślowy. Jeśli osoba zamieszkująca w Twoim domu ponosi wydatki, które gdyby nie ona TY musiałbyś ponosić to w rzeczywistości otrzymujesz przychód pokrywający Twoje koszty. Dochód wynosi zero i podatku dochodowego nie ma i jest OK. Zawsze jednak lepiej jest prowadzić jakiś instrument ewidencyjny w stylu "podatkowej księgi przychodów i rozchodów" żeby dokładnie kontrolować czy sprawy finansowe bilansują się na zero. A to co Najemca opłaci traktuj jako przychód i nie zawracaj głowy. Aha i pomyśl też, gdyby to miało dłużej trwać, o amortyzacji budynku. Sprawa załatwiona w ten sposób jest czysta. A jakięś"darmowe" "użyczenia" to zawsze pachną wciskaniem kitu. Problem może być z VAT. Zależy do czego zostanie wykorzystany dom. Jeśli tylko do mieszkania to spoko. Ale jeśli Najemca zacznie w kąciku garażu sprzedawać waciki to trzeba będzie przychód przypadający proporcjonalnie na ten ten kącik opodatkować VAT-em (oczywiście z uwzględnieniem zwolnienia z art. 113 ust. 9). Ale jeśli chcesz żeby było na prawdę za darmo to przepisz na najemcę wszystkie media. No chociaż z podatkiem od nieruchomości to będzie kłopot bo będziesz musiał mu sprzedać dom. Nie ma, że "za darmo"!
28 sie 2007, 10:09
Najlepiej do całej sprawy pasuje umowa użyczenia. Patrz kodeks cywilny. Wtedy jednak nie ma mowy o opłatach.
28 sie 2007, 10:17
Umowa użyczenia raczej nie wchodzi w grę ponieważ czytalem o przypadku gdzie US naliczył podatek od kwoty jaką użyczający mogłby uzyskać na wynajmie nieruchomości, którą oddał w użyczenie. Krychu co do mojego przychodu i kosztów to nie istniałyby gdyby tam nikt nie mieszkał. Ktoś mieszka więc zużywa prąd, gaz i wodę itp i następnie sobie to oplaca. Oczywiście mogę odlączyć media ale dom musi być ogrzewany i użytkowany i mimo wynajęcia jednak taka nieruchomość nie niszczeje tak szybko-wolę lokatora i mniejszą amortyzację z tego tytulu niż gdyby budynek mial stać pusty i narażony jeszcze na złodziejstwo bo nikogo by w nim nie bylo. Podatek od nieruchomości jest oczywiście na mojej glowie ale to zrozumiale bo w końcu jestem wlaścicielem.