Teraz jest 05 wrz 2025, 22:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Przebiegówka-koszty 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 lis 2006, 21:25

POSTY        44

Mam pytanie dotyczące przebiegówki- samochód osobowy, nie wprowadzony do srodków trwałych firmy- czy w ewidencji kosztów powinien się również znależć czynsz za wynajmowany samochód?

Czy jest to element używania samochodu? Czy też nie?

Sory - bo pewnie to błahe pytanie , ale do tej pory nie spotkałam się z takim problemem, a ważne bo muszę wyliczyć dobrze limit kosztów.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam.

25 cze 2007, 16:55

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
Moim zdaniem wydatki z tytułu użytkowania niewprowadzonego do ewidencji środków trwałych samochodu osobowego to zarówno tzw. koszty eksploatacyjne jak i raty czynszu. I wszystkie wchodzą do wydatków ograniczanych limitem kilometrówki.
Widziałem jednak też parę korzystnych interpretacji dla podatników.

Jest tez pewna sprawa do rozstrzygnięcia. Może to zależeć od warunków umowy, jeśli na ich podstawie udałoby się daną umowę uznać za zrównaną z umową leasingu w rozumieniu ustaw o podatku dochodowym ( są bowiem nimi umowy nazwane w kodeksie cywilnym, a także każda inna umowa ... ). Wtedy nie ma tego ograniczenia ( art. 23 ust. 3b PDOF; art. 16 ust. 3b PDOP ).

25 cze 2007, 21:50
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 lis 2006, 21:25

POSTY        44

I jeśli mogę to jeszcze jedno - a co z VAT-em?
Czy do przebiegówki paliwo brutto czy też netto a sam Vat do księgi podatkowej w pozostałe wydatki , bez limitu?

Pozdrawiam

26 cze 2007, 15:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]